Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?

Gestart door wim, 15-01-2005 19:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

wim

Beste Brouwers.

Bij een andere thread gingen we even flink overboord met het (melig) aandragen van ideeen voor vreemde ingedienten.
Viagra, haring werd er onder andere genoemd.

Nu dacht ik dat het wellicht toch wel eens interessant zou wezen om te zien wat er nu eigen inderdaad naast de traditionele ingredienten wordt gebruikt door brouwers.
Met deze traditiegrtrouwen bedoel ik mout, hop, gist, kruiden, fruit, gistvoedingszouten, brouwzouten, zuren en basen.
Maar ervaringen met apart fruit (dus geen kersen) zijn natuurlijk welkom, net zoals het gebruik van vreemde kruiden, dus naast koriander, curacoaschil, kaneel)

Zo heb ik eens iets gelezen an iemand die cacaopoeder toevoegde aan de maisch.

:degroeten:

Wim

Christiaan

Dag brouwers,

In BYO las ik een artikel over het toevoegen van spaanse pepers in bier, http://www.byo.com/feature/605.html. 't is niet het allervreemdste wat je kunt toevoegen, maar het lijkt me zeker interresant om eens een (licht) peperige ale te brouwen.

Groeten,
Christiaan

Arend

Hoi Wim,

Ik heb dit jaar mijn kerstbier gebrouwen met kaneel,appel en rozijnen.
Dit heb ik fijn gemalen en de laatste 10 minuuten mee laten koken.
Een prima bier geworden volgens de mede drinkers. (of dit was om mij te vriend te houden dat weet ik niet.)

groet Arend :degroeten:

Titus

Hoi Wim,

Ik ken iemand die heeft es uitgeharde cement aan z'n bier toegevoegd.
Het was niet echt de bedoeling maar omdat de maisch flink dik was en moeizaam roerbaar is ie gaan roeren
met zo'n cement roerder voor op de boormachine. Hij zag er "redelijk" schoon uit maar aan het einde van de rit was ie echt schoon.

We hebben er trouwens nooit iets van geproefd,
toch Egghaed?  :proost2:

greetz,
Titus


wim

Appelgebakbier, hmm klink inderdaad lekker.

En geeft zo,n boorroerding niet veel luchtinslag?

Wel leuk trouwens al die verschillende dingen die er ng toegevoegd kunnen worden, zo is er natuurlijk ook nog het Olso's spaghettibier dat ook al goed ontvangen was.

Zelf heb ik eens een moutextractbrouwsel gehopt en al, dus echte wort, laten consumeren door Kombucha ipv gist. Een zurig bierig resultaat met iet meer dan 0.5% alc, want meer produceert kombucha niet. Wel erg interessant om te merken dat je het wel in je hoofd voelte na nuttigen, jaja het moge duidelijk zijn dat hop familie is van de cannabis. Ook bleek uit dit experiment dat hop antibiotisch is, de kombucha die normaal drie a vier cm dik werd kwam nu niet verder dan 1 a 2 cm en bij de volgende batch (volgens het normale recept) vielen er gaten in en kon ik het weg doen, (geen probleem hoor, had er genoeg, bij elke keer maken verdubeld de hoeveelheid.)

:degroeten:

Wim

Eduard

In de VS zijn ze vrij experimenteel aangelegd als het om brouwen gaat. Een bijzonder ingrediënt dat daar wel eens wordt gebruikt zijn 'Beano-tabletten', tabletten die je kunt innemen als je veel bonen o.i.d. gaat eten en daarna toch in de buurt van andere mensen wilt komen zonder ze weg te gassen. Deze toevoeging zou tevens een soort 'light'-werking hebben waardoor je minder aankomt dan gewoon.

Bij de Turkse winkel heb ik wel allerlei granen, bonen en peulvruchten zien liggen die ik nog wel eens wil gaan toevoegen aan mijn maisch. Ik zal de verpakking eens naslaan op vetten en andere dingen die erin zitten om te beoordelen of ze bruikbaar zijn voor de vergisting. Deze keer wordt het dan wél goed malen van te voren, ik heb een wijze les geleerd van mijn spaghettibier...

Nog een bijzonder ingrediënt, wat ik ook op een Amerikaanse site heb gezien, is aardappelpuree. In sommige recepten wordt er voor het maischen amylaseënzymen aan de puree toegevoegd zodat deze vloeibaarder wordt en al versuikert, maar het kan ook zonder, indien de storting niet te groot is.

In het Russische 'kvass' zit brood. Kvass is al een oude drank die ik nog nooit heb geproefd, maar het is wel degelijk bier. Op dit forum zijn hierover al enkele threads geopend.

Nog even een echte afwijker: De oude indianen in Amerika kauwden maïs, spuwden het uit in een pot van klei en lieten dat fermenteren. De enzymen in het speeksel zetten een deel van de zetmeel om in suikers die vervolgens in alcohol werden omgezet. Dit kun je eigenlijk zelf heel makkelijk testen. Eet een klein stukje droog brood, kauw ongeveer een minuut lang, en je proeft al dat het brood zoet wordt. Hierop heb ik nog geen jodiumtest losgelaten maar ik denk dat je al een heel eind komt.

Groeten uit Oslo

Eduard  samenvol

SiriS

Hoi Wim,

Afgaande op de huidige trent in de levensmiddelen industrie heb ik al een tijdje het idee om inuline aan een witbier toe te voegen of om een vruchten bier te maken met cranberries.

Groet, SiriS

Edgar

mijn bovenbuur werkt bij de inuline-marktleider in Europa. Moet ik eens vragen om een monster? Of is daar gemakkelijk aan te komen?

Christiaan

Hallo SiriS
Vanwaar inuline? Dit word toch alleen gebruikt om de darmflora een handje te helpen, en heeft verder toch geen effecten op de smaak?
Groeten,
Christiaan

Edgar

Inuline geeft een zekere volheid van smaak/mondgevoel.

SiriS

Hoi Edgar,

Leuk dat je buurman bij Sensus werkt, een monster (1kg met TDS) zou ideaal zijn. Vanwege ander werk heb ik dit soort ingredienten niet eenvoudig meer voor handen. Het idee van de inuline is niet zo zeer een smaak additie dan wel een functionele additie => witbier met pro biotica. Keuze voor het witbier is mede omdat dit bier niet helder hoeft te zijn.

Groet, SiriS

wim

Grandberries heb ik ook overwogen omdat je dn een vlaams bruin zou moeten kunnen brouwen.

Zou die inuline als probiotica iet heel goed zijn voor de gist?

:degroeten:
Wim

Adrie

Heren, ik ken inuline niet, wat is dat voor stof?

Groeten,

A3

SiriS

Inuline wordt ook wel oligo fructose genoemd, heeft een molecuul lengte die vergelijkbaar is met een dextrine en is opgebouwd uit fructose eenheden i.p.v. glucose eenheden. Of amylase inuline kan converteren tot fructose weet ik zo niet zeker (ik dacht van niet) maar is mede bepalend wanneer in het brouw proces de inuline wordt toegevoegd. Gezien de werking van inuline als pro-biotica zal er met de eind hoeveelheid in het bier rekening moeten worden gehouden. Fructose kan worden omgezet door gist in alcohol en CO2 maar voor inuline geldt hetzelfde als voor een dextrine daar kan een gist nix mee. Voor de darmflora (melkzuur bacterien etc) is dit een perfecte voedingsbodem. Is wel een trendy ingredient zeker als je in het zuivelschap kijkt lijkt het wel in steeds meer producten te zitten.

Groet, SiriS

Edgar

Die buur van mij zit inderdaad in de inuline, maar vooral in een of ander erwteneiwit, dat ook zeer veel in zuivel wordt toegevoegd. Het verhoogt de volheid van smaak en imiteert romigheid. Het is net als inuline vooral gebruikt in zuivel, maar ook in bier. Ik heb het eenmaal geproefd. Het was zeer slap bier dat onder een Japanse wet door moest kunnen en zodoende een smaakbooster nodig had. Als ik 'm z'n (mijn) biertjes ga brengen, zal ik 'm vragen hoe het ook alweer zit.
Ook inuline heeft een positief effect op het mondgevoel, en staat vaak op de verpakking als 'voedingsvezel'. Niet iets dat je meteen zou verwachten bij een dextrine; het zal misschien (gokje) chemisch lijken op cellulose en zodoende onder die noemer worden geplaatst.

wim

Zeg SirIS iets dat goed is voor de damrflora is toch geen Probiotica?
Of laat ik het zo zeggen, dan is er wel erg veel probiotica, zelf hanteer ik eigenlijk de "regel" dat een product levende en gezonde organismen moet bevatten die direct postief effect hebben op ons en onze damrflore, zoals Kefir, Kombucha en Yoghurt. (en dan dus niet yoghurt van de supermarkt want als je dat probeert door te enten krijg je een stinkboel dat je niet eens durft te proeven, zelfs met de goede dure bifidus culturen actiyog biosuper "bewezen goed" weet ik al niet wat spul)

Uit het boven staande maak ik op dat inuline dus goed is voor de voor ons bevorderlijke organismen in het maagdarmkanaal en dat is prachtig en zeer interessant om te lezen en het onderzoeken waard. Maar Pro Biotisch lijkt me iets te ruim verwoord.
Of ik zit er naast hoor, maar ik leer graag bij ;)

:degroeten:

Wim

SiriS

Wim,

Na zoeken moet ik helaas toegeven dat ik enkele zaken door elkaar heb gehaald, meer uitleg is te vinden in volgende artikel:

http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setFLASH.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_nutriflash_zoom.asp?intArticleID=58

Is trouwens eerste hit van google. Bedankt voor je alertheid.

Groet, SiriS

Adrie

Hmm, bier dat de stoelgang bevordert. Daar heb ik na het drinken van bier op gist toch meestal geen moeite mee.  ;D

Groeten,

A3

wim

Oke dan Prebiotisch. Ik zal er eens op letten bij de supermarkt.
 Het blijft inderdaad interessant.
:degroeten:

Wim

beerbelly

Ha brouwers,

Zelf heb ik een keer ontbijtkoek toegevoegd aan het bier. Mijn idee was dat er een mooie balans was van kruiden in de koek, in het eindresultaat heb ik er echter weinig van kunnen merken. Misschien probeer ik het nog eens.

BB :o :elifant:

Johannes

Een van onze gildeleden heeft onlangs een koffie/chocolade stout gebrouwen, echt een heerlijk bier, je proeft de chocola heel duidelijk.

Als je wel eens een bezoekje brengt aan Amerikaanse fora dan zul je nog wel vreemdere dingen tegenkomen. Vanochtend zag ik nog ergens een recept voor pompoenenbier, mangowitbier... die amerikanen gooien zo´n beetje alles wat los of vast zit in hun bier.

:degroeten:

Johannes

Adrie

In Frankrijk (en met name op Corsica) worden bieren gebrouwen met kastanjemeel. De olie is hier zo goed mogelijk uit geperst, dus je houdt met name zetmeel over. Ik zou hier graag eens mee brouwen (mits er nog een kastanjesmaak in het meel achter is gebleven), want het lijkt me dat je hier een heerlijk herfstbier mee kunt brouwen. Weet iemand misschien of dit spul ook in Nederland verkrijgbaar is?

Groeten,

A3

SiriS

Bij de natuurwinkel (winkelketen te Deventer maar volgens mij ook elders) kun je dit kastanje meel kopen.

Groet, SiriS

wim

In de laatste broden die we hier gebakken hebben, heb ik Palento gebruikt. Ook van de natuurwinkel en bij een forse hoeveelheid geeft het een knapperig effect. Het is geel en verder staat er geen info bij.
Het proeft puur je lekker, vol bijna wat notig dus denkelijk goed om in de maisch mee te nemen.
Maar weet iemand wat het is?

:degroeten:

Wim

SiriS

Adrie,

Welk biertype / gist had je in gedachten?

Groet, PE-ter


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.