Gezocht: lekker blondje

Gestart door 12345, 05-09-2012 22:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

12345

Hallo, ik zoek het recept van een blonde die

zeker niet droog is
eerder een beetje zoetig
en moutig
en niet te bitter

Weet er iemand wat? Ik kan wel bij bewezen recepten kijken, maar daar kan ik niet aan afzien hoe het smaakt.
Een link zou ook al prima zijn.

Alvast bedankt!
(En sorry voor de ietwat misleidende titel, maar anders krijg ik nooit reacties, vrees ik)

RobinB

Doe zelf eens een opzetje en wacht reacties daarop af. Das toch veel leuker, interessanter en leerzamer?
Zowel voor jou als voor lezers in de toekomst. :)

12345

Zeeer vrij naar Henk oet Paiz


25 liter 

Maischwater 24 L
Spoelwater 15,25 L

Start SG:          1.056
EBC:                 9,5
IBU:                 20
Brouwhuisrendement:       78 %

Mout:
85 %     5 kg.  Pilsmout 3EBC
10 %    0,59 kg.  Munichmout 15 EBC
5 %     0,3 kg.  Tarwemout 3 EBC

Hop
20 g.     Peizer Hop (Rozendal)             4%     voor begin wort toevloed in ketel
30 g.     Peizer Hop (Rozendal)             4%     60 min.
23 g.     Peizer Hop (Rozendal)             4%     10 min.

Kruiden
5 gr     Korianderzaad    meekoken 10 min

Gist
Belgian Ardennes nr. 3522 XL activator, starter, vergisting bij 21 ºC

Maischschema
60 ºC      20 min
70 ºC      40 min
78 ºC        1 min

Oscar

Citaat van: 12345 op 05-09-2012  22:11 uHallo, ik zoek het recept van een blonde die

zeker niet droog is
eerder een beetje zoetig
en moutig
en niet te bitter

Je recept is prima, wellicht iets minder munchener (± 10% is voldoende denk ik).

Verder
* Een gist kiezen met een lage vergistingsgraad en relatief warm vergisten
* Niet te lang bij 63°C maischen en wat langer bij 72°C (55°C stap overslaan en inmaischen op 63°C ! )
* Niet te veel hop toevoegen, tot max 20 EBU/IBU  :brouwen:

12345

Dank je Oscar, dat zijn goeie plannen.

Kleine_Schriek

Citaat van: Oscar op 05-09-2012  22:55 uJe recept is prima, wellicht iets minder munchener (± 10% is voldoende denk ik).

Verder
* Een gist kiezen met een lage vergistingsgraad en relatief warm vergisten
* Niet te lang bij 63°C maischen en wat langer bij 72°C (55°C stap overslaan en inmaischen op 63°C ! )
* Niet te veel hop toevoegen, tot max 20 EBU/IBU  :brouwen:
Zomaar een gooi: 65 graden maischen 20 min, 72 graden 50 min daarna nog even door naar 78 graden om alles te stoppen.
Gist: S33 of de Windsor (die laatste zou ik doen omdat ie zo mooi de moutsmaak accentueert)
18 IBU is heel mooi voor een zachte blonde.

12345

Hoi Kleine Schriek, ik zit al heel dicht bij jouw maischschema. Alleen zit jij op 65 ºC en ik op 60 ºC 

Als gist dan: 

16 gram Danstar Windsor

Nu nog de hop: Fuggles? Maar ik heb ook nog veel liggen en dat heeft natuurlijk de voorkeur.
Styrian Goldings
Fuggels
Saaz
Cascade
Challenger
Hallertau Hersbrücken
Hallertau Mittelfrüh
Hallertau Spalt Select

Welke van deze hoppen kan ik gebruiken?

Adrie

Geen korrelgist, joh. De Belgian Ardennes is veel geschikter voor een lekker blondje. Maar vergist deze niet te warm, anders krijg je een fruitmand. Beginnen bij 19 graden en dan naar het eind van de hoofdvergisting langzaam omhoog naar 22 graden. Hmmmm.

Adrie

En als aromahop zou ik kiezen voor Saaz of Hallertau Mittelfrüh. Bitterhop maakt niet zoveel uit.

12345

Dank je, Adrie, ga ik zo doen.
Heb ik een starter nodig van 4,5 liter dus wordt getrapt of via bijvoeding (incrementeel) bereikt.
Bitterhop: Styrian Goldings
Aromahop Saaz

12345

25 liter  'Lekker Blondje'

Maischwater 24 L
Spoelwater 15,25 L

Start SG:          1.056
EBC:                 11
IBU:                 18
Brouwzaalrendement:       78 %

Mout:
80 %     4,75 kg.  Pilsmout 3 EBC
10 %    600 gr.  Munichmout 15 EBC
5 %      300 gr.  Cara from Hell 25 EBC
5 %      300 gr.  Tarwemout 3 EBC

Maischschema:
61 ºC      20 min.
71 ºC      45 min.
78 ºC        1 min.

Hop:
40 gr     Styrian Goldings   4,4%  60 min.  voor begin wort toevloed in ketel
25 gr     Saaz                    3,3 % 10 min     

Kruiden:
5 gr     Korianderzaad geplet, meekoken 10 min


Gist:
Belgian Ardennes 3522 activator, starter ca 1,7 liter continu geroerd en belucht met 5 gr voedingscomplex

vergisting bij 19 ºC  - - > 22 ºC

12345

PS en het zou verboden moeten zijn om te ontdekken dat ik van twee hopsoorten nu al twee restjes heb @#$!%

Adrie

Citaat van: 12345 op 06-09-2012  12:47 uHeb ik een starter nodig van 4,5 liter dus wordt getrapt of via bijvoeding (incrementeel) bereikt.

Oh? Met beluchting kom ik op 1,7 liter en met roeren op 1,3. Beluchten alleen bij aanvang: 2,9 liter. Hoe kom jij bij 4,5 liter?

12345

Citaat van: Adrie op 06-09-2012  13:20 uHoe kom jij bij 4,5 liter?

... Door slecht te kijken. Bij viability 80% kom ik ook op 1,7 liter. Kan dus makkelijk in een keer.

12345

Hoe zou het zijn om een klein percentage (zeg 5%) van een Caramout toe te voegen? Misschien Cara-Münich? Het wordt dan wel wat donkerder maar toch ook voller en moutiger van smaak?

...Ik heb 5% CAra from hell toegevoegd ...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.