Hallo jongens, even een kleine uitleg over die factor "136" voor de alcholberekening via SG begin en SG eind :
Alcohol % berekening voor bier
Er bestaan verschillende methodes om het alcohol % Vol te berekenen. Een zeer eenvoudige en goede benadering is nog steeds :
% Alcohol Vol. = 136 * ( SG begin – SG eind ) formule (1)
Waarbij SG wordt bepaald door een densiteit meting . Nemen we als voorbeeld:
SG begin = 1,070
SG eind = 1,020
Dit begin en eind SG geeft met formule (1) : Alcohol % Vol = 6,8 % Vol Alcohol.
Maar waar komt die factor 136 = F vandaan?
En hoe betrouwbaar is dat wel ?
Als vertrekpunt nemen we de wetmatigheid van de molecule massa’s van de alcoholische gisting waarbij 180 gram glucose suiker wordt omgezet in 92 gram alcohol. Zodat, tijdens de gisting, elke afname van het begin extract of stamwort (= gram extract per 100 gram wort) resulteerd in ongeveer 51% gew. Alcohol.
Deze afname van het stamwort en de bijbehorende vorming van alcohol kan men bepalen aan de hand van de vergistinggraad, zodat:
% Alcohol Vol = Stamwort * Werkelijke Vergistinggraad * 0,51 * SG begin formule (2)
0, 789
Proefondervindelijk werd door Balling vastgesteld dat:
Werkelijke vergistinggraad = 0,81 * Schijnbare vergistinggraad.
Schijnbare vergistinggraad = ( Platobegin – Plato eind ) / Platobegin
Zodat moet gelden dat : formule (1) = formule (2) = % Alcohol Vol.
F *(SGb-SGe) = Platobegin*(Platobegin-Plato eind)*0,81*0,51 * SGbegin formule (3)
0,789 * ( Plato begin)
Het verband tussen Plato en SG kan worden benaderd als :
Plato = (SG -1)*1000 / 4, zodat formule (3) kan worden herleid tot :
F *( SGbegin - SGeind ) = (SGbegin - SGeind)*1000*0,81*0,51*SGbegin
0,789 * 4
Dit geeft na wat vereenvoudiging :
F = 1000 * 0,81 * 0,51 * SGbegin
0,789 * 4
Zodat onze factor F eigenlijk afhangt van het begin SG volgens:
F = 131 * SGbegin
En formule (1) eigenlijk moet worden geschreven als :
% Alcohol Vol. = F * ( SG begin – SG eind ) formule (1-bis)
In tabel vorm krijgen we aangepaste waarden voor F afhankelijk van het begin SG :
Begin SG Factor F
1,100 144
1,090 143
1,080 141
1,070 140
1,060 139
1,050 137
De factor 136 uit formule (1) is dus afkomstig van (pils)-bieren uit de tijd van Balling die gebrouwen werden en worden met een stamwort van 12 °Plato of SG = 1,048.
Een kleine correctie naar boven met formule (1-bis) is misschien nuttig om weten tijdens het proeven van onze “dubbels” en “trippels” …
Conclusie
De eenvoudige formule (1) en (1-bis) voor het alcohol % Vol is een zeer goede benadering en steunt op de wetmatigheden van de alcoholische gisting en de praktische resultaten van Karl Balling voor de werkelijke en schijnbare vergistinggraad. Waarbij Balling ook rekening hield met het feit dat gist ongeveer 2-5 % van het extract verbruikt voor de opbouw van nieuwe gistcellen.
Vele groeten van de bierdoktor.