Ondergistende pils op moutextract basis

Gestart door Biertje1985, 26-08-2012 16:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Biertje1985

Beste,

Ik heb een aantal blikbrouwsels gedaan en ik denk dat ik zo langzamerhand eens met een moutextract, aan de gang kan.
Ik zoek een goed uitgewerkt simpel recept voor een goed smakend pilsje. Ik heb wel wat ideeën maar de hoeveelheden daar heb ik wat moeite mee.

Zelf dacht ik :

Mout : Licht moutextract (8 EBC)
Hop  : Hallertau Hersbrucker    hoppellets
          Tettnanger hoppellets

Gist   : Saflager W34/70

Maar goed werken met hoeveelheden is mij onbekend, ik kan gelukkig ondergistend brouwen met de koelkast, maar ik zou ook voor een bovengister kunnen gaan? Wie kan mij adviseren hierin?
Ik heb een pan van 8 l dus het zal een kleine hoeveelheid worden. Zeg maar een liter of 5,5 lijkt me haalbaar, of is het ook mogelijk om in 2 stappen te koken?

Pizzabakker

Zoiets?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptextract pils
Kenmerk
Brouwdatum26-8-2012
BiertypePilsener
Aantal liters6
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement100,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater8,9 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid24 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Moutextract licht100,0 %883 gr8 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker4,0 %5 gr60 minuten10 EBU
Tettnanger (D)5,5 %10 gr15 minuten14 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd alsKorrelgist


Pizzabakker

Hoe groot is je gistvat?
Je kunt ook high gravity brouwen, dan brouw je 5 liter sterke wort in je 8 liter pan en vul je dit in het gistvat aan tot 10 liter

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater6,7 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Moutextract licht100,0 %1580 gr8 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker4,0 %9 gr60 minuten10 EBU
Tettnanger (D)5,5 %18 gr15 minuten13 EBU


Biertje1985

WOW, Bedankt

Hoe kan ik gaan rekenen met de hoeveelheden?, misschien een stomme vraag hoor.
Ik heb de recepten al in de printer liggen. Ik denk dat die onderste het wordt. (wort)
Nu nog even wachten totdat ik de gistvaten weer vrij heb.

Heel erg bedankt. :proost:




Biertje1985

Citaat van: Pizzabakker op 26-08-2012  18:38 uHoe groot is je gistvat?
Je kunt ook high gravity brouwen, dan brouw je 5 liter sterke wort in je 8 liter pan en vul je dit in het gistvat aan tot 10 liter

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater6,7 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Moutextract licht100,0 %1580 gr8 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker4,0 %9 gr60 minuten10 EBU
Tettnanger (D)5,5 %18 gr15 minuten13 EBU


Ik heb een 10 l gistvat en een 30 l gistvat :biersmile:

Pizzabakker

Ik heb deze recepten voor je uitgerekend met BrouwVisie
http://www.BrouwVisie.nl/
Daar kun je werkelijk alles mee berekenen in het brouwproces.

PS. je moet je gistvat niet helemaal afvullen, de vergisting heeft wat kopruimte nodig. De stelregel is ongeveer 1/3 vrijhouden.
Dus 6 liter brouwsels in je 10 liter vat en high gravity tot 20 liter in je 30 liter vat.

Biertje1985

Citaat van: Pizzabakker op 26-08-2012  23:23 uIk heb deze recepten voor je uitgerekend met BrouwVisie
http://www.BrouwVisie.nl/
Daar kun je werkelijk alles mee berekenen in het brouwproces.

PS. je moet je gistvat niet helemaal afvullen, de vergisting heeft wat kopruimte nodig. De stelregel is ongeveer 1/3 vrijhouden.
Dus 6 liter brouwsels in je 10 liter vat en high gravity tot 20 liter in je 30 liter vat.

Ja inderdaad, dan zal 10 l denk ik te weinig zijn in een 30 l vat, te veel lucht bovenin het vat. Ik ga zaterdag een weck ketel halen, via MP dus misschien toch zonder high-gravity en dan 20 l brouwen.

Henielma

10 liter bier maken in een 30 liter vat gaat prima. Op dit moment maak ik 15 liter bier in een vat van 65 liter, geen probleem. In ieder geval geen overschuimers tijdens de vergisting.

Pizzabakker

10 liter gaat misschien prima, maar 20 liter klinkt beter.  :biersmile:

RobinB

Let wel op dat de huidige moutdatabase ongeschikt is voor moutextractpoeder berekeningen!
Je moet ook het potentieel extract nog op 100% zetten, anders komt je SG ca. 1,25x te hoog uit.

In een toekomstige update wordt het wel gecorrigeerd.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.