Kloonproject 2012?

Gestart door dennis, 28-08-2012 10:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Het lijkt me leuk om mee te doen met een volgend kloonproject

Ja!
28 (71.8%)
Misschien
11 (28.2%)

Totaal aantal stemmen: 39

Stemmen gesloten: 07-09-2012 10:02 u

Ronald_

Ik dat dat we doelen moeten opstellen als het bier duidelijk is.

Caspar

Ik denk dat het doel van het project is om gezamenlijk een commercieel bier te klonen. Om tot een juiste kloon te komen zullen we verschillende invalshoeken moeten kiezen, type gist, hop, vergistingsregime.

Zo hebben we het toch ook de vorige keer gedaan?

William

Citaat van: Ronald_ op 05-09-2012  14:34 uIk dat dat we doelen moeten opstellen als het bier duidelijk is.

Ik denk dat die zaken gekoppeld zijn. Als het doel klonen is dan moet het bier voor iedereen beschikbaar zijn. Als het gaat om te weten welke factoren van belang zijn voor een bepaald bier dan is het minder van belang dat de bieren algemeen beschikbaar zijn.

Citaat van: Caspar op 05-09-2012  14:55 uIk denk dat het doel van het project is om gezamenlijk een commercieel bier te klonen. Om tot een juiste kloon te komen zullen we verschillende invalshoeken moeten kiezen, type gist, hop, vergistingsregime.

Zo hebben we het toch ook de vorige keer gedaan?

Dat zou me ook de beste insteek lijken. Dan hoeft het bier dus in principe minder goed beschikbaar te zijn. Er moet dan een basisrecept zijn waarop gevarieerd gaat worden.

Uit vorige "kloonsessies" hebben we denk ik geleerd dat je vooral niet teveel parameters moet willen varieren (gezien de variatie die je al hebt tussen brouwers). Dan zou je er één moeten willen kiezen waarvan je al een hoop weet.

dennis

De afgelopen jaren was dit niet 'een ieder voor zich' kloonbier, meer een gezamenlijk project om met  samenwerking in de buurt te komen van een bepaald bier. Kunnen we dat als (sub)doelstelling gebruiken? De samenwerking vond ik altijd leuk, groepsgevoel, team building, meer management termen zelf invullen.
De echte doelstelling lijkt me om mbv veel brouwers en brouwsels te trachten een bier na te maken. Als we echt conclusies willen kunnen trekken dan moeten we een redelijk wetenschappelijke aanpak kiezen waarbij een basisopzet met een aantal te varieren parameters gekozen wordt. Dat kan leiden tot de opzet van 2 jaar geleden, waarbij we geen van allen in de buurt van de ESB uitkwamen.
Als het bier te onbekend is voor de voorgaande opzet dan wordt het meer een project zoals vorig jaar, ALBV, waarbij we uitgekomen zijn op een verkiezing van de beste kloon, veel variatie en een paar brouwsels die enigszins in de buurt kwamen.

Het is natuurlijk leuk als het bier verkrijgbaar is maar ik vind het niet onoverkomelijk als een bier minder verkrijgbaar is. Er staan in de lijst genoeg bieren die ik nog nooit geproefd heb maar ik doe mee met iedere keuze, denk ik ;)

Daar nog even op voortbordurend. Ik denk dat er twee typen bieren zijn in onze lijst, bieren waar we:
 1. redelijk veel van weten
 2. weinig van weten

Zoals hieronder aangegeven vragen beide typen om een andere aanpak.
Moeten we door de lijst om bij de bieren te bepalen welk soort kloonproject het gaat zou opleveren? Best wel veel werk, denk ik, om van sommige bieren op de lijst te bepalen hoeveel we er eigenlijk van weten.

RobinB

Citaat van: dennis op 05-09-2012  06:41 uNog een naam voor de lijst?
Er staan al twee tussen (einbecker en andechser), maar een Salvator of Doppelhirsch zou bijvoorbeeld ook niet onaardig zijn. (Al is die laatste minder goed verkrijgbaar.) :)

Caspar

De poll is gesloten >:D .

@Dennis: Heb jij zin om een tweede poll te openen met de bieren waaruit we een keuze kunnen maken ::) ?

Wat is wijsheid, iedereen kan 2 stemmen uitbrengen en het bier met de meeste stemmen wint?

Hoppenbrouwers

Citaat van: RobinB op 05-09-2012  21:22 uEr staan al twee tussen (Einbecker en Andechser), maar een Salvator of Doppelhirsch zou bijvoorbeeld ook niet onaardig zijn. (Al is die laatste minder goed verkrijgbaar.) :)
Wordt met de Andechser de Helles of Dunkel bedoeld? In ieder geval goede bieren allemaal.

RobinB

Maakt me niet zo uit, zet ze er allebei maar op. Geldt eigenlijk ook voor de Einbecker Ur-Bock.

dennis

Citaat van: RobinB op 07-09-2012  21:01 uMaakt me niet zo uit, zet ze er allebei maar op. Geldt eigenlijk ook voor de Einbecker Ur-Bock.
Hey, we hadden geen gebrek aan bieren op de lijst hoor!

Maar er kunnen er nog wel wat bij, de lijst is toch al niet zo kort. Zie hier de mega poll!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.