Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dringend: teveel hop/te hoog EBU  (gelezen 3721 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline tommyboy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dringend: teveel hop/te hoog EBU
« Gepost op: 06-09-2012 16:55 u »
Door iets te lang te koken valt het wort vrij bitter uit.

Als ik de extra kooktijd in BrouwVisie invoer krijg ik een EBU van 39.
Voor mijn recept is het ideale EBU tussen 16 en 30.

Het SG bedraagt nu 1057.

Is er een mogelijkheid om het EBU nog te verlagen?
Ik dacht aan aanlengen, maar ik vrees dat het brouwsel wel eens te flets zou kunnen uitvallen.

Dit recept hebben we gemaakt:


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptProtputtersbier
Kenmerk
Brouwdatum3/09/2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1073 (8,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement100,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte4,2 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater16,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Moutextract licht59,6 %2809 gr8 EBC
Moutextract amber5,3 %248 gr18 EBC
Kristalsuiker15,0 %707 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5,5 %55 gr100 minuten27 EBU
Cascade7,0 %25 gr25 minuten10 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander5 gr5 Min.
Sinaasappelschillen5 gr5 Min.


Opmerkingen-




Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew S-33
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
Opmerkingengiststarter 400 cc (5 dagen opgekweekt uit buis)




maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153C20 minuten4,2 l/kg
263C20 minuten4,2 l/kg
372C40 minuten4,2 l/kg
478C1 minuten4,2 l/kg



noot: negeer maischschema


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tommyboy

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 58
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #1 Gepost op: 06-09-2012 16:57 u »
Persoonlijke smaaktest van mij en mijn brouwbroeders:

vrij bitter/net niet te bitter.

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #2 Gepost op: 06-09-2012 16:58 u »
Niets doen lijkt mij. Mijn Summer Ale met SG 1055 had een IBU van 40. Wat bitterder dan mijn normale 23 IBU blondes, maar prima te drinken. Straks gewoon proeven als het jongbier is en eventueel koudhoppen om meer hopsmaak erbij te krijgen als tegenhanger van het bittere.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #3 Gepost op: 06-09-2012 17:03 u »
Je verdunt dan niet alleen de bitterheid maar ook de hopsmaak. Je SG gaat ook omlaag waardoor je GU/BU ratio niet veranderd en de bitterheidsbelevenis min of meer gelijk blijft. 

Ik zou zeker niet verdunnen.

Bert

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #4 Gepost op: 06-09-2012 17:19 u »
Niets aan doen, eerst laten gisten en rijpen. Er zit na 2 dagen nog veel gist in en dat verhoogt de bitterheidsbeleving.

Bottelen en pas een paar weken daarna proeven. Misschien wordt het juist wel heel lekker!

En anders: bittere bieren leren waarderen, zoals velen onder ons :proost:

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.200
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #5 Gepost op: 06-09-2012 18:28 u »
En die berekening is ook maar een hele grove benadering. En het alfazuurpercentage van je toegevoegde hop ook. Dus ik zou er niets aan doen. Zo groot is het verschil niet.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #6 Gepost op: 06-09-2012 18:33 u »
De bitterheid van het wort komt niet overeen met de bitterheid van het bier. Het bier is doorgaans (veel) minder bitter.
Gewoon laten vergisten en kijken hoe hij wordt.
Als je netjes gewerkt hebt, heb je genoeg tijd om em te laten rijpen, dan zal de bitterheid nog verder afnemen.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #7 Gepost op: 06-09-2012 18:43 u »
Gewoon afwachten, de bitterheid van jongbier kan zeer intens zijn en kan later best meevallen.

En mocht het niet meevallen dan gewoon een licht gehopt bier maken, vergisten en de twee met elkaar mixen!

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: DRINGEND: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #8 Gepost op: 06-09-2012 20:26 u »
Lijkt me een prima bitterheid, waarom niet meteen dry hoppen met Cascade nu je toch bent uitgeschoten >:D !

39 gecalculeerde IBU is echt niet absurd voor een blonde hoor... Ik denk eigenlijk dat de Westmalle Tripel bitterder over komt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dringend: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #9 Gepost op: 07-09-2012 00:40 u »
Westmalle tripel (what's in a name) is dan ook geen blond(e)! ;D

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Dringend: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #10 Gepost op: 07-09-2012 10:47 u »
Scherp ;) . Ik zie nu ook dat het begin SG geen 1073 is maar 1057... Mijn link naar de Westmalle Tripel was meer voor de vergelijking, ik vond 1073 wat fors voor een blondje.

Maar in dit geval wordt het dus een Bittere Blonde, dat is toch ook een heuse bier stijl tegenwoordig?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Dringend: teveel hop/te hoog EBU
« Reactie #11 Gepost op: 07-09-2012 11:06 u »
Maar in dit geval wordt het dus een Bittere Blonde, dat is toch ook een heuse bier stijl tegenwoordig?

Klopt, maar een Bitter Blond zit iets lager met z'n begin SG (tot 1052 dacht ik). Maar met 1057 wordt-ie iets voller, en erg lekker denk ik :brouwen:


Tags: hop