Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Moutextract in blikbieren  (gelezen 1282 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Moutextract in blikbieren
« Gepost op: 05-09-2012 17:30 u »
Hallo,
Heb hier al n en ander gelezen over het toevoegen van (poeder) moutextracten aan blikbieren, maar het fijne weet ik er nog niet van, vandaar enkel vragen.
- Als je een deel suiker door moutextract vervangt blijft het voorgestelde alcoholgehalte even hoog, of zakt het.
- Kan je de moutextract als extra toevoegen en de voorziene hoeveelheid suiker behouden?
- Hoe voeg je best toe, gewoon in de gistemmer strooien en roeren of eerst oplossen in warm of koud water.
Alvast bedankt

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: moutextract in blikbieren
« Reactie #1 Gepost op: 05-09-2012 17:39 u »
Het alcoholpercentage zal iets lager zijn wanneer je de suiker uitwisselt voor extractpoeder omdat de vergistingsgraad van extractpoeder lager is.

Je kn uiteraard het extractpoeder toevoegen naast het suiker, maar dan wordt het begin SG (veel) hoger dan gepland. Vaak is dit dus niet verstandig.
Je kan ook een deel suiker vervangen door extractpoeder.

Ik zou aanraden het poeder op te lossen in kokend water, voor de zekerheid.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: moutextract in blikbieren
« Reactie #2 Gepost op: 05-09-2012 17:56 u »
Bedankt, en om bij te leren, waarom mag het begin SG niet hoger zijn, te weinig gist dan?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: moutextract in blikbieren
« Reactie #3 Gepost op: 05-09-2012 19:21 u »
Te hoge osmotische stress voor de gist, te hoog (verwacht) alcoholpercentage, niet overeenkomend met het originele bier, enz om maar een paar redenen te noemen.

Is het echter je doel om een zwaarder, ander bier te brouwen, dan is er uiteraard niks mis mee.

Tags: beginner