Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG berekenen/alcoholgehalte  (gelezen 155603 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: S.G berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #125 Gepost op: 18-04-2016 20:28 u »
Je zegt dat wat ik dan proef veel gist is, betekent dit ook dat als ik dit aftap het vergistingsproces en toekomstig percentage alcohol verandert doordat ik een hoeveelheid gist heb afgetapt?

Nee hoor daar hoef je niet bang voor te zijn. Je tapt immers ook jongbier af.

Overigens neem ik zeer regelmatig monsters van het jongbier tijdens de vergisting en dan proef ik ook een beetje. Het is heel interessant de ontwikkeling van het bier te volgen. En het smaakt niet alleen naar gist...

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Yoeris

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #126 Gepost op: 18-04-2016 21:11 u »
Dankjewel Jacques, klopt. Het was heel anders dan ik gedacht had mijn Weizner (bierkit) is erg troebel en heeft al een (wel wat donkerdere) bierkleur. Dit 2 dagen na productie. Het vergistingsproces is zover ik weet al op de helft, het suikergehalte bij begin was 1040 en is nu 1020 (hij kroop wat op, van 1014 naar 1020, na een minuutje staan, weet niet op welk punt het gemeten moet worden?). Voor zover ik weet moet het suikergehalte naar 1000 toe voor gehele vergisting toch?

Wel zit er nog maar erg weinig koolzuur op het bier, is dit erg of komt dit vooral in het latere deel van de vergisting? Bedankt weer!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #127 Gepost op: 18-04-2016 22:06 u »
Dankjewel Jacques, klopt. Het was heel anders dan ik gedacht had mijn Weizner (bierkit) is erg troebel en heeft al een (wel wat donkerdere) bierkleur. Dit 2 dagen na productie. Het vergistingsproces is zover ik weet al op de helft, het suikergehalte bij begin was 1040 en is nu 1020 (hij kroop wat op, van 1014 naar 1020, na een minuutje staan, weet niet op welk punt het gemeten moet worden?). Voor zover ik weet moet het suikergehalte naar 1000 toe voor gehele vergisting toch?

Wel zit er nog maar erg weinig koolzuur op het bier, is dit erg of komt dit vooral in het latere deel van de vergisting? Bedankt weer!

Dat omhoogkruipen komt door koolzuurbelletjes die aan je hydrometer hechten. Voor een goede meting moet je je monster ontgassen (in een fles doen en schudden).

Je eind SG hoeft zeker geen 1000 te worden. De meeste gisten kennen een schijnbare vergistingsgraad van 75 tot 85% als er geen suiker is toegevoegd aan het wort. Ik raad je aan deze beginnerscursus te lezen.

Offline Yoeris

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #128 Gepost op: 18-04-2016 22:11 u »
Bedankt, die lijkt me zeker handig! Wel even snel een klein (off-topic) vraagje hierover. Er valt me op dat bij de bovengistende gisten een temperatuur aangehouden moet worden tussen 18 en 20 graden. Terwijl op de verpakking en ook op andere website op internet (dacht ik) vermeld werd dat de juiste temperatuur voor bovengistende gisten tussen de 21 en 27 graden lag, ik heb hem nu steeds tussen de 21 en 23 graden gehouden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #129 Gepost op: 18-04-2016 22:25 u »
Bedankt, die lijkt me zeker handig! Wel even snel een klein (off-topic) vraagje hierover. Er valt me op dat bij de bovengistende gisten een temperatuur aangehouden moet worden tussen 18 en 20 graden. Terwijl op de verpakking en ook op andere website op internet (dacht ik) vermeld werd dat de juiste temperatuur voor bovengistende gisten tussen de 21 en 27 graden lag, ik heb hem nu steeds tussen de 21 en 23 graden gehouden.

Ik raad je aan om de zoekfunctie van het forum te gebruiken en te zoeken naar vergistingstemperatuur.


En verder graag een nieuw topic aanmaken als je een nieuw onderwerp aansnijdt (wel eerst even kijken of je vaag niet eerder is beantwoord).

Offline De WindMoaker

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #130 Gepost op: 23-04-2018 12:19 u »
Wat een leuke discussie.

Ik lees tot mijn genoegen dat er mensen een GC willen inzetten voor verder onderzoek.

Ik wil dit misschien ook wel verder onderzoeken met studenten. Als we daarvoor de HPLC inzetten kunnen ook een deel van de rest suikers bepalen.

We brouwen binnen Fontys samen met de studenten ook bier. Ik leer de studenten brouwen met de bijkomende hygiŽne. We proberen het brouwen te koppelen aan allerlei onderzoekjes. Deze lijkt me erg leuk.

Ik ga kijken of in dit verder vorm kan geven. Het zou leuk zijn als er een paar ervaren brouwers helpen met meedenken.

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #131 Gepost op: 23-04-2018 16:34 u »
Wat een leuke discussie.

Ik lees tot mijn genoegen dat er mensen een GC willen inzetten voor verder onderzoek.

Ik wil dit misschien ook wel verder onderzoeken met studenten. Als we daarvoor de HPLC inzetten kunnen ook een deel van de rest suikers bepalen.

We brouwen binnen Fontys samen met de studenten ook bier. Ik leer de studenten brouwen met de bijkomende hygiŽne. We proberen het brouwen te koppelen aan allerlei onderzoekjes. Deze lijkt me erg leuk.

Ik ga kijken of in dit verder vorm kan geven. Het Zou leuk zijn als er een paar ervaren brouwers helpen met meedenken.
Met mijn software :http://www.triple-w.org/index.php/downloads/download/4-hulpprogramma-s/21-bierrekenen, zie ook http://www.triple-w.org/index.php/downloads/download/5-artikelen/3-rekenen-aan-bier kan ik SG en Brix uitrekenen van wort en bier op basis van aannames voor eiwit en alcohol omzet, maar die aannames zijn lastig te checken zonder goede analyse apparatuur. Misschien mooi onderwerp voor jullie?
 

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #132 Gepost op: Gisteren om 23:58 »
Vandaag weer eens bezig geweest met het meten van het alcoholpercentage van een paar bieren.
Je kunt dit doen met een refractometer of een hydrometer of beide. Het voordeel als je een van beide gebruikt is dat toleranties deel worden gecompenseerd omdat je 2 x dezelfde fout maakt. Vandaag heb ik de refractometer gebruikt en de methode van indampen tot 1/3 van het voume en an weer aanvullen tot het oorspronkelijke volume. Daarbij kook je alle alcohol eruit en kun je daarna de suikerconcentratie meten (eigenlijk suiker met een beetje opgelost eiwit, maar je kunt net doen alsof het alleen suiker is want dat beinvloedt de bepaalde alcoholconcentratie niet).  als je die suikerconcentratie weet dan kun je via de Brix waarde van het bier bepalen hoeveel alcohol erin zit.
2 bieren gemeten:
Bier1 6.4 Brix  en 4.6 Brix na inkoken tot ca 1/3 van het volume en aanvullen tot oorspronkelijk volume.
Om de 4.6 Brix te krijgen heb je
Bier2 8.8 brix en 6.4 Brix na i inkoken tot ca 1/3 van het volume en aanvullen tot oorspronkelijk volume.

Via rekendemoV3 (http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/software/Bierrekenen) heb ik eea berekend. De bedoeling is om er nog een apart programma tje voor te schrijven wat nog wat gebruiksvriendellijker is voor dit specifieke doel en wat kan werken met een hydrometer of refractometer. 
met 4.6 Brix na inkoken en aanvullen kom je op 4.05g suiker en 0.5 gram eiwit per 100 ml (aanname) met 6.4 Brix zit daar dan nog de alcohol bij en kom je op 4.38g alcohol en dat is 5.4 vol% alcohol

Met 6.4 Brix na inkoken en aanvullen kom je op 5.93g suiker en 0.5 gram eiwit per 100 ml (aanname) met 8.8 Brix zit daar dan nog de alcohol bij en kom je op 5.65g alcohol en dat is 7.16 vol% alcohol






Bijbehorende formules zijn deze:


Offline derik

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #133 Gepost op: Vandaag om 07:38 »
hans
na het uitdampen zeg je aan vullen is dit met bier of met water
groetjes derik

Online hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.481
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: SG berekenen/alcoholgehalte
« Reactie #134 Gepost op: Vandaag om 08:24 »
Aanvullen die je met water, immers je wilt de alcohol vervangen door water. Ik doe dan de inhoud van het pannetje waarin ik ingekookt heb terug in de maatcylinder zonder te morsen. Daarna het pannetje met heel weinig water 3 x naspoelen en zwenken om ook de randen aanslag op te lossen zodat alle opgeloste stoffen terugkomen in de maatcylinder.