Beluchten

Gestart door Raymond W, 18-05-2018 12:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

EBC

Citaat van: Jacques op 13-06-2018  21:55 uKlopt. Als je korrelgist gebruikt ent je meer gist dan wanneer je vloeibare gist ent...

Nee, dat is niet noodzakelijk waar.
Met korrelgist kan je wel vrij exact bepalen hoeveel actieve cellen je toevoegt. Daarom is beluchten niet persé noodzakelijk.

Bij vloeibare gist weet je nooit hoeveel actieve cellen je toevoegt. Als het er voldoende zijn, dan is beluchten ook niet noodzakelijk. Maar ja, het is lastig tellen en een goede starter maken is zeker niet eenvoudig.

Ik ben van mening dat je beter niet belucht. Om alle redenen die hier regelmatig voorbij komen. Daarom pleit ik voor gedroogde gist. Met de vele droge stammen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, heeft vloeibare gist haar voordeel compleet verloren. En dat los van het prijsverschil.
Nu is gistkweken ook een hobby op zich ...

Jacques

Citaat van: Ansius op 13-06-2018  22:21 uSupersnel is niet per definitie supergoed.

Zo snel mogelijk vergisten moet geen doel zijn vind ik.

Klopt. Maar als je te weinig gisten ent dan krijg je een slepende en stokkende vergisting.
Wat meer gist enten levert minder problemen op dan te weinig. Bijkomend voordeel is dat de vergisting sneller verloopt en je minder kans hebt dat er nog onvergistbare suikers zijn als je bottelt.

SanderH

Citaat van: Jacques op 13-06-2018  22:52 uKlopt. Maar als je te weinig gisten ent dan krijg je een slepende en stokkende vergisting.
Wat meer gist enten levert minder problemen op dan te weinig. Bijkomend voordeel is dat de vergisting sneller verloopt en je minder kans hebt dat er nog onvergistbare suikers zijn als je bottelt.

Hoe is het een voordeel dat er minder onvergistbare suikers zijn? Die vergisten niet, dus dat zouden vergistbare suikers moeten zijn.

Jacques

Citaat van: EBC op 13-06-2018  22:24 uNee, dat is niet noodzakelijk waar.
Met korrelgist kan je wel vrij exact bepalen hoeveel actieve cellen je toevoegt. Daarom is beluchten niet persé noodzakelijk.

Bij vloeibare gist weet je nooit hoeveel actieve cellen je toevoegt. Als het er voldoende zijn, dan is beluchten ook niet noodzakelijk. Maar ja, het is lastig tellen en een goede starter maken is zeker niet eenvoudig.

Ik ben van mening dat je beter niet belucht. Om alle redenen die hier regelmatig voorbij komen. Daarom pleit ik voor gedroogde gist. Met de vele droge stammen die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, heeft vloeibare gist haar voordeel compleet verloren. En dat los van het prijsverschil.
Nu is gistkweken ook een hobby op zich ...

Laat ik anders stellen. In een zakje gedroogde gist zitten meer actieve gistcellen dan in een verpakking Wyeast.

Gedroogde gist is inderdaad makkelijk. Dat kun je afwegen. Bij een starter weet je niet hoeveel gistcellen je hebt. Er zijn maar weinig hobbybrouwers die een microscoop, een telkamer, een usb-camera en software hebben om gistcellen te tellen...

Jacques

Citaat van: SanderH op 13-06-2018  22:55 uHoe is het een voordeel dat er minder onvergistbare suikers zijn? Die vergisten niet, dus dat zouden vergistbare suikers moeten zijn.

Een verschrijving. Ik bedoelde onvergiste suikers die alsnog in de fles kunnen vergisten.

hansHalberstadt

Citaat van: Ansius op 13-06-2018  22:21 uSupersnel is niet per definitie supergoed.

Zo snel mogelijk vergisten moet geen doel zijn vind ik.


Mee eens overmaat aan gist levert een relatief smaakloos bier en bij te weinig gist loopt de zaak vast.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 13-06-2018  23:04 uMee eens overmaat aan gist levert een relatief smaakloos bier en bij te weinig gist loopt de zaak vast.

Het ligt er een beetje aan wat voor type bier je brouwt. Bij een Belgische bierstijl is minder gist enten gewenst om zo meer esters te krijgen. Bij een Amerikaanse bierstijl, waarbij het gistprofiel ondergeschikt is, is een kleine overmaat aan gist gewenst om zo de mout en hop meer naar de voorgrond te laten komen.

EBC

Citaat van: Jacques op 13-06-2018  22:57 uLaat ik anders stellen. In een zakje gedroogde gist zitten meer actieve gistcellen dan in een verpakking Wyeast.

Gedroogde gist is inderdaad makkelijk. Dat kun je afwegen. Bij een starter weet je niet hoeveel gistcellen je hebt. Er zijn maar weinig hobbybrouwers die een microscoop, een telkamer, een usb-camera en software hebben om gistcellen te tellen...

Zo is het  :brouwen:

EBC

Citaat van: Jacques op 13-06-2018  23:15 uHet ligt er een beetje aan wat voor type bier je brouwt. Bij een Belgische bierstijl is minder gist enten gewenst om zo meer esters te krijgen. Bij een Amerikaanse bierstijl, waarbij het gistprofiel ondergeschikt is, is een kleine overmaat aan gist gewenst om zo de mout en hop meer naar de voorgrond te laten komen.

De Lallemand Abbaye en Fermentis BE-256 leveren zo verschrikkelijk veel esters, dat onderpitchen absoluut onnodig is. Sterker nog, je kan beter mengen met een neutrale gist als US-05, anders zijn de esters veel te veel. En als je dat doet met Lallemand, dan beloof ik je gelijke smaken als Wyeast 3787. En als bijkomend voordeel kan je je gistvat nagenoeg vol doen. Als die headspace is niet meer nodig. Experimenteer maar eens met verhoudingen en temperaturen. Rond 1 gram per liter. Niet te warm, hou het bij 21 °C. Vloeibaar is uit. En aarzel niet om je ervaringen te posten. Zeg dat ik het gezegd heb.


Jacques

Citaat van: EBC op 13-06-2018  23:26 uDe Lallemand Abbaye en Fermentis BE-256 leveren zo verschrikkelijk veel esters, dat onderpitchen absoluut onnodig is. Sterker nog, je kan beter mengen met een neutrale gist als US-05, anders zijn de esters veel te veel. En als je dat doet met Lallemand, dan beloof ik je gelijke smaken als Wyeast 3787. En als bijkomend voordeel kan je je gistvat nagenoeg vol doen. Als die headspace is niet meer nodig. Experimenteer maar eens met verhoudingen en temperaturen. Niet te warm, hou het bij 21 °C. Vloeibaar is uit.

Dat er gisten zijn die heel veel esters geven klopt. Neemt niet weg dat als je minder gist geeft je meer esters krijgt en als je een echte overmaat aan gist geeft de body van je bier minder wordt. Met de hoeveelheid gist die je ent kun je sturen op de smaak van je bier.
En als je vloeibare gist gebruikt is beluchten om meer gistcellen te krijgen snel gewenst...

BrouwMark

Niks meer van RaymondW, de topicstarter gehoord...
 :weetniet:

EBC

Citaat van: Jacques op 13-06-2018  23:32 uDat er gisten zijn die heel veel esters geven klopt. Neemt niet weg dat als je minder gist geeft je meer esters krijgt en als je een echte overmaat aan gist geeft de body van je bier minder wordt.

Ik denk dat dit vroeger waar was, maar tegenwoordig niet meer. Gedroogde gist heeft een evolutie doorgemaakt.

Hai

Gistvoeding tijdens de laatste 10 min koken, heeft bij ons wonderen verricht. Weinig tot geen last meer van verstokte vergistingen.
Enkele bieren bleven op 1020 hangen. Nu met gistvoeding is de vergisting heftiger en vergist netjes door naar het voorspelde eind SG.

Jacques

Citaat van: EBC op 13-06-2018  23:48 uIk denk dat dit vroeger waar was, maar tegenwoordig niet meer. Gedroogde gist heeft een evolutie doorgemaakt.

Dat is nog steeds zo. En is ook niet gerelateerd van gedroogde of vloeibare gist. Bij een overmaat aan gist ga je meer last krijgen van autolyse. Een gevolg daarvan is dat er eiwitsplitsende enzymen vrijkomen uit de gistcellen de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de body afbreken.

Is het jou nooit opgevallen dat oud bier met hergisting op de fles weinig body heeft?

Ansius

Ik brouw regelmatig.
Soms korrelgist soms Wyeast soms White labs.
Gebruik altijd de de door de fabrikant aangeraden dosis en behandeling. (hydrateren)
Belucht nooit.

White labs bevalt mij de laatste tijd het best.

Johan_vL

Hoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:

Jacques

Citaat van: Johan_vL op 17-09-2018  07:56 uHoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:

Het klopt dat beluchten zorgt voor een grotere gistgroei. Dat is de reden ook dat je een starter goed moet beluchten.

hansHalberstadt

Citaat van: Johan_vL op 17-09-2018  07:56 uHoewel het argument van stress bij verandering van anaeroob naar aeroob waar zal zijn, is mijn ervaring dat als ik na een dag nog eens belucht de gistgroei in de versnelling gaat. Maw enorm toeneemt. Indien je om wat voor reden dus aan het begin van je vergisting de groei wilt stimuleren, door onderpitching, gist niet  vitaal genoeg of een hoog sg. Is zowel beluchten bij start als binnen een dag nogmaals volgens mij een prima idee (korrelgisten uitgezonderd). :brouwen:
Na een dag is te laat want dan is de gist al overgeschakeld op anaeroob in de stationaire fase en dan nog beluchten levert ongewenste stoffen op die de gist dan aan gaat maken. Voor zware bieren wordt wel herbeluchting na 6 uur gebruikt. Dan zit de gist nog in de log fase en door beluchten blijft hij dan nog een tijdje langer in de logfase.

Johan_vL

Citaat van: hansHalberstadt op 19-09-2018  22:29 uNa een dag is te laat want dan is de gist al overgeschakeld op anaeroob in de stationaire fase en dan nog beluchten levert ongewenste stoffen op die de gist dan aan gaat maken. Voor zware bieren wordt wel herbeluchting na 6 uur gebruikt. Dan zit de gist nog in de log fase en door beluchten blijft hij dan nog een tijdje langer in de logfase.

Oki bedankt, volgende keer bij een zwaar bier zal ik die 6 uur aanhouden  ^-^

jaapz

Citaat van: hansHalberstadt op 19-09-2018  22:29 uNa een dag is te laat want dan is de gist al overgeschakeld op anaeroob in de stationaire fase en dan nog beluchten levert ongewenste stoffen op die de gist dan aan gaat maken. Voor zware bieren wordt wel herbeluchting na 6 uur gebruikt. Dan zit de gist nog in de log fase en door beluchten blijft hij dan nog een tijdje langer in de logfase.

Zou de gist niet weer terugschakelen naar aerobe vergisting als er weer zuurstof beschikbaar komt?

Boogaard

Beluchten niet echt noodzakelijk.
Ik maak brouwsel van 20 liter, in het begin deed ik nog beluchten met een pompje met bruissteen, ik heb een workshop bierbrouwen gedaan onder leiding van een prof, hij zei beluchten is overbodig. Door het overhevelen, natuurlijk wel van bovenaf, komt er genoeg lucht bij.
Ik gebruik altijd verse gist. Mijn ervaring wel of niet beluchten, ik merk geen verschil.

Jacques

Citaat van: Boogaard op 25-09-2018  16:07 uBeluchten niet echt noodzakelijk.
Ik maak brouwsel van 20 liter, in het begin deed ik nog beluchten met een pompje met bruissteen, ik heb een workshop bierbrouwen gedaan onder leiding van een prof, hij zei beluchten is overbodig. Door het overhevelen, natuurlijk wel van bovenaf, komt er genoeg lucht bij.
Ik gebruik altijd verse gist. Mijn ervaring wel of niet beluchten, ik merk geen verschil.

Of beluchten wel of niet noodzakelijk is, is afhankelijk van de hoeveelheid gist die je ent en de zwaarte van het wort.

Bij het gebruik van gedroogde gist is beluchten niet zo snel nodig. In een zakje gist zit voldoende gist voor 20 liter wort met een maximaal SG van 1070. Bij een zwaardere wort is het verstandig toch te beluchten of meer gist dan 1 zakje te enten.
Wanneer je vloeibare gist ent heb je minder gistcellen tot je beschikking, tenzij je een verpakking Imperial Yeast gebruikt. Je moet dan al heel snel een starter maken en deze starter ook beluchten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.