Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?  (gelezen 30384 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.065
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #75 Gepost op: 01-04-2007 17:16 u »
Wat zijn de maximale hoeveelheden van een kruid voor het te veel gaat overheersen?
2 g koriander per 10 liter. Zit er in een Chouffe niet veel meer?

Dat hangt er van af. Van de mout- en hopsamenstelling maar zeker ook van het kruid dat je wilt gebruiken. Je hebt koriander met een hele grote aromatische kracht en koriander die je maar amper proeft.

Daarnaast ligt het ook aan jouw gevoeligheid af. Sommigen hebben een hele lage smaakdrempel voor koriander of een ander kruid  en proeven het al als er maar 0,5 gram per 10 liter is gebruikt. Anderen hebben een hoge smaakdrempel en zij proeven het pas als er 10 gram per 10 liter van gebruikt is.

Sommige kruiden hebben een heel sterke aromatische kracht (bijvoorbeeld kruidnagel) en andere proef je veel minder sterk.

Als het om kruiden gaat is het echt een kwestie van probeer en leer. Begin altijd aan de voorzichtige kant. Je kunt veel beter hebben dat je de kruiden die je gebruikt niet proeft dan dat ze overheersen.

Lees ook dit artikel.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #76 Gepost op: 29-09-2008 22:30 u »
Veenbessen al iemand geprobeerd ?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #77 Gepost op: 29-09-2008 22:34 u »
Niet dat ik weet, wel duindoornbessen en vlierbessen, maar of dat nou zo verstandig is?  ;)

Offline Jean-Pierre

  • St. Petri Gilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl en lid van: 't Wordt wat.
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #78 Gepost op: 30-03-2014 17:05 u »
 Als je het nu hebt over "toevoegen naast de traditionele ingrediŽnten?", is er iets/ergens (?) bekend over het gebruik van  s a f f r a a n bij de bierbereiding ?

Offline Ebje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Waarom ben ik hier niet eerder opgekomen?
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #79 Gepost op: 30-03-2014 18:16 u »
Een sterk ruikend en smakend kruid is Salvia Sclarea (scharlei). Het is een wilde salie-achtige en heet ook wel muskaatsalie. Ik heb er wel eens een koud(hop) mee gedaan, maar teveel gebruikt waardoor het bier te scherp en kruidig werd. Het komt weer op in de tuin. Over een twee maanden zal ik weer eens wat blaadjes plukken en voorzichtig weer proberen.