Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Tafelbier  (gelezen 3794 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Tafelbier
« Gepost op: 16-08-2012 11:14 u »
Vroeger was tafelbier, blond en donker zeer courant.
Nu bijna niet meer te verkrijgen, en zeer duur.
Bestaat er geen bierkit (blik) waarmee je tafelbier kan maken, dus met lage alcoholgehalte.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: tafelbier
« Reactie #1 Gepost op: 16-08-2012 11:42 u »
Neem een kit voor een blond bier, en doe er meer water bij!

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 635
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: tafelbier
« Reactie #2 Gepost op: 16-08-2012 11:49 u »
Ik weet niet of je volmout brouwt of alleen met blikken, maar je zou een volmout bier bijvoorbeeld high gravity kunnen brouwen en vervolgens de bostel spoelen en apart opvangen, zodat je een wort krijgt met een lager SG welke je zou kunnen gebruiken om een tafelbier te maken.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: tafelbier
« Reactie #3 Gepost op: 16-08-2012 12:22 u »
Neem een kit voor een blond bier, en doe er meer water bij!
Dan hou je geen body over.
Gewoon een bier brouwen met weinig alcohol.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.184
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: tafelbier
« Reactie #4 Gepost op: 16-08-2012 12:23 u »
Je zou ook dmv 'second runnings' van een zwaarder bier een 'small beer' kunnen maken.

Anchor Brewery maakt bijvoorbeeld een 'small beer' van de bostel van hun barley wine 'Old Foghorn'

zie: http://www.anchorbrewing.com/beer/anchor_small

Dit ben ik zelf ook nog van plan om van de winter te gaan doen.

Verder is er bij sommige supermarkten zeker nog wel tafelbier te verkrijgen van het merk Piedboeuf. Meestal alleen de 'triple', deze is 3,5 % en een echte doordrinker.



Offline GeBaxke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 380
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: tafelbier
« Reactie #5 Gepost op: 16-08-2012 17:46 u »

Verder is er bij sommige supermarkten zeker nog wel tafelbier te verkrijgen van het merk Piedboeuf. Meestal alleen de 'triple', deze is 3,5 % en een echte doordrinker.

Prima spul voor een bbq, ook fijne flessen om zelf een biertje in te bottelen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.924
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Tafelbier
« Reactie #6 Gepost op: 16-08-2012 18:23 u »
Zonde om proper gemaakte flessen daarmee te vullen  :(

Onthoud ook nog:
Het leven is te kort om slechte dingen te maken
                                                                    (Jan van Schaik)

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Tafelbier
« Reactie #7 Gepost op: 16-08-2012 23:05 u »
Weinig alcohol is slecht?

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Tafelbier
« Reactie #8 Gepost op: 17-08-2012 08:50 u »
Ik heb 2 keer met de afloop van het filteren een bier gemaakt van ong. 2,5%. Beide keren was dit geen succes. Laatst heb ik wel een bier gemaakt met een volledige moutstort met 3,5% alcohol: hoog ingemaischt, veel lichte caramout, gist met lagere vergistingsgraad, en dat was erg lekker.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Tafelbier
« Reactie #9 Gepost op: 19-08-2012 22:05 u »
Het kan best, een spoelbier, maar houd rekening met negatieve effecten van het spoelen. Als je een biertje brouwt met de afloop van het filteren moet je altijd een paar liter van het 'echte' spul toevoegen, anders heb je een bier in onbalans.

Tags: