Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fusten afvullen met gefiltreerd bier onder CO2  (gelezen 8756 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Huib

  • Gast
Fusten afvullen met gefiltreerd bier onder CO2
« Gepost op: 17-01-2005 21:34 u »
Beste bierbrouwers,
Ik vul vaak bier in fusten af maar hier voeg ik dan 3g suiker/liter toe om t bier te verzadigen met koolzuur. Hierdoor heb je altijd gist in je bier. Ik zou graag helder bier willen schenken. Weet iemand een filtersysteem waarmee je fusten met voldoende koolzuur kan afvullen?
Groeten, Brouwmeester ZuiP


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Fusten afvullen met gefiltreerd bier onder CO2
« Reactie #1 Gepost op: 17-01-2005 21:41 u »
Je kunt je gelagerd bier vullen, vat koelen en op druk zetten met CO2, en af en toe schudden/bewegen. Er lost dan geleidelijk koolzuurgas op in je bier, tot de ingestelde druk. Dat duurt een paar dagen. Je bier is helder omdat je geen nagisting op vat hebt. Het werkt goed, heb ik me later vertellen door iemand die dat vaak deed.

Overigens deed hij dat met van die frisdrankvaten, die voor gas en vloeistof aparte aansluitingen hebben. Hoe dat gaat met gewone biervaten weet ik niet. Het lijkt me lastiger, maar niet onmogelijk.

Offline willems

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Fusten afvullen met gefiltreerd bier onder CO2
« Reactie #2 Gepost op: 18-01-2005 07:34 u »
Hallo Edgar,

Mag ik je er op wijzen dat als je bier zo behandeld je het moet pasturiseren om het kunnen te bewaren.
Wij hebben ooit flessen zo afgevuld en deze 2 maanden bewaard, was niet meer te drinken een hele smaak verandering.
Dus als je het bier ommiddelijk op drinkt kan het geen kwaad maar als je het nog wilt bewaren dan is dit geen goed alternatief

Groeten
Bart

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Fusten afvullen met gefiltreerd bier onder CO2
« Reactie #3 Gepost op: 18-01-2005 07:55 u »
Dat is waar Bart, in feite moet je je vat dan behandelen als een aangeslagen vat. Zo deed deze brouwer dat ook. Met dat verschil dat de meeste vaten in café's en dergelijke niet gekoeld staan, en dit wel. De houdbaarheid hangt dan natuurlijk nog wel af van de sterkte van het bier.

Overigens lijkt het me niet onmogelijk om het gas 'steriel' gefilterd toe te voegen, maar ik heb daar geen ervaring mee en het lijkt me ook nogal omslachtig.