Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: CO2 angst?  (gelezen 2597 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
CO2 angst?
« Gepost op: 10-09-2012 20:35 u »
Ik zocht wat info over de hoeveelheid CO2 in verschillende bieren en de effecten op de smaak en kwam wat opmerkingen tegen over een teveel aan CO2.
Iemand zei ook: ik houd het laag, omdat soms flesjes bij een slijter staan en exploderen, met alle gevolgen van dien.
Ik merk ook dat er niet veel CO2 meer in verschillende pilssoorten zit tegenwoordig, of is dit alleen mijn ervaring? Zou daar ook een onderliggende reden voor zijn?
Bang voor klappende flessen? Iets met aansprakelijkheid?
Blijkbaar vinden veel mensen weinig CO2 lekker? Ik niet :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: CO2 angst?
« Reactie #1 Gepost op: 10-09-2012 20:47 u »
Zoals je zelf al aangeeft zitten er in diverse biertypen verschillende hoeveelheden koolzuur. Sommige bieren zijn het lekkerst met weinig koolzuur (Engelse bitters bijvoorbeeld), andere bieren moeten juist heel veel koolzuur hebben (Weizen). Pils en alle andere ondergistende bieren zitten redelijk laag qua koolzuurgehalte (maar wel iets boven Engelse bieren). Volgens mij is de hoeveelheid koolzuur in pilsbieren de laatste tijd niet wezenlijk veranderd,

Dat flessen bij een slijter kunnen exploderen is een beetje onzin. Exploderende flessen krijg je als het bier nog niet helemaal is uitgegist bij het bottelen en er in de fles een veel te grote hoeveelheid koolzuur ontstaat. Als bieren bij een slijter (waar het vaak te warm is in de winkel) zouden exploderen, zou er geen slijter meer zijn die Weizen verkoopt  ;)

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: CO2 angst?
« Reactie #2 Gepost op: 10-09-2012 22:06 u »
Ik ben helaas vaker geconfronteerd met exploderende hobbybrouwsels. Onderschat de kracht van CO2 niet.. Zoals Hans aangeeft is dit niet de reden dat sommige biertypen weinig koolzuur hebben, dat heeft met stijl te maken.

Pils wordt ook onder druk afgevuld, hier hoef je echt niet bang te zijn voor explosies... wel als je een mislukte tripel met een eind sg van 1025 aangeboden krijgt als ruilbiertje :D .

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: CO2 angst?
« Reactie #3 Gepost op: 10-09-2012 22:09 u »
CommerciŽle pilsen zijn gefilterd, gepasteuriseerd en onder exact de juiste druk afgevuld.
Dat wordt niet mťťr, hooguit minder... ;)

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: CO2 angst?
« Reactie #4 Gepost op: 10-09-2012 22:32 u »
CommerciŽle pilsen zijn gefilterd, gepasteuriseerd en onder exact de juiste druk afgevuld.

Niet alleen commerciŽle pilsen hoor. Er zijn meer commerciŽle bieren die onder druk worden afgevuld en dus gesatureerd zijn met de juist hoeveelheid koolzuur.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: CO2 angst?
« Reactie #5 Gepost op: 10-09-2012 23:23 u »
Klopt, de Prael deed dat ook... ;D ;)

Maar die waren niet gefilterd noch gepasteuriseerd.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: CO2 angst?
« Reactie #6 Gepost op: 11-09-2012 12:45 u »
Maar onder druk afvullen en gist in de fles levert natuurlijk hetzelfde risico op.

Ik ken twee voorbeelden van ontplofte flesjes van kleine Nederlandse brouwerijen bij slijters. Gelukkig zonder persoonlijk letsel maar het blijft een risico.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: CO2 angst?
« Reactie #7 Gepost op: 11-09-2012 20:54 u »
Maar onder druk afvullen en gist in de fles levert natuurlijk hetzelfde risico op.

Klopt uiteraard, daarom had ik het ook over gefilterd en gepasteuriseerd bier. Soms leest Ozzie wat te snel denk ik. :)