Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dubbel  (gelezen 2011 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline VEMP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 908
  • Land: nl
  • Loatj um smaake!
Dubbel
« Gepost op: 03-08-2012 16:09 u »
Ik wil deze maand een dubbel brouwen, geen moeilijk bier, maar een bier wat meer gangbaar is. Vond het nog even lastig, daarom hoop ik dat jullie nog wat commentaar kunnen geven. Dit is de opzet:


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptDubbel
Kenmerksplit batch
Brouwdatum25-8-2012
BiertypeDubbel
Aantal liters40
Gewenst begin SG1060 (6,5 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater60,0 liter
Maischdikte2,8 l/kg
Maischwater31,1 liter
Spoelwater28,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur80 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Cara-crystal5,0 %561 gr120 EBC
Pale alemout89,0 %9983 gr6 EBC
Chocolademout (ontbitterd)1,0 %112 gr800 EBC
Special B4,0 %449 gr391 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)6,0 %61 gr90 minuten25 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0C
OpmerkingenSplit batch:
20 liter met 1762 Belgian Abbey II
20 liter met3787 Trappist High Gravity


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152C20 minuten2,8 l/kg
267C45 minuten2,8 l/kg
372C10 minuten2,8 l/kg
480C1 minuten2,8 l/kg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel
« Reactie #1 Gepost op: 03-08-2012 22:32 u »
Zet de kleurberekening eens op Morey, Mosher of Daniels?
Dan krijgen we een meer realistisch beeld van de kleur... ;)

Op zich kan het toch ook wel zonder de choco?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #2 Gepost op: 03-08-2012 23:18 u »
Waarom is de BrouwVisie kleurschaal niet goed? (Ik laat het daar ook altijd op staan dus als dat verkeerd is hoor ik dat graag) Ik ken die andere gasten niet, heb je een link naar een post over het verschil? Ik houd eigenlijk van uniform. Of je rijdt allemaal rechts of je rijdt allemaal links. Waarom al die verschillende maatstaven of ideen, cm of inch make up your mind XD

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel
« Reactie #3 Gepost op: 03-08-2012 23:31 u »
Is al op verschillende plaatsen langs gekomen, moet je ff zoeken... ;)

De drie die ik noemde liggen redelijk bij elkaar, de "BrouwVisie formule" wijkt sterk af.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #4 Gepost op: 04-08-2012 00:10 u »
Zucht... Dus al mijn donkere bieren zijn te licht?
Zoals Jochem Meyer zegt: ik begrijp er niks van.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.838
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Dubbel
« Reactie #5 Gepost op: 04-08-2012 00:19 u »
Zucht... Dus al mijn donkere bieren zijn te licht?

Nee, zo zwart-wit is het niet. Je moet ten alle tijden de theorie aan de praktijk toetsen. dus nadat je een bier hebt gebrouwen en gebotteld deze toetsen aan de diverse waarden (visueel /non-visueel) van de software. Alleen dan weet je wanneer wat voor jou werkt.

Offline 30cl

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 316
  • Land: nl
  • Ja, lekker!
Re: Dubbel
« Reactie #6 Gepost op: 04-08-2012 00:34 u »
Mag ik vragen waarom 20 minuten op 52 graden?
Ik persoonlijk vind Hallertauer Hersbrucker  ook lekker in een dubbel... alhoewel beide uitwisselbaar zijn lijkt mij

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Dubbel
« Reactie #7 Gepost op: 04-08-2012 00:39 u »
Zucht... Dus al mijn donkere bieren zijn te licht?

Als het je nog nooit is opgevallen zou het mee kunnen vallen. Ik ben er eens wat meer op gaan letten (kloonprojectje), daar viel de BV formule flink door de mand. Toen ben ik dat gaan objectiveren en kwam erachter dat de BV formule als enige vd 4 sterk afwijkend is.

Dat is gewoon zo, wat Oscar er ook van mag zeggen met z'n monitor instelling... ;)

Speciaal voor KC, die het in de vorige 5 topics gemist heeft ;) :


Ps. Ik gebruik Morey, die lijkt me samen met Mosher, ook de meest natuurlijke curve te hebben. :)

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: Dubbel
« Reactie #8 Gepost op: 04-08-2012 06:58 u »
Muchas gracias amigo  ;D

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Dubbel
« Reactie #9 Gepost op: 04-08-2012 21:58 u »
Mmmmmm Saazzzzzzzzzzzzz  ;D

Tags: