Kloonproject 2012 - Keuze bier

Gestart door dennis, 08-09-2012 06:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kies 2 favorieten om te klonen.

Andechser Doppelbock Dunkel
7 (10.1%)
Andechser Dunkel
3 (4.3%)
Andechser Helles
4 (5.8%)
Bink Blond van Kerkom
2 (2.9%)
Brugse zot
6 (8.7%)
Chouffe N'ice
2 (2.9%)
Doppelhirsch
0 (0%)
Double Dog
1 (1.4%)
Einbecker Ur-Bock
5 (7.2%)
Früh Kölsch
1 (1.4%)
Fullers London Porter
5 (7.2%)
Gaffel Kölsch
2 (2.9%)
Hardcore IPA
4 (5.8%)
Hobgoblin
14 (20.3%)
Jopen Koyt
6 (8.7%)
Karmeliet
12 (17.4%)
Kwak
10 (14.5%)
Murphy's Irish Red
5 (7.2%)
Night porter
1 (1.4%)
Old Speckled Hen
3 (4.3%)
Pilsner Urquell
8 (11.6%)
Reissdorf Kölsch
0 (0%)
Salvator
4 (5.8%)
Sierra Nevada Porter
1 (1.4%)
St Feuillien Blonde
6 (8.7%)
't IJ Plzen
3 (4.3%)
Troubadour Magma
5 (7.2%)
Val-dieu Grand Cru
2 (2.9%)
Zum Uerige Alt
6 (8.7%)

Totaal aantal stemmen: 69

Stemmen gesloten: 17-09-2012 06:58 u

Caspar

Inderdaad A3.. minder lekker. Het is wel een kwalitatief goed bier.

Gerb

Wat Caspar zegt is natuurlijk waar, maar het is verder ook genuanceerder. Volgens mij is het niet al te moeilijk om een Karmeliet kloon te maken qua ingrediënten, receptuur of brouwtechnieken. Je hebt al snel iets goeds in handen en dat is interessant voor beginners. En daar is niets mis mee. Het doel van een kloonpoging is toch om onbekende variabelen uit te testen en op die manier achter een recept te komen. Ik kies dan liever voor een doppelbock of een ondergister om mijn eigen grenzen wat te verleggen.

Verder ben ik ook al niet erg kapot van de smaak van Kwak.  8)

RobinB

Ik had al eerder aangegeven dat ik niet mee doe wanneer ik het gekozen bier niet lekker vind, dus dat lijkt me het probleem niet zo.

Wat ik wel jammer vind, maar dat in het discussie topic voorzien moeten zijn, is de inclusie van recente of aanstaande (ONK-)kloonbieren.
Verder is het natuurlijk wat de meerderheid wil, dus dat zien we wel bij de (democratische!) short-list.

segtom

Naar mijn mening vind ik het nutteloos om al reeds gekloonde bieren terug te klonen. Voor mij is het bier niet zo belangrijk. Ik wil gewoon meedoen om te proberen een bier te klonen.

janjansen

Ik heb nooit eerder meegedaan aan een ONK (of wat voor brouwwedstrijd dan ook) maar misschien moest ik het deze keer maar eens proberen. Hobgoblin vind ik een lekker bier en ik heb het inmiddels 2x  gebrouwen. Lijkt me aardig als dat 'm gaat worden: "The Hob". We zullen zien.

Oscar

Citaat van: Caspar op 12-09-2012  09:44 uIk denk dat we ons best kunnen houden aan het "short list" principe,

Dat stem ik op Nr 4 in de lijst.... :biersmile:

Herman

Mensen moeten gewoon op het bier van hun voorkeur stemmen (Karmeliet etc.) Ik doe alleen in bepaalde gevallen niet mee, da's alles. Wat dat betreft ben ik het eens met Dennis, juist bieren waarover nu nog niet veel bekend is zijn mijn inziens interessant.

William

Citaat van: Herman op 12-09-2012  19:35 uMensen moeten gewoon op het bier van hun voorkeur stemmen (karmeliet etc.) Ik doe alleen in bepaalde gevallen niet mee, da's alles. Wat dat betreft ben ik het eens met Dennis, juist bieren waarover nu nog niet veel bekend is zijn mijn inziens interessant.

Eensch.

Natuurlijk moet onze leider het wel eens zijn met de keus anders zal een andere leider moeten opstaan. Dennis, je hebt macht!

justDick

Hoi,

Had nog niet gezegd dat ik wel mee wil doen, maar net al wel gestemd.
Laat het net als enkele anderen afhangen van de keuze, redenen zijn al genoemd.

groeten, Dick

dennis

Jongelui, eerder is aangegeven dat we met de top 5 verder zouden gaan maar ik hoor wat gemor. Uit de reacties hieronder maak ik op dat er een uitdaging gezocht wordt. Zullen we ze de kans geven om bv uit de top 10 een shortlist met bieren te maken waar we uit gaan kiezen? De kans is groot dat de kruidige Belgen er dan niet in komen maar ik denk wel dat de uitdaging groter wordt.

hansm

Citaat van: dennis op 12-09-2012  22:09 uJongelui, eerder is aangegeven dat we met de top 5 verder zouden gaan maar ik hoor wat gemor. Uit de reacties hieronder maak ik op dat er een uitdaging gezocht wordt. Zullen we ze de kans geven om bv uit de top 10 een shortlist met bieren te maken waar we uit gaan kiezen? De kans is groot dat de kruidige Belgen er dan niet in komen maar ik denk wel dat de uitdaging groter wordt.

Wat mij betreft mag je als organisator ook zelf een shortlist opstellen. Je hebt de poll en een hele hoop reacties en suggesties, dat gaat je best lukken :duimop:

Cisdevésser

Democratie ten top.

Eerst mogen we zelf kandidaten voorstellen.
Deze komen dan op een lijst waaruit we mogen kiezen.
Dan mogen we gaan we kiezen.
En vervolgens... zijn we niet tevreden over de uitslag van deze verkiezing.
dan maar de shortlist uitbreiden van 5 naar 10 zodat de eerste "winnaar"meer kans heeft om te verliezen....
Ik neem aan dat ik in de tweede ronde dan ook twee maal op dezelfde kandidaat mag stemmen?

Sorry jongens en meisjes, was het niet verstandiger geweest om al de kloonbieren van de afgelopen vijf jaar uit te sluiten van deelneming?
Ik vind het overigens geen goed idee om de lat te hoog te leggen voor de nieuwste generatie hobbybrouwers, kunnen ze lekker fanatiek meedoen.

De echte doorgewinterde leden kunnen in hun eentje of met enkele andere forumleden best nog wel een uitdaging aangaan wat betreft klonen van een biertje wat precies in hun straatje past.

groetjes.... Cis

Oscar

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uSorry jongens en meisjes, was het niet verstandiger geweest om al de kloonbieren van de afgelopen vijf jaar uit te sluiten van deelneming?

Dat was wel verstandig geweest... :)

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uIk vind het overigens geen goed idee om de lat te hoog te leggen voor de nieuwste generatie hobbybrouwers,

Wat is hoog? Een ondergister?  Verder is het brouwen van een bier, welk bier dan ook, niet lastiger. Oftewel brouwtechnisch is ieder bier even moeilijk. Recept technisch zijn bepaalde bieren wat lastiger, maar dat wordt sowieso wel groepsgewijs "behandeld" dus daar kunnen we altijd mee helpen.

Wel positief dat er zoveel deelnemers zijn, zou jammer zijn al er deelnemers afhaken door een bepaalde keuze. Oftewel welke "nieuwkomers" haken af als er gekozen wordt uit de huidige top 10 en er een bier uitkomt wat niet staat tin de huidige top 3?


Cisdevésser

CiteerWel positief dat er zoveel deelnemers zijn, zou jammer zijn al er deelnemers afhaken door een bepaalde keuze. Oftewel welke "nieuwkomers" haken af als er gekozen wordt uit de huidige top 10 en er een bier uitkomt wat niet staat tin de huidige top 3?


Waarom een tweede ronde als er al een winnaar is?

dennis

Citaat van: hansm op 12-09-2012  22:40 uWat mij betreft mag je als organisator ook zelf een shortlist opstellen. Je hebt de poll en een hele hoop reacties en suggesties, dat gaat je best lukken :duimop:
Ik zal komend weekend eens kijken. We hebben een grote groep betrokkenen en die groep wil ik zo groot mogelijk houden!

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uIk neem aan dat ik in de tweede ronde dan ook twee maal op dezelfde kandidaat mag stemmen?
Oh, is dat wat er gebeurd is?  :D

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uSorry jongens en meisjes, was het niet verstandiger geweest om al de kloonbieren van de afgelopen vijf jaar uit te sluiten van deelneming?
Ja, dat moet volgend jaar zeker gebeuren. Ik zal binnenkort ook een lijstje met do's & don'ts maken voor toekomstige kloonprojecten.

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uIk vind het overigens geen goed idee om de lat te hoog te leggen voor de nieuwste generatie hobbybrouwers, kunnen ze lekker fanatiek meedoen.
Ik herinner me nog dat ik bij mijn eerste keer meedoen ook vooraf assistentie heb gehad. Ik had toen nog maar enkele bieren gemaakt en ik vond het super om mee te doen.

heijligers

Ik heb op de Kwak en de Karmeliet gestemd  :-[ , omdat ik zo'n bier graag eens zou brouwen. Veel bieren op de lijst heb ik nooit geproefd of niet zo bijzonder gevonden, dat ik ze zou kiezen om te klonen. Als het project binnen mijn planning past dan doe ik zeker mee, wat er ook uitkomt als keuze.

NewLine

Volgens mij zou het best kunnen dat gewoon de bekendste biertjes de poll gewonnen hebben (wel het is nog niet afgelopen). Voor velen zullen er denk ik veel bietjes in de lijst staan die onbekend zijn. Daar stem je dus niet op denk ik. Het viel me ook op dat toen ik hierboven iets schreef over de Hopgoblin (mooie brouwerij en iemand anders lekker biertje) dat ie ineens vooruit ging in de peiling. Kan toeval geweest zijn, maar misschien ook niet...

Ik denk dat als er van de te kiezen biertjes een mooie omschrijving zou zijn, en waarom het zo een interessante kloonkandidaat zou zijn, dat de uitslag wel anders zou kunnen zijn.

Verder zou ik het niet erg vinden om retroactief pas gekloonde bieren uit te sluiten?

Mijn eerste kloonpoging (ALBV) was voor mij een motivatie om eens wat verder te gaan in de hobby. Was bijvoorbeeld de 1e keer dat ik vloeibare gist gebruikte, en ik heb heel veel geleerd van dat project. Er mag dus best wel een beetje uitdaging aan zijn voor mij.

dennis

Citaat van: heijligers op 13-09-2012  07:18 uIk heb op de Kwak en de Karmeliet gestemd  :-[ , omdat ik zo'n bier graag eens zou brouwen.
Dat geeft niets, als je het maar niet weer doet (hebben we geen waarschuwend vingertje-smiley?) ;) Die bieren moet je zeker gaan brouwen en van de Karmeliet zijn goede voorbeelden in Bewezen recepten te vinden.

Iemand een goed kwak recept?

Citaat van: heijligers op 13-09-2012  07:18 uVeel bieren op de lijst heb ik nooit geproefd of niet zo bijzonder gevonden, dat ik ze zou kiezen om te klonen.
Voor mij geldt dat ook, ik tel zo 14 bieren die ik nog niet geproefd heb, al kan ik bij een heel aantal wel een voorstelling maken. Ik zou het niet erg vinden om daar een fust en een paar flesjes te hebben staan.

Citaat van: heijligers op 13-09-2012  07:18 uAls het project binnen mijn planning past dan doe ik zeker mee, wat er ook uitkomt als keuze.
:duimop: (die hebben we wel)

segtom

Ik doe ook wel mee :D lijkt me spannend om iets onbekend te proberen


Voor de Kwak zijn er verschillende recepten te vinden gewoon is zoeken op Kwak. Heb er een 'kloon' meegemaakt en nu staat er een verbetering te vergisten.

Adrie

Citaat van: Cisdevésser op 12-09-2012  23:52 uDemocratie ten top.

Eerst mogen we zelf kandidaten voorstellen.
Deze komen dan op een lijst waaruit we mogen kiezen.
Dan mogen we gaan we kiezen.
En vervolgens... zijn we niet tevreden over de uitslag van deze verkiezing.
dan maar de shortlist uitbreiden van 5 naar 10 zodat de eerste "winnaar"meer kans heeft om te verliezen....
Ik neem aan dat ik in de tweede ronde dan ook twee maal op dezelfde kandidaat mag stemmen?


Vind ik ook. Nu niet halverwege de regels gaan veranderen. Gewoon de top 5 en dan zien we wel wat eruit komt en wie er dan mee doen.

Caspar

Eensch... top 5. Maar ik denk wel voorafgaand even een discussie over de bieren anzich (waar we nu al een beetje mee bezig zijn). Een soort lijsttrekkers debat ;) .

Caspar

Is trouwens 2 stemmen per persoon ook in de top 5 verstandig? Zo is de kans wel groter dat er meer mensen achter het bier staan en krijg je niet een verdeeldheid a la PVDA / VVD.

Ronald_

1 Stem in de top 5 lijkt me logisch!

George81

De lol van een kloon is natuurlijk om zo dicht mogelijk bij het orgineel te komen (die je dus qua smaakomschrijving goed moet kennen).
Van de hele lijst ken ik maar 3 bieren waarvan ik er 1 niet veel aan vind en 1 al gekloond heb, dus voor mij is de interesse in het kloonproject minimaal, maar dat is puur persoonlijk. Ik wil alleen maar zeggen dat je van mijn stem vooral niks aan moet trekken.

Ik wist niet dat de Karmeliet al een ONK kloon bier is geweest anders had ik die nooit geopperd.
Ik ben inmiddels een goed ingewerkte thuisbrouwer maar aan gruit bieren zoals de Jopen Koyt ga ik echt nog even niet beginnen, dat is me nog te exotisch.
Ik kan me heel goed voorstellen dat de meer ervaren brouwers meer uitdaging zoeken en dat is denk ik ook wel de bedoeling van een gezamenlijk project.

Zelf vind ik de Karmeliet echt een te gekke tripel en ik wil binnenkort een blonde & tripel gaan maken dus voor mij staat de keuze al vast.

RobinB

Helaas is ook de Koyt een (komend) ONK-kloonbier...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.