Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opruiming diacetyl  (gelezen 4738 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Uyleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Het Uiltje
    • Facebook pagina van Het Uiltje
Opruiming diacetyl
« Gepost op: 07-08-2012 12:49 u »
Heren,

Ik heb staan een uitgegiste APA staan (nu een dag of 5 op 1016 ongeveer)
Alleen blijft ie iets te troebel, en wil het diacetyl niet echt opruimen.

Zal ik hem gewoon bottelen of toch even laten staan? Hij staat nu al een tijdje zo maar het wil niet echt opschieten.

Dus dacht ik vraag even om jullie meningen!

Alvast dank

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Opruiming Diacetyl
« Reactie #1 Gepost op: 07-08-2012 12:56 u »
Welke gist?

Offline Uyleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Het Uiltje
    • Facebook pagina van Het Uiltje
Re: Opruiming Diacetyl
« Reactie #2 Gepost op: 07-08-2012 12:57 u »
Een Safale US05, voorheen met een Nottingham vergist en die ging veeel sneller..

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Opruiming Diacetyl
« Reactie #3 Gepost op: 07-08-2012 13:13 u »
Ik zou hem laten staan, lijkt altijd snel te gaan, maar gaat ook nog lang door.
Bij mij krijg ik er altijd heel heldere bieren mee.

Edit ik las het verkeerd je zei 5 dagen op 1016 hoe lang staat het in totaal te vergisten? En welk begin SG?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Opruiming Diacetyl
« Reactie #4 Gepost op: 07-08-2012 13:29 u »
Bij welke temperatuur staat het bier nu?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.418
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #5 Gepost op: 07-08-2012 13:48 u »
Yep, Nottingham is sneller en produceert als ik ermee brouw nooit waarneembare hoeveelheden diacetyl.
Je kunt het bier een week laten staan en afvullen maar de kans dat er bij hergisting opnieuw diacetyl wordt gevormd, is groot (is mijn ervaring). Je kunt dus ook meteen afvullen. Diacetyl zal nog wel een maandje in het bier zitten maar zal altijd wegtrekken. Dit is afhankelijk van de conditie van de gist en van de temperatuur. Ook niet te warm hervergisten (ik bedoel rond 30 grC of zo). Ik heb een keer wat fusten lekker in de zon gezet (geen idee hoe warm de inhoud is geworden), en die hadden na twee maanden behoorlijk veel diacetyl en na 6 maanden geen spoortje meer.
Gist - altijd te vriend houden.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #6 Gepost op: 07-08-2012 14:02 u »
Voor de volgende keer: begin de vergisting bij een wat lagere temperatuur (voor deze gist is 17-18 graden ideaal), zodat er minder diacetyl gevormd wordt. Verhoog de temperatuur aan het eind van de vergisting naar 20-21 graden en de gist ruimt keurig alle diacetyl op.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #7 Gepost op: 07-08-2012 14:30 u »
Het klopt dat je door een hogere vergistingstemperatuur meer diacetylvorming krijgt. Maar als je die hogere temperatuur handhaaft wordt de diacetyl snel weer afgebroken en komt de hoeveelheid in een snel tempo weer onder de smaakdrempel.

Overigens is er altijd een bepaalde hoeveelheid diacetyl in je bier. Het draagt onder de smaakdrempel bij aan de volheid/body van je bier. Bier zonder diacetyl is leeg van smaak.

Mijn ervaring is dat de diacetyl bijna altijd in voldoende mate afgebroken wordt. Kan soms wat langer duren dan 5 dagen. Geduld, geduld en nog eens geduld.

Offline Joost81

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 269
  • Land: nl
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #8 Gepost op: 07-08-2012 15:47 u »
Heren,

Ik heb staan een uitgegiste APA staan (nu een dag of 5 op 1016 ongeveer)
Alleen blijft ie iets te troebel, en wil het diacetyl niet echt opruimen.

Zal ik hem gewoon bottelen of toch even laten staan? Hij staat nu al een tijdje zo maar het wil niet echt opschieten.

Dus dacht ik vraag even om jullie meningen!

Alvast dank

En voor wat betreft de troebelheid: Ik heb ook al een paar keer gezien bij de US-05 dat deze lang troebel blijft. Ik hevel meestal niet over en laat het zo'n 2,5 week in het gistvat staan. De laatste keer heb ik na 2,5 week het bier gekoeld naar zo'n 1 a 2 graden en twee dagen later gebotteld. Toen was het al veel helderder.
De keer daarvoor heb ik het troebel gebotteld en nu zit er zo'n halve centimeter bezinksel in die flesjes. Dus helder wordt 'ie uiteindelijk wel.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #9 Gepost op: 07-08-2012 16:18 u »
Het klopt dat je door een hogere vergistingstemperatuur meer diacetylvorming krijgt. Maar als je die hogere temperatuur handhaaft wordt de diacetyl snel weer afgebroken en komt de hoeveelheid in een snel tempo weer onder de smaakdrempel.

Dat is helaas lang niet altijd het geval. Bij hogere temperaturen wordt er meer diacetyl aangemaakt. Maar bij hogere temperaturen legt de gist ook eerder het loodje en is de kans groter dat er diacetyl achterblijft (bron: Yeast van White en Zainasheff).

Offline Uyleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Het Uiltje
    • Facebook pagina van Het Uiltje
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #10 Gepost op: 07-08-2012 16:31 u »
Het vat staat in mijn woonkamer nu, hij paste niet in mijn vergistingkast.. (nieuw vat) en de kasten van afgelopen weekend ook weer beide vol met andere brouwsels.

De temperatuur is rond de 20 graden.

Begin densiteit was 1059 en staat nu ruim 3,5 week te vergisten.

Ik heb ook het gevoel dat de bovenste laag in het vat wat helderder is, maar ik laat hem nog even staan dan maar


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.707
  • Land: nl
  • ▄bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #11 Gepost op: 07-08-2012 18:56 u »
Kan veel diacetyl dan kwaad?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #12 Gepost op: 07-08-2012 19:51 u »
Dat is helaas lang niet altijd het geval. Bij hogere temperaturen wordt er meer diacetyl aangemaakt. Maar bij hogere temperaturen legt de gist ook eerder het loodje en is de kans groter dat er diacetyl achterblijft (bron: Yeast van White en Zainasheff).

Dan moet de temperatuur wel heel hoog zijn.
Er staan eerlijk gezegd wel meer dingen in Yeast die niet helemaal kloppen.

Diacetyl is zelden een probleem, je hebt alleen soms wat meer geduld nodig.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #13 Gepost op: 07-08-2012 20:35 u »
Er staan eerlijk gezegd wel meer dingen in Yeast die niet helemaal kloppen.

Yup, jammer inderdaad. :-\

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #14 Gepost op: 07-08-2012 23:02 u »
In de VS wordt meer geforceerd gecarboneerd en (dus) minder hergist op fles.


Offline Uyleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Het Uiltje
    • Facebook pagina van Het Uiltje
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #15 Gepost op: 14-08-2012 19:54 u »
Het bier gist ook maar door! staat nu een maand en afgelopen week van 1016 naar 1014 gezakt...
maar blijft wel erg troebel.. echt in de twijfel om te bottellen of niet.. kan het vat jammergenoeg niet koelen namelijk!
ga vrijdag ook nog eens op vakantie en met het warme weer op komst misschien beter om maar gewoon af te vullen.

Wat denken jullie?

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #16 Gepost op: 14-08-2012 20:46 u »
Er staan eerlijk gezegd wel meer dingen in Yeast die niet helemaal kloppen.


Ik vind het wel een mooie gistbijbel.. Kun je meer voorbeelden geven?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #17 Gepost op: 14-08-2012 22:44 u »

Ik vind het wel een mooie gistbijbel.. Kun je meer voorbeelden geven?

Het is weer even terug dat ik het boek gelezen heb. Tijdens het lezen heb ik geen aantekeningen gemaakt van de dingen waarbij ik mijn vraagtekens zet dan wel anders gelezen heb in wetenschappelijke literatuur. Daarom kan ik je geen overzicht geven.

Wat mij vooral stoort is de wijze waarop het hydrateren wordt gepromoot. Gezien de uitkomsten van mijn experimenten en het Groot gedroogd gist onderzoek ten onrechte. Ook het Basic Brewing Radio experiment liet niet zien dat hydrateren voordelen heeft. Onder de microscoop is hydrateren in het voordeel maar in de praktijk niet. Het geeft geen betere vergistingsgraad, noch een betere smaak. Tijdens het hydrateren kan er van alles mis gaan zoals te weinig of te heet water. Het resultaat is dan meteen minder. Dergelijke problemen hebt je niet als gist zo over het wort strooit.

Maar er staan natuurlijk ook goede dingen in. Het is zeker geen waardeloos boek.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Opruiming diacetyl
« Reactie #18 Gepost op: 12-10-2012 22:34 u »
Ik vind het wel een mooie gistbijbel.. Kun je meer voorbeelden geven?

Een bijbel zou het sowieso niet moeten zijn mijns inziens, dat betekent immers blind varen op...
Een probleem met het boekje is dat, omdat het op papier staat?, hobbybrouwers het met regelmaat voor absolute waarheid nemen, zonder ruimte voor variaties.
Dat is misschien wel weer het bijbel-effect inderdaad?

Hier een aantal voorbeelden:
Het is best een aardig boekje, dat "yeast", maar natuurlijk niet de enige heilige waarheid.
Vervuilingen op de bodem kweek je niet op.
Het boekje "yeast" geeft maar 1 visie, er is meer mogelijk en het een niet per se beter dan het ander.
Dat is de opkweek, die volgt op beide bewaarmethodes. Dat gaat het verschil dus ook niet maken.
Bier en starters zijn verschillende dingen... ;)
Zorg voor goede gist en je brouwsel vergist goed. Ook zonder toegevoegde gistvoeding, zink of beluchting.
Het boekje Yeast zegt wel vaker iets, maar er gaan heus geen mutaties optreden bij -60 ║C, -40 ║C of -20 ║C.
Tenzij je ze onder een UV-lamp legt of anderszins mishandelt. "Natuurlijke" mutaties (in de zin van kopieerfouten) ontstaan bij celdeling. Bij -20 ║C vinden er (ook) geen celdelingen plaats.

Je moet met het boekje Yeast wel het juiste perspectief houden: Het is geschreven met de beste bedoelingen voor hobbybrouwers, en in dat perspectief is het goed.
Er staat veel in waar hobbybrouwers van kunnen leren, maar zie het vooral als een startpunt voor wie interesse heeft in gist.

Echter als je na het lezen van dit boekje meer ge´nteresseerd geworden bent in gist, en je hebt toegang, kan je je beter wenden tot de vakliteratuur.
Door je te verdiepen in gist via de meer vakspecialistische boeken/tijdschriften, krijg je een breder perspectief.

Tags: diacetyl