Voor mijzelf gebruik ik nu deze formule om het FG voor het bottelen te berekenen.
De grootste verschillen ga je zie voor bier boven de 9%.
Zoals Jacques ook al aangeeft, de omzetting is niet lineair. Probeer het maar eens met een og van 1.097 en een FG van 1.011
BrouwHulp met berekend dan 11,2% en de Daniels formule geeft 12,3%. Ik vind dat nogal een verschil. Maar, met gemiddelde bieren (5 tot 8%) is het verschil minimaal. Wat is nu juist?
Nog wat informatie:
Alternate Formula:
A more complex equation which attempts to provide greater accuracy at higher gravities is:
ABV=76.08×(og−fg)1.775−og×fg0.794
This comes from Balling’s famous formula, where the Original Extract and Real Extract values have been converted using the simple Plato to SG equation, giving Alcohol by Weight. This is then converted to Alcohol by Volume multiplying by the ratio of Final Gravity to Density of Ethanol.
The alternate equation reports a higher ABV for higher gravity beers. This equation is just a different take on it. Scientists rarely agree when it comes to equations. There will probably be another equation for ABV down the road.
The complex formula, and variations on it come from:
Ritchie Products Ltd, (Zymurgy, Summer 1995, vol. 18, no. 2)
Michael L. Hall’s article Brew by the Numbers: Add Up What’s in Your Beer, and Designing Great Beers by Daniels.
Source:
http://www.brewersfriend.com/2011/06/16/alcohol-by-volume-calculator-updated/