Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eiwitvlokken en filteren  (gelezen 9413 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Biertje

  • Gast
Eiwitvlokken en filteren
« Gepost op: 18-01-2004 15:44 u »

Afgelopen donderdag het bier-blik-brouwen vaarwel gezegd, en
met veel enthousiasme overgestapt naar het graanbrouwen!
Het was erg leuk om te doen, maar de eerste keer waren we
wel behoorlijk lang bezig (ca. 10 uur). Als we meer ervaring
opdoen zal dit ook wel sneller gaan waarschijnlijk...


Het recept:

2500 gram Pilsmout
350 gram Tarwemout
500 gram Rietsuiker
15 gram Goldings hop
20 gram Saaz hop
15 gram Spalt Select
0,5 gram CaCl2
0,5 gram CaSo4

Wyeast Trappist Gist

13 liter Maischwater
2 liter Spoelwater


Twee zaken die ons opvielen:

- Ondanks berichten op dit forum verliep het filteren van het
wort erg snel en gemakkelijk. We hebben met behulp van de
filteremmer van Brouwland het wort gefilterd en dit was zo
gepiept.

- We hebben helemaal geen last gehad van schuim terwijl we
het wort aan het koken waren. Ook waren er geen grote
eiwitvlokken te ontdekken op het kokende wort. Terwijl er hier
op het forum veel over geschreven is.

Hebben bovenstaande zaken wellicht iets te maken met het
feit dat wij een schrootmolen met schijven (en niet met
walsen) hebben gebruikt? Of zijn er andere oorzaken te
noemen voor het ontbreken van de genoemde verschijnselen?

Het bier staat nu overigens lekker te gisten en het waterslot
laat regelmatig iets van zich horen.

We zijn benieuwd naar jullie reacties!


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline TVERSCH

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 544
  • Land: nl
  • Bitter in de mond maakt het hart gezond
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #1 Gepost op: 19-01-2004 00:39 u »
Hallo 1 sterbier,

Het feit dat je geen eiwitten heb zien uitvlokken kan te maken hebben met je maischschema, en met de steeds verdere ontwikkeling in de mouterij. Maar ik mag aannemen dat je na afkoelen toch een laag(je) drab ben tegengekomen? Dit zijn dan de eiwitten.
Als ik kook met een open pan gaat het meestal alleen maar schuimen bij het toevoegen van de hop, maar als er even een deksel op ligt schuimt de boel snel over.
Het spoelen wil nog wel eens verschillen qua snelheid, maar hou in de gaten dat snel spoelen vaak tot een te laag begin SG zal leiden. Door de spoelsnelheid te verlagen kan de suiker beter oplossen in het spoelwater.
Ik weet niet of je het SG heb gemeten voor gisten, maar dit is wel de manier om te kijken of je rendement acceptabel is tov de gebruikte ingredienten.
Theo

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #2 Gepost op: 19-01-2004 01:08 u »
Mijn brouwsel schuimde redelijk gedurende mijn 90' koken. Als het deksel er helemaal op lag kwam er schuim door het middengat van het deksel van de (weck)ketel, maar met het deksel schuin erop kookt het net niet over: ik heb met een gerust hart mijn maaltijd naar binnen gedrukt :-)

De vlokken heb ik wel gekregen. De eerste keer dacht ik alleen maar aan hop, maar deze keer was het wel duidelijk dat een handjevol hoppellets niet een liter groene drab kunnen veroorzaken :D, dat zullen dan de eiwitten zijn geweest. Deze keer heb ik ook iets van 15 minuten gewacht tussen einde kooktijd en hevelen+tegenstroomkoelen. Ik heb beduidend minder troep in mijn wort gekregen!

Biertje

  • Gast
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #3 Gepost op: 19-01-2004 05:41 u »
Het volgende maischschema hebben wij gebruikt:

Temp.: 60 70 75
Tijd:    45 30 5

Het eind SG voor gisten was 1080, lijkt me een redelijke
waarde, niet? Naast het bostel was er niet echt sprake van
een laag drab op het wort, en we hopen dat het ontbreken
hiervan geen gevolgen heeft voor het uiteindelijke produkt!

Ook tijdens het toevoegen van de hop bleef het wort stabiel
koken. We hebben zelfs ook nog even een deksel erop gehad,
vanwege de langzame temperatuurstijging, maar geen schuim
of wort dat wilde overkoken...

Iemand anders wellicht dezelfde ervaringen als wij?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.873
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #4 Gepost op: 19-01-2004 22:16 u »
Hoi Biertje,

Voor de vorming van eiwitvlokken maakt de schrootmolen echt niet uit! Wel voor het filteren en de het krijgen van minder kafdeeltjes waaruit ongewenste stoffen tijdens het filteren en spoelen kunnen uitlogen.
Het maischschema zorgt ook niet echt voor minder schuimvorming.

Wat wel van belang kan zijn is de zuurgraad van het wort en de intensiteit van koken. Voor een goede uitvlokking hoort de pH van het wort tijdens het koken tussen 5,2 en 5,4 te liggen. Sommige brouwerijen houden zelfs een pH aan van 5,0.
Verder dient het wort flink 'rollend' te koken.
Soms zie je trouwens geen duidelijke vlokken in het wort maar als je de hop gaat uitfilteren blijft er toch flink wat eiwitten in je filter achter. Eduard wees ons daarop al. Mijn ervaring is dat niet elk brouwsel op dezelfde wijze reageert. Afwijkingen op hetgeen 'standaard' is is dus mogelijk zonder dat dat altijd tot echte smaakafwijkingen leidt.

:degroeten: Jacques

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #5 Gepost op: 19-01-2004 22:58 u »
Dat doet me er nog even aan herinneren dat ik inderdaad de pH voor het koken met twee theelepels melkzuur op 22 liter wort heb verlaagd. Nu weet ik pas waarom dat moet :-) (Ik dacht dat het meer te maken had met de gisting)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.873
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #6 Gepost op: 20-01-2004 23:13 u »
Hoi Eduard,

Het aanzuren van het wort tijdens of voor het het koken heeft een paar voordelen meer.
Zie http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zuur.html

:degroeten: Jacques

Biertje

  • Gast
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #7 Gepost op: 21-01-2004 09:05 u »
Nou, het blijft voor ons nog steeds een raadsel  :weetniet:
We hebben namelijk het wort aangezuurd met melkzuur tot
een pH van 5.5.

Het kan inderdaad wel liggen aan het kookproces. Het duurde
redelijk lang voordat we de 100 graden bereikte. Het wort
kookte wel, maar niet echt 'rollend'... Mogelijkerwijs was het
vermogen van de gasbrander te laag.

Biertje

  • Gast
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #8 Gepost op: 03-02-2004 20:28 u »
Vandaag weer een brouwsessie gedaan. We hebben de smaak
te pakken!

Maar weer geen eitwitvlokken op het kokende wort, terwijl we
nu echt 'rollend' aan het koken waren! We hebben aangezuurd
tot ca. pH 5.3, dus dat kan het ook niet echt zijn. We maken
gebruik van hopzakjes, dus storten niet de hop los in het
kokende wort. Ook filteren we het wort na het koken niet
meer. Kan het gebrek aan eitwitvlokken iets met de hopzakjes
te maken hebben? En, filteren anderen op dit forum het
gekookte wort, ondanks dat je wel hopzakjes gebruikt?

Nog een ander vraagje...
Zelf maken we gebruik van een filteremmer. Het kraantje zit
qua hoogte tussen de bodem en het platte filter. Voordat we
filteren vullen we eerst deze tussenruimte met spoelwater.
Hierna gooien we het bostel (met drab) erbij.

Aan het einde van het filterproces is er natuurlijk nog een
laag vloeistof tussen het kraantje en de bodem. Houden jullie
nou de emmer schuin om deze vloeistof ook op te vangen? Of
laten jullie deze vloeistof voor wat het is?

Bovenstaande post samengevat:

1. Kan het gebruikmaken van hopzakjes iets te maken hebben
met het gebrek aan eitwitvlokken?

2. Filteren jullie het wort na het koken, ondanks dat je gebruik
maakt van hopzakjes?

3. Wat doen jullie met de vloeistof die tussen kraantje en
bodem van het filtervat staat?

Pfffoe!
Ben benieuwd naar de antwoorden...

Groetjes!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #9 Gepost op: 04-02-2004 09:37 u »
Biertje,

1. Nee? Dit heeft m.i. totaal niks met elkaar te maken.

2. Ik maak geen gebruik van hopzakjes dus filter wel na het koken, om te voorkomen dat hop en de zgn hot break/hittetrub in het gistingsvat terechtkomen.

3. Opvangen en teruggieten bij de rest van de bostel, dit zul je moeten herhalen tot de uitloop helder is om te zorgen dat je eindresultaat ook helder is.
De liters die je eerst in je emmer gooit kun je natuurlijk optellen bij de rest van het spoelwater wat je er later bijgooit.


Nog even een aanvulling op punt 2: ik gebruik een kaasdoek om te filteren. Eerst gebruikte ik een fijnmazig kaasdoek waar echt geen enkel eiwit doorheen kwam, met als gevolg dat ik vaak meerdere keren een nieuw stuk kaasdoek moest pakken om het filteren voort te kunnen zetten.  Bij gebruik van een fijnmazig kaasdoek viel me op dat de ene keer een witbier in een keer er moeiteloos doorheen ging en bijv. bij een tripel het kaasdoek herhaaldelijk vervangen moest worden.

Tegenwoordig gebruik ik een grofmazig kaasdoek, wat in elk geval de hop tegenhoud.
Ik zal er de volgende keren op letten of ik hiermee ook hitte trub eruit filter, -gezien de elders lopende discussie- of dit nou een positieve of negatieve invloed op de vergisting heeft.

kortom ik zou me totaal geen zorgen maken over die paar eiwitten.

:degroeten:

Johannes

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Eiwitvlokken en filteren
« Reactie #10 Gepost op: 04-02-2004 09:44 u »

Citaat


kortom ik zou me totaal geen zorgen maken over die paar eiwitten.



Maar mocht je dit wel willen doen, ik geloof dat het gebruik van Iers mos nog niet ter sprake is gekomen, dit helpt ook bij het uitvlokken van de eiwitten.

Johannes

Tags: eiwitten