Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 't IJ gist  (gelezen 5036 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
't IJ gist
« Gepost op: 31-08-2012 15:17 u »
Deze zomer regelmatig een Plzen gedronken van het IJ. Lekker biertje. Ik ga nu zelf ook iets dergelijks brouwen, zo ongeveer op de lijn IJ Plzen (is inderdaad een bovengister) / Westvleteren Groen / Vedett Blond. Die laatste is een ondergister volgens mij, dus best kans dat ik het wort opsplits voor 2 gisten.


Ik vraag me alleen af wat wijsheid is bij het IJ gist. Vergisten rond 20 șC? Iemand positieve / negatieve ervaringen met deze gist?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 't IJ gist
« Reactie #1 Gepost op: 31-08-2012 15:54 u »
Ik vraag me alleen af wat wijsheid is bij het IJ gist. Vergisten rond 20 șC? Iemand positieve / negatieve ervaringen met deze gist?

Ik heb de gist van de Natte van 't IJ twee maal opgekweekt om dit bier te klonen.
Vergisting gestart bij 20 șC en pas aan het eind van de vergisting langzaam iets laten oplopen tot 22 șC.
De resultaten waren goed.

Bert

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: 't IJ gist
« Reactie #2 Gepost op: 31-08-2012 20:43 u »
Ze laten zelf de temperatuur oplopen tot 25 grC vertelde de nieuwe brouwer (ex-Jopen) mij afgelopen mei.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: 't IJ gist
« Reactie #3 Gepost op: 31-08-2012 21:06 u »
Ik zal vragen de volgende keer als we er werken ( wij bouwen de koeling en verwarming kamers voor het IJ en ze hebben ons oude pand voor opslag )
Of ik wat inside info mag.. :)

Het zijn aardige  mensen/ klanten....( en we krijgen altijd een krat mee voor de " vrijdag " op de zaak).  ;D

Grt peterr


Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: 't IJ gist
« Reactie #4 Gepost op: 31-08-2012 22:13 u »
Ze laten zelf de temperatuur oplopen tot 25 șC vertelde de nieuwe brouwer (ex-Jopen) mij afgelopen mei.
Bij de Halve Maan (Brugse zot) ook. Valt misschien een beetje "uit de lucht", maar zo uitzonderlijk is die 25 graden volgens mij niet.

....(goed lezen).....het gaat hiet over een "pils"......


Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 't IJ gist
« Reactie #5 Gepost op: 31-08-2012 22:32 u »
Dank voor jullie reacties. En Geert, het gaat hier inderdaad om een 'pils' en niet over een pils. Jammer dat het spul niet lokaal verkrijgbaar is. Ik ga waarschijnlijk morgen iets brouwen met de gist.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 't IJ gist
« Reactie #6 Gepost op: 02-09-2012 16:22 u »
Jammer dat het spul niet lokaal verkrijgbaar is.

Van Erp heeft het wel, maar dat wist je vast al. ;)
Toch redelijk lokaal?

Zelf geen ervaring met de gist. De laatste keer dat ik een bier van ze gedronken had leek hij niet geïnfecteerd, dat is in ieder geval mooi.
Wel van horen zeggen dat het de Koninck gist zou zijn, misschien zou je die dus ook kunnen gebruiken (van Wyeast)?

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 't IJ gist
« Reactie #7 Gepost op: 03-09-2012 23:03 u »
Ik heb gisteren gebrouwen. Ik heb de klimaatkast op 25C ingesteld. Omdat ik wat te veel wort had, heb ik de rest in de tapkoelkast gezet met W34/70.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 't IJ gist
« Reactie #8 Gepost op: 07-09-2012 14:06 u »
Het deel met IJ gist is al eventjes over de hoofdvergisting heen, SG 1.010 (van 1.052). Ik ga hem dit weekend hevelen.

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: 't IJ gist
« Reactie #9 Gepost op: 08-09-2012 10:53 u »
Het deel met IJ gist is al eventjes over de hoofdvergisting heen, SG 1.010 (van 1.052). Ik ga hem dit weekend hevelen.


Ben echt benieuwd of je die " specifieke " bite te pakken krijgt.
(die ik trouwens in alle Ij-bieren vindt zitten)

Grt peterr

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 't IJ gist
« Reactie #10 Gepost op: 08-09-2012 20:44 u »
Ik weet niet of je met die "specifieke bite" de brett bedoeld, maar die hebben ze gelukkig niet meer. ;D

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: 't IJ gist
« Reactie #11 Gepost op: 08-09-2012 21:01 u »
Geen idee, welke "gist" wild of niet daarvoor zorgt maar,
Voor mij hebben hun bieren iets specifiek .... een bite ( inderdaad. ala Orval)

Tja,  ik drink bijna iedere week er wel eentje ( alleen vrijdag's op de zaak ;) ) dus die bite zit er nog in.



Grt peterr

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 't IJ gist
« Reactie #12 Gepost op: 16-09-2012 20:47 u »
Geen idee, welke "gist" wild of niet daarvoor zorgt maar,
Voor mij hebben hun bieren iets specifiek .... een bite ( inderdaad. ala Orval)

Tja,  ik drink bijna iedere week er wel eentje ( alleen vrijdag's op de zaak ;) ) dus die bite zit er nog in.

Aha, dan was mijn optimisme misschien wat te vroeg. Die bite à la Orval is inderdaad een Brettje. :)
Zal Adrie niet leuk vinden... ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 't IJ gist
« Reactie #13 Gepost op: 16-09-2012 21:21 u »
Afgelopen half jaar heb ik tweemaal de gist van 't IJ uit een depot opgekweekt. Dat was bij een poging om Natte van 't IJ te klonen.
De kloon was redelijk geslaagd en had ook typisch die IJ-bite. Het is geen brettje, na een half jaar zijn de bieren nog niet verzuurd.

Bert

Offline Peterrr

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Cooling is an Art!
Re: 't IJ gist
« Reactie #14 Gepost op: 16-09-2012 21:32 u »
Ik ben wel benieuwd hoe die  bite erin komt.
Als het geen Brett. is.
Misschien iets wat in de verte van een Duvel afstamt?
En dan een eigen stam.

Nieuwe quiz: " Gissen met Gist"  ;D

Grt peterr


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.603
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 't IJ gist
« Reactie #15 Gepost op: 17-09-2012 13:08 u »
De gist van 't IJ kwam vroeger van De Koninck. Toen dat niet meer kon hebben zij zelf de stam opgekweekt (en bewaard).

Bert

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 't IJ gist
« Reactie #16 Gepost op: 22-09-2012 23:25 u »
Vandaag dit bier geheveld, 2 weken later dan de bedoeling.... Brix 6.2 (was 13), sg 1.008. Da's een SVG 84% Monster smaakte prima, geen bijsmaakjes. Ik zal de gist opstarten voor een volgende brouw, dan gooi ik meteen even wat eppendorf cupjes met deze gist in de vriezer.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.808
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 't IJ gist
« Reactie #17 Gepost op: 14-10-2012 23:26 u »
Vanavond eindelijk mijn bier met Plzen gist gebotteld. Eind sg 1.008 van begin 1.052.  Da's een SVG van 85%. Monster smaakte goed, gistsmaak herkenbaar. Het 2e deel van dit brouwsel is vergist met W34/70. Deze smaakte wat hop zurig, eind-sg 1.011. Ik vind de IJ variant lekkerder. Kijken hoe deze zich ontwikkelen.


Deze draad ook even gecompleteerd. Het is een langzame start na de zomer. Pff 2-9 t/m 14-10 is zeker 2-3 weken langer dan voor mij gebruikelijk.

Tags: