Hobbybrouwen > Brouwproces

SG berekenen/alcoholgehalte

<< < (47/47)

hansHalberstadt:

--- Citaat van: middelaersch op 10-02-2020  19:14 u ---Dit is de forumule die in BrouwHulp zit, die zou daar een beetje rekening mee houden.

Function ABVol(OG : Double; FG : Double) : Double;
begin
  Result:= 0;
  if (4.749804 - FG) <> 0 then
    Result:= 486.8693 * (OG - FG) / (4.749804 - FG);
end;

Dit is ook een benadering, maar vermoedelijk iets nauwkeuriger dan de formule zoals BasVO gebruikt, en die in omloop is met vermeningvuldigingsfactoren variŽrend van 0.131 tot 0.136.

--- Einde van citaat ---
Als ik dat plaatje plot met SVG aanname=78% dan krijg je het volgende:



Die curve heeft toch een andere vorm dan ik bereken via de refractometertool.

Jacques:

--- Citaat van: basvo op 10-02-2020  15:29 u ---Heb een vraagje over de berekening van het alcoholpercentage, want volgens mij klopt deze niet?

Ik heb een RIS gebrouwen met een begin SG van 1.091. Het eind SG is, alhoewel lager dan verwacht, gestopt op 1.031. BrouwHulp heeft gezegd dat wanneer ik een eind SG van 1.023 zou halen het alcohol percentage 8,9% was, en wanneer het 1.031 is het percentage 7,9% was.
Alleen als ik (1.091-1.031)*0.136 doe kom ik al uit op 8.16% wat het bier nu is, dit zit er toch 0.3% naast. Zelfs met een berekening met een factor aan de hand van de hoogte van het start SG kom ik hoger uit. bron: https://www.wortketel.nl/index.php/bierbrouwcursus/berekenen-alcoholpercentage

Zit BrouwHulp er nu naast of doe ik zelf iets fout? Ik hoor graag! :biersmile:

--- Einde van citaat ---

Omdat er een uitgebreid (oud) topic bestaat over de vraag hoe het alcoholgehalte berekend dient te worden heb ik het bericht en de daarop volgende berichten afgesplitst en samengevoegd met het bestaande topic.

basvo:

--- Citaat van: middelaersch op 10-02-2020  16:09 u ---Deze formules zijn allemaal verschillend, en zijn allemaal slechts benaderingen of 'schattingen'. In BrouwHulp wordt een andere formule gebruikt als die jij hebt gebruikt.

Voorbeeld:
(91-31) * 0.136 = 8.16
(91-31) * 0.131= 7.86 afgerond 7.9 (BrouwHulp gebruikt overigens nog weer een andere formule. Ik geef deze slechts als voorbeeld.)

Dus BrouwHulp zit er niet naast en jij doet ook niks verkeerd. 0.3% is geen significant verschil bij zo'n benadering.

Als je precies wilt weten hoeveel alcohol er in je bier zit moet je het in een laboratorium laten analyseren.

--- Einde van citaat ---

Kon het topic even niet meer vinden, maar bedankt voor je uitleg. Zal het voortaan wel even zelf narekenen.

Noordzij_1:
Ik gebruik deze en die komt op 14,7 % voor bottelsuiker; dus inderdaad ~15%
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Heb je nog wel een sis als je het biertje opent ?
Want ik ken geen biergisten die bij 15% nog koolzuur in je flesje gaan toveren.
Zelf heb ik eens een tripel aangesuikerd en er een wijngist op losgelaten;
15 L tripel van 9%
5L flink aangesuikerd
5 L extreem aangesuikerd
Resultaat bij 16% nog een sisje en Engelse pint schuim en koolzuur niveau.
En bij 20% ging ook de wijngist dood tijdens de hoofdgisting  ;D, dus die 5 L heb ik maar weggespoeld.
Maar al met al niet echt geslaagd want lekker vond ik hem ook niet echt...

De gewone tripel was wel erg lekker!
En wijngist doet naar mijn mening eigenlijk niet onder wat betreft smaak, erg neutraal eigenlijk...

Jacques:

--- Citaat van: Noordzij_1 op 03-01-2021  19:48 u ---Ik gebruik deze en die komt op 14,7 % voor bottelsuiker; dus inderdaad ~15%
https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Heb je nog wel een sis als je het biertje opent ?
Want ik ken geen biergisten die bij 15% nog koolzuur in je flesje gaan toveren.
Zelf heb ik eens een tripel aangesuikerd en er een wijngist op losgelaten;
15 L tripel van 9%
5L flink aangesuikerd
5 L extreem aangesuikerd
Resultaat bij 16% nog een sisje en Engelse pint schuim en koolzuur niveau.
En bij 20% ging ook de wijngist dood tijdens de hoofdgisting  ;D, dus die 5 L heb ik maar weggespoeld.
Maar al met al niet echt geslaagd want lekker vond ik hem ook niet echt...

De gewone tripel was wel erg lekker!
En wijngist doet naar mijn mening eigenlijk niet onder wat betreft smaak, erg neutraal eigenlijk...

--- Einde van citaat ---

Het is mij niet duidelijk op welk bericht je reageert?

Graag de citaatfunctie gebruiken als je reageert op een ouder topic.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie