Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Filteren na maischen  (gelezen 3636 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Filteren na maischen
« Gepost op: 09-09-2012 17:33 u »
Nieuw hier dus vergeef me als ik iets stoms vraag  :P

Na een paar succesvolle brouwsels te maken heb ik besloten dat het brouwproces toch nog stukken beter moet?
Even het forum vlug doorlopen en kom ik op een javal filter uit.
Voor zover ik het snap (ben nog beginneling) is dit om na het koken mooie zuivere wort zonder stukjes hop en dergelijke te hebben?
Kun je een javal filter ook gebruiken om na het maischen het wort te filteren van de granen?
Nu gebruik ik nog de 2 emmers in elkaar schuifmethode.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: filteren na maischen
« Reactie #1 Gepost op: 09-09-2012 17:48 u »
Jup, kan prima!
Zoek eens op hevelfilter, dat is een 'javalfilter' maar dan zonder RVS vlechtwerk.
Ik gebruik mijn hevelfilter zowel voor het filteren/spoelen als voor het wort hevelen na koken zodat ik geen hop mee krijg.

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: filteren na maischen
« Reactie #2 Gepost op: 09-09-2012 17:55 u »
Jup, kan prima!
Zoek eens op hevelfilter, dat is een 'javalfilter' maar dan zonder RVS vlechtwerk.
Ik gebruik mijn hevelfilter zowel voor het filteren/spoelen als voor het wort hevelen na koken zodat ik geen hop mee krijg.

Ok, bedankt voor je antwoord  :)
Deze week maar eens aan de slag gaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #3 Gepost op: 09-09-2012 18:25 u »
Het mooie van een javalfilter is juist dat je hem kunt gebruiken voor zowel het filteren van het beslag als voor het gekookt wort.
En beide keren heb je snel helder wort.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 367
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Filteren na maischen
« Reactie #4 Gepost op: 09-09-2012 19:22 u »
Ik denk dat je bedoelt te zeggen: ...voor zowel het filteren van het beslag en het gekookte wort!!!!

Offline bertarna

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Filteren na maischen
« Reactie #5 Gepost op: 09-09-2012 19:39 u »
Dan ga ik ÚÚn dezer dag eens langs bij een doe het zelf zaak om een beetje koper :)

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #6 Gepost op: 09-09-2012 20:03 u »
Ik gebruik een koperen buis met sleufjes erin geslepen.. En over het vat waar ik het wort in laat lopen span ik een stuk kaasdoek. Hierdoor krijg je zeer helder wort...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #7 Gepost op: 09-09-2012 20:10 u »
Ik gebruik een koperen buis met sleufjes erin geslepen.. En over het vat waar ik het wort in laat lopen span ik een stuk kaasdoek. Hierdoor krijg je zeer helder wort...

Dat klopt. Maar het wort spettert dan wel in je gistvat en dat is iets wat je beter kunt voorkomen.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.829
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Filteren na maischen
« Reactie #8 Gepost op: 09-09-2012 21:34 u »
Dat klopt. Maar het wort spettert dan wel in je gistvat en dat is iets wat je beter kunt voorkomen.
Wat is er mis met het laten kletteren van gekoeld wort in het gistvat  :weetniet:

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #9 Gepost op: 09-09-2012 21:35 u »
Dat klopt. Maar het wort spettert dan wel in je gistvat en dat is iets wat je beter kunt voorkomen.

Als je het over het vat heen spant en dan met je vuist het naar beneden duwt ondervang je dit probleem voor een groot deel....

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #10 Gepost op: 09-09-2012 21:49 u »
Als je het over het vat heen spant en dan met je vuist het naar beneden duwt ondervang je dit probleem voor een groot deel....
Ik hang in de opening van mijn vat een ikea-vergiet en daar gaat net als een koffiefilter kaasdoek in. Functioneert prima!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Filteren na maischen
« Reactie #11 Gepost op: 09-09-2012 21:54 u »
Ik hang in de opening van mijn vat een ikea-vergiet en daar gaat net als een koffiefilter kaasdoek in. Functioneert prima!

Maar toch een beetje "achterhaalt"  :brouwen:

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.740
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Filteren na maischen
« Reactie #12 Gepost op: 09-09-2012 22:07 u »
Wat is er mis met het laten kletteren van gekoeld wort in het gistvat  :weetniet:
Ik dacht ook dat de extra zuurstof zou zorgen voor een betere vergisting. Gist heeft nu eenmaal toch ook zuurstof nodig.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.248
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Filteren na maischen
« Reactie #13 Gepost op: 09-09-2012 22:18 u »
Gist heeft toch ook zuurstof nodig?

Ja..

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.740
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Filteren na maischen
« Reactie #14 Gepost op: 09-09-2012 22:24 u »
Ik snapte de opmerking ook niet helemaal dus mijn opmerking/vraag was lichtelijk retorisch...

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #15 Gepost op: 09-09-2012 22:37 u »
Maar toch een beetje "achterhaalt"  :brouwen:
Klopt.  :biersmile:
Er komt (ooit) een heusche JAVAL. :groots:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.047
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Filteren na maischen
« Reactie #16 Gepost op: 09-09-2012 22:44 u »
Wat is er mis met het laten kletteren van gekoelde wort in het gistvat  :weetniet:

Niets als het gaat om afgekoeld wort na het koken.

Maar dat bleek niet uit het antwoord van Wallie. De vraag was of je een Javal/hevelfilter kunt gebruiken voor zowel het filteren van het beslag en van het gekookt wort. Beluchten van hete wort is iets wat je niet moet hebben.

Tags: