Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brouwsel #9: Blond (1e keer met BrouwVisie)  (gelezen 1528 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Brouwsel #9: Blond (1e keer met BrouwVisie)
« Gepost op: 14-09-2012 14:55 u »
Hoi, sinds kort ben ik BrouwVisie aan het uitproberen.

We gaan een variatie maken op ons super simpele recept voor blond. In plaats van 100% pilsmout gaan we nu ook 15% Munichermout gebruiken. Zo willen we ervaren wat het effect is van deze moutsoort. Verder laten we alles hetzelfde zodat we goed kunnen vergelijken met ons eerdere brouwsel.

Dit is de eerste keer dat ik met BrouwVisie werk. Welke formules zijn favoriet voor kleur- en bitterheidsberekening?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlond #9
KenmerkBlond met Munchenermout
Brouwdatum9/22/2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1060 (6.5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28.8 liter
Maischdikte0.0 l/kg
Maischwater0.0 liter
Spoelwater0.0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur11 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid55 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC85.0 %4285 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC15.0 %756 gr16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle9.8 %44 gr60 minuten54 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortBrewferm Bovengist
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter200 ml
Beluchtingstijd1 uur
Temperatuur giststarter24C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte



Ik maak me een beetje zorgen om de bitterheid. Die lijkt heel erg hoog! Maar de vorige keer hebben we dezelfde verhouding gebruikt en die blond was niet ontzettend bitter.

Oh; we gebruiken een 'standaard' korrel gist 'Muntons': http://www.Brouwmarkt.nl/biergist-muntons-bovengistend-gram-p-623.html maar die staat niet in BrouwVisie.
Vorige keer dat we blond maakten met dit recept was begin SG 1060 en eind SG 1020.

Alle hulp en tips zijn welkom!  :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwsel #9: Blond (1e keer met BrouwVisie)
« Reactie #1 Gepost op: 14-09-2012 14:58 u »
Oh; we gebruiken een 'standaard' korrel gist 'Muntons': maar die staat niet in BrouwVisie.

Dan kun je die zelf aan de tabel gisten toevoegen..... :)

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Brouwsel #9: Blond (1e keer met BrouwVisie)
« Reactie #2 Gepost op: 15-09-2012 10:53 u »
Citaat
Dan kun je die zelf aan de tabel gisten toevoegen..... :)
OK dank. Maar heeft dat zin? BrouwVisie weet dan toch niet de eigenschappen van dit gist?


Maar kan je even kijken naar onze hop-toevoeging. Is dat veel te veel? Te bitter?  :weetniet:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.231
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brouwsel #9: Blond (1e keer met BrouwVisie)
« Reactie #3 Gepost op: 15-09-2012 11:39 u »
Maar heeft dat zin? BrouwVisie weet dan toch niet de eigenschappen van dit gist?

BrouwVisie weet alles, zolang jij het maar invoert. ;D ;D Die gegevens moet je dus even achterhalen (Website fabrikant/leverancier).

Maar kan je even kijken naar onze hop-toevoeging. Is dat veel te veel? Te bitter?  :weetniet:

Lijkt mij vrij veel...

Tags: