Ok dankjewel voor de reacties. Ik ga het proberen met 15 procent suiker en zien wat het geeft.
Ik had nog een domme vraag als je bij waterbehandeling kijkt en er staat maischwater 25 l, maar je hebt je totaal (basis) ingesteld
als 25 l moet je dan gewoon 25 l aan de kook brengen met al je ingrediėnten en daarna aanvullen tot je aan het totaal volume water komt die in de waterbehandeling vermeld staat?
Want wij maken gebruik van 5 l ijsblokken om ons brouwsel snel af te koelen bij gebrek aan wortkoeler.
Hoeveel liter moeten wij dus in onderstaand recept aan de kook brengen en met hoeveel water (ijs) mogen wij dit aanvullen?
Dit zou ons bier worden dat we vanavond willen gaan brouwen.
Enige opmerkingen zeg gerust!
BasisOmschrijving | Waarde | Naam recept | Protputtersbier |
Kenmerk | |
Brouwdatum | 24/07/2012 |
Biertype | Blond(e) |
Aantal liters | 25 |
Gewenst begin SG | 1072 (7,9 Vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 100,0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 30,3 liter |
Maischdikte | 4,2 l/kg |
Maischwater | 0,0 liter |
Spoelwater | 29,8 liter |
Kooktijd | 90 minuten |
Berekende kleur | 14 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid | 25 EBU (Glenn Tinseth) |
MoutMoutnaam | % Stort | Massa | Kleur | Honing | 5,5 % | 260 gr | 2 EBC |
Moutextract licht | 72,1 % | 3400 gr | 8 EBC |
Moutextract amber | 11,7 % | 551 gr | 18 EBC |
Kristalsuiker | 10,7 % | 505 gr | 0 EBC |
HopHopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Hallertauer Perle | 5,5 % | 25 gr | 90 minuten | 12 EBU |
Cascade | 7,0 % | 40 gr | 15 minuten | 12 EBU |
KruidenNaam kruid | Massa | Kooktijd | Sinaasappelschillen | 5 gr | 5 Min. |
GistOmschrijving | Waarde | Gistsoort | Safbrew S-33 |
Gist toegevoegd als | Giststarter |
Volume starter | 0 ml |
Beluchtingstijd | 0 uur |
Temperatuur giststarter | 0°C |
Opmerkingen | giststarter 400 cc (5 dagen opgekweekt uit buis)
|
maischschemaStap nr. | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 53°C | 20 minuten | 4,2 l/kg |
2 | 63°C | 20 minuten | 4,2 l/kg |
3 | 72°C | 40 minuten | 4,2 l/kg |
4 | 78°C | 1 minuten | 4,2 l/kg |