Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


SG berekenen/alcoholgehalte

Gestart door Johnnys_Bierbrouw, 09-03-2002 00:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

middelaersch

Citaat van: basvo op 10-02-2020  15:29 uHeb een vraagje over de berekening van het alcohol percentage, want volgens mij klopt deze niet?

Ik heb een RIS gebrouwen met een begin SG van 1.091. Het eind SG is, alhoewel lager dan verwacht, gestopt op 1.031. BrouwHulp heeft gezegd dat wanneer ik een eind SG van 1.023 zou halen het alcohol percentage 8,9% was, en wanneer het 1.031 is het percentage 7,9% was.
Alleen als ik (1.091-1.031)*0.136 doe kom ik al uit op 8.16% wat het bier nu is, dit zit er toch 0.3% naast. Zelfs met een berekening met een factor aan de hand van de hoogte van het start SG kom ik hoger uit. bron: https://www.wortketel.nl/index.php/bierbrouwcursus/berekenen-alcoholpercentage

Zit BrouwHulp er nu naast of doe ik zelf iets fout? Ik hoor graag! :biersmile:

Deze formules zijn allemaal verschillend, en zijn allemaal slechts benaderingen of 'schattingen'. In BrouwHulp wordt een andere formule gebruikt als die jij hebt gebruikt.

Voorbeeld:
(91-31) * 0.136 = 8.16
(91-31) * 0.131= 7.86 afgerond 7.9 (BrouwHulp gebruikt overigens nog weer een andere formule. Ik geef deze slechts als voorbeeld.)

Dus BrouwHulp zit er niet naast en jij doet ook niks verkeerd. 0.3% is geen significant verschil bij zo'n benadering.

Als je precies wilt weten hoeveel alcohol er in je bier zit moet je het in een laboratorium laten analyseren.

middelaersch

En inderdaad: de alcohol tgv de bottelsuiker is in deze formules ook niet meegenomen.
Tel daar ongeveer 0,3 tot 0,5 % voor.

hansHalberstadt

Citaat van: basvo op 10-02-2020  15:29 uHeb een vraagje over de berekening van het alcohol percentage, want volgens mij klopt deze niet?

Ik heb een RIS gebrouwen met een begin SG van 1.091. Het eind SG is, alhoewel lager dan verwacht, gestopt op 1.031. BrouwHulp heeft gezegd dat wanneer ik een eind SG van 1.023 zou halen het alcohol percentage 8,9% was, en wanneer het 1.031 is het percentage 7,9% was.
Alleen als ik (1.091-1.031)*0.136 doe kom ik al uit op 8.16% wat het bier nu is, dit zit er toch 0.3% naast. Zelfs met een berekening met een factor aan de hand van de hoogte van het start SG kom ik hoger uit. bron: https://www.wortketel.nl/index.php/bierbrouwcursus/berekenen-alcoholpercentage

Zit BrouwHulp er nu naast of doe ik zelf iets fout? Ik hoor graag! :biersmile:
Ik kom met het refractometer tooltje op 7.8%
Dat zit dus dicht bij de berekening in BrouwHulp. De handformule is een grove benadering. Die factor 0.136 is ook nog een beetje afhankelijk van begin SG-eind SG, de hoeveelheid gistgroei (minder alcohol) etc.

middelaersch

Dit is de formule die in BrouwHulp zit, die zou daar een beetje rekening mee houden.

Function ABVol(OG : Double; FG : Double) : Double;
begin
  Result:= 0;
  if (4.749804 - FG) <> 0 then
    Result:= 486.8693 * (OG - FG) / (4.749804 - FG);
end;

Dit is ook een benadering, maar vermoedelijk iets nauwkeuriger dan de formule zoals BasVO gebruikt, en die in omloop is met vermeningvuldigingsfactoren variërend van 0.131 tot 0.136.

hansHalberstadt

De refractometertool gebruikt een combinatie van omzettingsfactor suiker naar alcohol (0.484 volgens balling), aanname voor eiwitpercentage in oplossing, gecombineerd met SG formule voor een mengsel van suiker, eiwit en alcohol. Daar komt het volgende plaatje uit, dus inderdaad een niet lineaire grafiek.


k1 is daarbij 1/factor
Je ziet dat k1 varieert tussen ca 6.7 (factor=0.149) en 7.3 (factor=0.14)
voor meer details zie Rekenen aan bier boekwerk_V2_2018.pdf
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/boekwerk_rekenen_aan_bier


hansHalberstadt

Citaat van: middelaersch op 10-02-2020 &nbsp;19:14 uDit is de forumule die in BrouwHulp zit, die zou daar een beetje rekening mee houden.

Function ABVol(OG : Double; FG : Double) : Double;
begin
  Result:= 0;
  if (4.749804 - FG) <> 0 then
    Result:= 486.8693 * (OG - FG) / (4.749804 - FG);
end;

Dit is ook een benadering, maar vermoedelijk iets nauwkeuriger dan de formule zoals BasVO gebruikt, en die in omloop is met vermeningvuldigingsfactoren variërend van 0.131 tot 0.136.
Als ik dat plaatje plot met SVG aanname=78% dan krijg je het volgende:



Die curve heeft toch een andere vorm dan ik bereken via de refractometertool.

Jacques

Citaat van: basvo op 10-02-2020 &nbsp;15:29 uHeb een vraagje over de berekening van het alcoholpercentage, want volgens mij klopt deze niet?

Ik heb een RIS gebrouwen met een begin SG van 1.091. Het eind SG is, alhoewel lager dan verwacht, gestopt op 1.031. BrouwHulp heeft gezegd dat wanneer ik een eind SG van 1.023 zou halen het alcohol percentage 8,9% was, en wanneer het 1.031 is het percentage 7,9% was.
Alleen als ik (1.091-1.031)*0.136 doe kom ik al uit op 8.16% wat het bier nu is, dit zit er toch 0.3% naast. Zelfs met een berekening met een factor aan de hand van de hoogte van het start SG kom ik hoger uit. bron: https://www.wortketel.nl/index.php/bierbrouwcursus/berekenen-alcoholpercentage

Zit BrouwHulp er nu naast of doe ik zelf iets fout? Ik hoor graag! :biersmile:

Omdat er een uitgebreid (oud) topic bestaat over de vraag hoe het alcoholgehalte berekend dient te worden heb ik het bericht en de daarop volgende berichten afgesplitst en samengevoegd met het bestaande topic.

basvo

Citaat van: middelaersch op 10-02-2020 &nbsp;16:09 uDeze formules zijn allemaal verschillend, en zijn allemaal slechts benaderingen of 'schattingen'. In BrouwHulp wordt een andere formule gebruikt als die jij hebt gebruikt.

Voorbeeld:
(91-31) * 0.136 = 8.16
(91-31) * 0.131= 7.86 afgerond 7.9 (BrouwHulp gebruikt overigens nog weer een andere formule. Ik geef deze slechts als voorbeeld.)

Dus BrouwHulp zit er niet naast en jij doet ook niks verkeerd. 0.3% is geen significant verschil bij zo'n benadering.

Als je precies wilt weten hoeveel alcohol er in je bier zit moet je het in een laboratorium laten analyseren.

Kon het topic even niet meer vinden, maar bedankt voor je uitleg. Zal het voortaan wel even zelf narekenen.

Noordzij_1

Ik gebruik deze en die komt op 14,7 % voor bottelsuiker; dus inderdaad ~15%
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Heb je nog wel een sis als je het biertje opent ?
Want ik ken geen biergisten die bij 15% nog koolzuur in je flesje gaan toveren.
Zelf heb ik eens een tripel aangesuikerd en er een wijngist op losgelaten;
15 L tripel van 9%
5L flink aangesuikerd
5 L extreem aangesuikerd
Resultaat bij 16% nog een sisje en Engelse pint schuim en koolzuur niveau.
En bij 20% ging ook de wijngist dood tijdens de hoofdgisting  ;D, dus die 5 L heb ik maar weggespoeld.
Maar al met al niet echt geslaagd want lekker vond ik hem ook niet echt...

De gewone tripel was wel erg lekker!
En wijngist doet naar mijn mening eigenlijk niet onder wat betreft smaak, erg neutraal eigenlijk...

Jacques

Citaat van: Noordzij_1 op 03-01-2021 &nbsp;19:48 uIk gebruik deze en die komt op 14,7 % voor bottelsuiker; dus inderdaad ~15%
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Heb je nog wel een sis als je het biertje opent ?
Want ik ken geen biergisten die bij 15% nog koolzuur in je flesje gaan toveren.
Zelf heb ik eens een tripel aangesuikerd en er een wijngist op losgelaten;
15 L tripel van 9%
5L flink aangesuikerd
5 L extreem aangesuikerd
Resultaat bij 16% nog een sisje en Engelse pint schuim en koolzuur niveau.
En bij 20% ging ook de wijngist dood tijdens de hoofdgisting  ;D, dus die 5 L heb ik maar weggespoeld.
Maar al met al niet echt geslaagd want lekker vond ik hem ook niet echt...

De gewone tripel was wel erg lekker!
En wijngist doet naar mijn mening eigenlijk niet onder wat betreft smaak, erg neutraal eigenlijk...

Het is mij niet duidelijk op welk bericht je reageert?

Graag de citaatfunctie gebruiken als je reageert op een ouder topic.

spitskool42

Citaat van: hansHalberstadt op 24-02-2007 &nbsp;15:54 uMisschien wel oud, maar daarom niet minder interessant. Ik heb deze methode ook gebruikt en tevens dezelfde methode maar dan met refractometer.
Daar kwam het volgende uit:

Bier: Erdinger Dunkel, alc volgens Flesje=5.6 vol%

metingen:
SG meting gedaan via lab weegschaal 100g resolutie 10mg en 30ml afgesloten flesje via onderdompelen in vloeistof en meten opwaartse kracht. (demiwater, bier, gekookt bier)
eind SG 1010.5
eind SG na koken tot 1/2 volume en aanvullen tot volume 1017.1
Brix 6.8
Brix na koken tot 1/2 volume en aanvullen tot volume 4.8
Berekend alc via delta SG-> 0.717 x 6.6=4.73 vol%
Berekend alc via refractometer-> 2 x 3.333=6.67 vol%
berekende uitkomst via methode met alle 4 metingen:
alc vol%=5.32, eiwit% bier voor koken=113g/10L, eiwit% na koken=81g/10L

Conclusie die ik hieruit getrokken heb:
Methode via delta SG is zeer nauwkeurig, mits er geen eiwit neerslaat tijdens het koken.
Eiwit neerslag zorgt hier voor afwijking van ca -0.9vol% voor delta SG meting en +1.1 vol% voor delta Brix meting via refractometer.
 Ik zal nog meer metingen doen volgens dit principe.

groet,
Hans,

Hey,

heb dit zelf ook gedaan met een "wijn" die ik gemaakt had van vruchtensap. Had in het begin geen SG meting gedaan.
Had de wijn gemaakt met ongeveer 188.72 g/l suiker.
dit /18 geeft ongeveer 10.5% alcohol als schatting.

De eind SG heb ik wel kunnen meten, was 990 g/l.

Om hier toch zekerder van te zijn dat de 10.5% ABV klopt. Heb ik ook van ongeveer 120 ml eind wijn de alchol laten verdampen:
Voor: SG 990.
Na (zonder alcohol en bijvullen met water tot oorspronkelijk niveau): SG 1004.

Dus een verschil van 14 g/l, wordt 0.717*14 = 10%

Heb deze methode ook gevonden op een andere site (voor wijn):
https://www.wijngildearnoltvangelre.nl/index.php/vinificatie-en-wijnbouw/27-restsuiker-in-wijn

Hier gaan ze uit van waarden uit een tabel:
14 verschill Oschle geeft: 10.44% Alcohol.
Heb deze tabel voor geintereseerden omgezet naar een formule:  ABV=X^(1+0.00326*(X-7))*4.91/7       (X=Oschle verschil)



Maar weten jullie misschien waar deze 0.717 constante vandaan komt? Heb het proberen te vinden of na te rekenen maar kom er niet echt uit. Vindt het zelf interresant om ongeveer te weten waar deze waarde vandaan komt.
Of is dit misschien proefs gewijs bepaald? (tabel gemaakt)

probeerde hetzelf te beredeneren met 14 g/l alcohol verdwenen is 14/0.789(alcohol dichtheid) = 17.74
Hierna de alcohol contractie eraf trekken van ongeveer 7 ml per liter bij 10%?    17.74 ml - 7 = 10.74.
Maar denk niet dat dit helemaal klopt :P

hansHalberstadt

Wat je feitelijk doet is de alcohol vervangen door water. In wijn van 10 vol% zit 100ml alcohol per liter wijn. en alcohol heeft een dichtheid van 790 gram per liter. dus zit er 79g alcohol in per liter wijn.
Het SG kun je bepalen omdat SG gelijk is aan het totaalgewicht/totaal volume. en formeel moet je het dan nog delen door het SG van water (998.2) omdat SG met een hydrometer gemeten wordt tov water dus water heeft altijd SG=1000. 

Nu ga je die alcohol eruit halen en vervangen door water. Daarbij heb je 2 opties:
- aanvullen tot hetzelfde volume
- aanvullen tot hetzelfde gewicht.
Met een goede maatbeker kun je het eerste doen en met een goede weegschaal is het handiger om het 2e te doen. Voor beide methodes kun je de exacte berekeningen doen, maar die zou ik weer even moeten opzoeken als jet het echt wilt weten.
Maar het komt er op neer dat in dit voorbeeld bv met aanvullen tot zelfde volume:
79 g alcohol = 100 ml dus van de 100 ml wijn is er 900 ml water (ok er zitten ook nog allerlei andere stoffen in zoals suiker en zuren, maar  die hoef je niet mee te nemen omdat die zowel op de wijn als op de van alcohol ontdane wijn het zelfde SG toevoegen. Ook dat kun je bewijzen. Daarbij krimpt alcohol in water nog eens 7% dus hou je van die 100 ml nog maar 93 ml over.
SG = gewicht/volume = 79 g + (1000 ml - 93 ml) / 1000 ml = 986 (990 bij jou omdat er nog suiker en zuren bij zitten)
Zonder alcohol en aangevuld tot zelfde volume: 93 ml alcohol is dan vervangen door 93 ml water
SG = gewicht/volume = 93 g + (1000 ml - 93 ml) / 1000 ml = 1000.
Dus verschil is 14 g voor 10vol% alcohol en 10/14 is 0.714 en dat is ongeveer jouw constante.

spitskool42

Citaat van: hansHalberstadt op 16-09-2021 &nbsp;22:28 uWat je feitelijk doet is de alcohol vervangen door water. In wijn van 10 vol% zit 100ml alcohol per liter wijn. en alcohol heeft een dichtheid van 790 gram per liter. dus zit er 79g alcohol in per liter wijn.
Het SG kun je bepalen omdat SG gelijk is aan het totaalgewicht/totaal volume. en formeel moet je het dan nog delen door het SG van water (998.2) omdat SG met een hydrometer gemeten wordt tov water dus water heeft altijd SG=1000. 

Nu ga je die alcohol eruit halen en vervangen door water. Daarbij heb je 2 opties:
- aanvullen tot hetzelfde volume
- aanvullen tot hetzelfde gewicht.
Met een goede maatbeker kun je het eerste doen en met een goede weegschaal is het handiger om het 2e te doen. Voor beide methodes kun je de exacte berekeningen doen, maar die zou ik weer even moeten opzoeken als jet het echt wilt weten.
Maar het komt er op neer dat in dit voorbeeld bv met aanvullen tot zelfde volume:
79 g alcohol = 100 ml dus van de 100 ml wijn is er 900 ml water (ok er zitten ook nog allerlei andere stoffen in zoals suiker en zuren, maar  die hoef je niet mee te nemen omdat die zowel op de wijn als op de van alcohol ontdane wijn het zelfde SG toevoegen. Ook dat kun je bewijzen. Daarbij krimpt alcohol in water nog eens 7% dus hou je van die 100 ml nog maar 93 ml over.
SG = gewicht/volume = 79 g + (1000 ml - 93 ml) / 1000 ml = 986 (990 bij jou omdat er nog suiker en zuren bij zitten)
Zonder alcohol en aangevuld tot zelfde volume: 93 ml alcohol is dan vervangen door 93 ml water
SG = gewicht/volume = 93 g + (1000 ml - 93 ml) / 1000 ml = 1000.
Dus verschil is 14 g voor 10vol% alcohol en 10/14 is 0.714 en dat is ongeveer jouw constante.

Bedankt voor de reactie Hans.

Dus als ik het goed begrijp is het bijvoorbeeld bij 20% alcohol (+ alcoholcontractie 1.5%):
SG Voor: 200*0.789 + (998 - (200*0.998) - 15 ml)   / 1000 = 971.2  (theoretisch)
SG na:    998   / 1000 = 998
Verschil: 26.8 gram?

Restsuiker/zuren ongeveer, gemeten Eind SG - 998 gram (water).

Dus omdat de krimp factor van alcohol ons hier in de weg zit, is het moeilijk om er een kloppende berekening van te maken.


Edit: ah wacht, heb de formule met alcoho contractie als constante waarde (20%/15ml = 1.3333) versimpeld.
En ingevuld in Wolfram Alpha :).
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D998-%28%28X*1000%29*0.789%2B998-%28%28X*1000%29*0.998-1000*%28X%2F13.33333%29%29%29
https://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D998-%28%28X*1000%29*0.789%2B998-%28%28X*1000%29*0.998-1000*%28X%2F13.33333%29%29%29

Dus nu wordt het inderdaad ook een constante: SG.verschil = ABV * 134
Wordt dus ABV = SG.Verschil / 134.    Is ongeveer: 0.746*SG.verschil = ABV. Dit lijkt inderdaad veel op de 0.717 constante!

Echt mooi, dan weet ik nu waar de constante ongeveer vandaan komt en kan die aangepast worden na wens.

hansHalberstadt

Voor jouw voorbeeld van 20 vol% heb je een iets andere krimpfactor:

en dit is wat mijn reken demo ervan maakt: (met de exacte krimpfactor)


En dan de berekening:
20 vol% = 200 g alcohol/liter. 200 g alcohol = 200*0.789 = 157.8 g
Levert 0.158 kg/l met een krimpfactor van 1.095
Volume van de alcohol in water is dan 200 / 1.095 = 182.64 ml
Dus heb je nog aan water: 1000-182.64=817.4 ml
Dichtheid = gew/volume = 157.8 + 817.4 * 0.9982 = 973.68.  Dat is dus ook wat de rekendemo berekent.
SG = dichtheid / dichtheid water = 973.68 / 0.9982 = 975.4

Na verwijderen en aanvullen tot zelfde volume krijg je dan weer 1000 dus verschil is 24.6 punten.
Dus bij 20 vol% is de constante = 20 / 24.6 = 0.813.
Dus de contante varieert een beetje met het volume% vanwege de variërende krimpfactor.

PS, in de praktijk heb je nog wat complicaties omdat je met destilleren niet alle alcohol eruit krijgt. Daarom moet je indampen tot 2/3 maar een 2e effect is dat door het koken ook eiwitten neerslaan, dus naast alcoholverlies je ook eiwit en dat levert dus een iets grotere SG afname dan de berekening. vooral voor bier heb je dat effect. Eea kun je verbeteren door niet bij 100 graden te koken maar om je wijn of bier in een schaaltje te doen en dan bv een halve dag een computerfan erboven te laten blazen over het oppervlak. Do verdamp je ook de alcohol en kun je indampend tot 2/3 van het volume maar dan bij kamertemperatuur waardoor er geen eiwit neerslaat. Dat levert een nauwkeuriger bepaling op heb ik ooit uitgezocht/
Dat was  Reactie #152 Gepost op: 22-12-2018 15:56 u » waarvan ik nu zie dat het plaatje weg is.


hansHalberstadt

voor de geinteresseerden hier de rekenprocedure voor de krimpfactor in de rekendemo:
Function tform1.alckrimpfactor(gewicht,volume:real):real;
var a,b,c,d,e,f,g,h,i,k,low,med,high,out,gewichtpervolume:real;
begin;
a:=0.33;b:=-0.62;c:=-0.28;d:=1.058;e:=1.139;f:=-0.14;g:=-0.035;h:=1.02;
i:=-0.22;k:=-0.8;
gewichtpervolume:=gewicht/volume;
low:=d+a*power(gewichtpervolume,1)+b*power(gewichtpervolume,2)+c*a*power(gewichtpervolume,3);
med:=e+f*power(gewichtpervolume,1)+g*power(gewichtpervolume,2);
high:=h+i*(gewichtpervolume-0.72)+k*power((gewichtpervolume-0.72),2);
if (gewichtpervolume<0.32) then out:=low else
if (gewichtpervolume<0.72) then out:=med else
out:=high;
alckrimpfactor:=out;
end;

die maakt precies het grafiekje en kun je bv ook in excel stoppen of wolframalpha

hansHalberstadt

Ik heb nog wat verder eea uitgewerkt in Mathcad voor de geinteresseerden.
daar komt een waarde voor k uit afhankelijk van het vol% als iemand de moeite wil nemen kan die het uitgewerkte voorbeeld overzetten in bv Excel zodat we een simpel toegangkelijke rekensheet krijgen.


 

spitskool42

Citaat van: hansHalberstadt op 18-09-2021 &nbsp;11:47 uIk heb nog wat verder eea uitgewerkt in Mathcad voor de geinteresseerden.
daar komt een waarde voor k uit afhankelijk van het vol% als iemand de moeite wil nemen kan die het uitgewerkte voorbeeld overzetten in bv Excel zodat we een simpel toegangkelijke rekensheet krijgen.


Hey Hans,
mooi werk allemaal. Zie dat je veel tijd hebt gestoken in jouw bier brouw software en natuurlijk dit forum.
Het klopt inderdaad dat waarschijnlijk mijn "krimpfactor" voor alcohol niet klopt. Kon hier niet veel over vinden online.
Heb hier een schatting voor gedaan via een grafiek die ongeveer een 15 ml krimp/liter zag bij een ethanol/water oplossing bij 20%v/v, maar heb geen idee of die klopt.
Ik zag ook jouw verhaal over het verdampen van alcohol doormiddel van kamertemperatuur en een fan, denk inderdaad dat dit het beste is om een exact % te meten! Maar aangezien ik lui ben en deze methode van verdampen als extra meting wil gaan gebruiken, blijft ik bij het snel verdampen van de alcohol tot max 1/2 van het volume.

Hierna heb ik jouw excel tabel van de alcohol krimp factor gezien, heb deze zelf ook toegevoegd aan mijn eigen excel, en aan de hand van alle informatie die ik gekregen heb van jou omgezet in een formule.
Ik heb alleen de alcohol krimp factor linear genomen tussen de alcohol percentage 1% en 20% (grafiek loopt ook nagenoeg linear in deze regio), sorry voor de stokers :P .

Hieronder de formule die ik nu ga gebruiken om na het verdampen van de alcohol (het SG verschil voor en na) de ABV te berekenen.
ABV=0.2=20% alcohol
k = alcohol krimpfactor (van Hans)

SG.voor   ( ABV*1000*0.789 + (1000-ABV*1000/k)*0.998 )  / 1000
SG.na   998   / 1000
   
SG.verschil:   SG.na – SG.voor = 998 - ( ABV*1000*0.789 + (1000-ABV*1000/k)*0.998 )
   
Wordt (vereenvoudigd):   
SG.verschil = (998/k - 789) * ABV
ABV = SG.verschil /  (998/k – 789)



Hoe bepaal ik k? ben uitgegaan van deze extremen tussen de 1 en 20% alcohol:
20.00%1.00%verschil
24.316788  1.21583942  23.1009489051095  GS.verschil
1.0965  1.064430.03207 krimpfactor

Levert deze lineare grafiek op:
With k = 1.06443 + 0.03207/23.10094891 * (SG.verschil- 1.215839416)
k = 1.06443 + 0.00138825 (GS.verschil – 1.21584)


Totale formule wordt dan:
ABV = 100% *   GS.verschil / ( 998/(1.06443+0.00138825*(GS.verschil - 1.21584)) -789 )


Zal kijken of ik er een aparte excel van kan maken.

hansHalberstadt

Citaat van: spitskool42 op 19-09-2021 &nbsp;13:33 uHierna heb ik jouw excel tabel van de alcohol krimp factor gezien, heb deze zelf ook toegevoegd aan mijn eigen excel, en aan de hand van alle informatie die ik gekregen heb van jou omgezet in een formule.
Ik heb alleen de alcohol krimp factor linear genomen tussen de alcohol percentage 1% en 20% (grafiek loopt ook nagenoeg linear in deze regio), sorry voor de stokers :P

Hieronder de formule die ik nu ga gebruiken om na het verdampen van de alcohol (het SG verschil voor en na) de ABV te berekenen.
ABV=0.2=20% alcohol
k = alcohol krimpfactor (van Hans)

SG.voor   ( ABV*1000*0.789 + (1000-ABV*1000/k)*0.998 )  / 1000
SG.na   998   / 1000
   
SG.verschil:   SG.na – SG.voor = 998 - ( ABV*1000*0.789 + (1000-ABV*1000/k)*0.998 )
   
Wordt (vereenvoudigd):   
SG.verschil = (998/k - 789) * ABV
ABV = SG.verschil /  (998/k – 789)



Hoe bepaal ik k? ben uitgegaan van deze extremen tussen de 1 en 20% alcohol:
20.00%1.00%verschil
24.316788  1.21583942  23.1009489051095  GS.verschil
1.0965  1.064430.03207 krimpfactor

Levert deze lineare grafiek op:
With k = 1.06443 + 0.03207/23.10094891 * (SG.verschil- 1.215839416)
k = 1.06443 + 0.00138825 (GS.verschil – 1.21584)


Totale formule wordt dan:
ABV = 100% *   GS.verschil / ( 998/(1.06443+0.00138825*(GS.verschil - 1.21584)) -789 )


Zal kijken of ik er een aparte excel van kan maken.


Ik heb jouw formule even samen met mijn formule in 1 grafiek gezet. Je ziet dat voor alcoholpercentages tussen 0 en ca 15% beide hetzelfde aangeven. daarboven gaat het effect van de krimpfactor een verschil geven omdat je de krimpfactor als rechte lijn hebt benaderd. 


spitskool42

Citaat van: hansHalberstadt op 21-09-2021 &nbsp;21:53 uIk heb jouw formule even samen met mijn formule in 1 grafiek gezet. Je ziet dat voor alcoholpercentages tussen 0 en ca 15% beide hetzelfde aangeven. daarboven gaat het effect van de krimpfactor een verschil geven omdat je de krimpfactor als rechte lijn hebt benaderd. 


Bedankt. Ik krijg eigenlijk nooit iets hogers dan 15% dus dit komt mooi uit.
Klopt jouw krimpfactor trouwens redelijk goed?
Heb die hetzelfde uitgerekent als jou, door middel van de dichtheid (%w/w ethanol in water) te gebruiken om een krimpfactor te berekenen. (https://www.mt.com/hk/en/home/supportive_content/concentration-tables-ana/Ethanol_de_e.html)
Jij hebt hem nog omgezet naar een density van 20 bij 20 graden denk ik?
(Dit zag ik in 1 van jou excel files met dichtheden ethanol)
door te delen met ongeveer 0.9982, water density 20 graden.

hansHalberstadt

De berekening van de krimpfactor doe ik via het werkelijk SG van 100% alcohol bij 20 ºC (0.78936) verband tussen gew% alc en dichtheid komt via het programma alcodens (http://www.katmarsoftware.com/alcodens.htm) in combinatie met het gewicht% en het bijbehorende SG van het alcohol water mengsel.
De berekening daarvan staat in de bijlage. De getallen die ik als input voor de berekening gebruik zijn dezelfde als de tabel die jij geeft in jouw link.

hansHalberstadt

Op dit moment heb ik een gisting lopen van een zware porter waarbij ik tegen het einde van de gisting nog suiker toe moest voegen
Ik volg de gisting met een refractometer door elke dag een sample te nemen en dat te filteren voor de refractometer meting. (zie voor hoe je dat filtert). het opzuigen gaat via een dun siliconenslangetje door het deksel, dus zonder het vat te openen of zuurstof toe te laten treden.
Voor de berekening gebruikte ik altijd een Excel sheet samen met mijn refractometer tooltje. Dit weekend ben ik bezig geweest om de formules uit het refractometer tooltje samen met de metingen in 1 excel sheet te stoppen zodanig dat je gelijk alle berekende resultaten kunt zien en een paar grafiekjes.
De sheet doet dus al het werk, en je kunt nu ook toegevoegde suiker tijdens de gisting meenemen tot 2 stappen en de sheet rekent dan het begin SG en begin brix terug alsof je de suiker bij het koken had toegevoegd. Tot nu toe was het altijd lastig om eea goed te kunnen volgen als je tijdens de gisting nog suiker toevoegt, maar dit is nu opgelost. De sheet bevat ook een tab op het maschrendement te berekenen, dus hoeveel suiker je uit je mout haalt via een refractometer meting die je doet aan het beslag. Zo kun je ook het maischen goed volgen door de suiker te meten gedurende een aantal momenten tijdens het maischen en zien of je omzettingen al klaar zijn (als de Brix niet meer oploopt)
bijgaand een voorbeeld met deze sheet van mjjn huidige bier tijdens de gisting en een lege sheet die je zelf kunt gebruiken.

Reken sheet zie bijlage 

 

Dantel

Beste allemaal,

Sind een jaar brouwen mijn vrouw en ik nu commercieel. We hebben naast onze baan nog een kleine brouwerij kunnen en brouwen nu na 10 jaar met een brewmonk  gebrouwen te hebben op een grotere installatie .

Aangezien wij in Zwitserland wonen moet je je voor de verkoop van je bier je aanmelden bij de gemeente, de Kamer van Koophandel en het Kanton.
Kortom we mogen legaal bier brouwen en verkopen.
Totdat vorige jaar een brief op de mat viel van de keuringsdienst van waren (lebensmittel kontrole ). Ze wilden voorbij komen om de eerste controle uit te voeren.
En hoewel we de zaken goed op orde hebben wordt je toch een beetje zenuwachtig.

Uiteindelijk heeft de controleur alles gecontroleerd en alles was oke.
Zijn laatste vraag/opmerking was ; ja dan zou ik nu nog graag een Laboratoriumbericht hebben van u of het alcoholgehalte op het etiket overeen komt met wat er in de fles zit, ik had dat graag van u gehad voor einde januari (bezoek was begin december 2021).
De tolerantie is 1vol/%  dus   +/- 0.5vol/%... en hoewel we altijd precies en secuur werken, had ik toch best een beetje het zweet op mijn voorhoofd staan.
Wij  meten altijd met een refraktometer in Brix en gebruiken de Brewking app om het alcoholgehalte te bepalen.
Mijn vrouw en ik meten allebei onafhankelijk van elkaar en nemen daar het gemiddelde van, ook gedurende de vergisting en  zelfs nog voor het afvullen.
Afijn bier (een pils) naar een laboratorium gestuurd. Paar dagen  laten bericht thuis.

Op het etiket  staat 4.9% vol/% ..... Laboratorium gegevens  4.81 vol/% .Kortom 0.09% verschil ! Ruim, maar dan ook ruim binnen de toleranties.


Nu zijn er verschillende topics over het bepalen van het alcohol gehalte in je bier incl complexe berekeningen etc ( en das ook goed )voor de brouwer met minder hoge eisen, precies en secuur werken met een refractometer en een goed functionerende app (Brewking), does the job.

Wildor

Fantastisch, met blote billen erin en er nog mee wegkomen ook  :dansen:
Geeft toch wel aan dat een beetje lef en aandacht kan leiden tot mooie resultaten.

Chapeau!

Wildor

Dantel

Citaat van: Wildor op 27-01-2022 &nbsp;11:31 uFantastisch, met blote billen erin en er nog mee wegkomen ook  :dansen:
Geeft toch wel aan dat een beetje lef en aandacht kan leiden tot mooie resultaten.

Chapeau!

Wildor

Hallo Wildor,

Ja was eigenlijk ook positief  verrast, ik ben dan ook de mening dat je met gezond mensen verstand en  schoon en secuur werken ,je een heel eind komt .
Vooral  omdat hier Zwitserland  nergens een officiele instantie is  waar je kunt navragen  waar je allemaal aan moet voldoen .
Oh ja het enige puntje was nog het te traceren  van de van de ingredienten miste op de brouwprotocollen(rückverfolgbarkeit) Dus op elk brouwprotokol het Lot nummer van de mouten/gisten/hop en andere ingredienten vermelden.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.