Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?  (gelezen 30380 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #50 Gepost op: 14-12-2005 09:34 u »
Ikzelf brouw altijd mijn witbier met kiwi's erin, ongeveer 1 kiwi per liter. Dit geeft je wit bier wel wat meer fruitige zurigheid dan de standaard witbieren..maar dat vind ik wel lekker. Kiwi's geven geen kleur werking aan je bier (of zeer minimaal), je krijgt er dus geen groen bier van....

groeten en gezondheid
Oscar  :degroeten:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #51 Gepost op: 14-12-2005 09:45 u »
Origineel idee. Ik neem aan dat je die kiwi's meekookt? Anders heb je mogelijk een probleem met de eiwit-afbrekende enzymen in kiwi's. Of misschien krijg je er wel heel helder witbier van.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #52 Gepost op: 14-12-2005 10:02 u »
Ik pers de kiwi's. Het vruchtvlees kook ik mee, het sap voeg ik toe net na het koken.
Let wel op !!!  dat de pitjes van de kiwi erg klein zijn en het filter dus dicht kan (en zal) slaan. Ik kan dan dus niet met mijn hevel filter filteren....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #53 Gepost op: 14-12-2005 23:25 u »
Ik wil even van de gelegenheid gebruik maken en vragen of iemand wel eens aardappels bij het brouwen heeft gebruikt ? Dit is natuurlijk ook gewoon zetmeel...en dan ben ik benieuwd of deze tijdens het maischproces worden afgebroken...?? Technisch lijkt mij dit geen probleem.. Iemand ervaringen..??

Groeten en gezondheid
Oscar† †:degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #54 Gepost op: 15-12-2005 09:19 u »
hier is het nieuwe topic over het mosterbier van slumme.



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #55 Gepost op: 15-12-2005 09:24 u »
volgens mij wordt bij de vergisting van aardappelen methanol gevormd (wat in het geval van granen niet gebeurd). Ethanol is giftig, maar methanol is nog een stukje vergiftiger (sic). Kan iemand dit bevestigen?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #56 Gepost op: 15-12-2005 10:16 u »
Ja, dat klopt, maar de hoeveelheid is zo klein dat je daar niets van merkt. Alleen als je gaat concentreren (stoken), kan het gevaarlijk worden. Omdat methanol een lager kookpunt heeft dan ethanol vang je de eerste afloop op en gooit dat weg.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #57 Gepost op: 15-12-2005 10:47 u »
Trouwens, ook bij de vergisting van fruit wordt methanol gevormd. Naar mijn weten is er nog nooit iemand blind geworden (gevolg van het drinken van methanol) van het drinken van wijn of kriek.

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #58 Gepost op: 15-12-2005 11:51 u »
volgens mij wordt bij de vergisting van aardappelen methanol gevormd (wat in het geval van granen niet gebeurd). Ethanol is giftig, maar methanol is nog een stukje vergiftiger (sic). Kan iemand dit bevestigen?

Elke stof is giftig, hierbij is de concentratie bepalend!!!!!!

In de aardappel cellen zit ook zetmeel (amylopectine en amylose) alleen zijn deze moleculen veel langer en anders vertakt dan in granen. Ook is de verhouding amylopectine t.o.v. amylose anders dan in granen (gerst, tarwe, mais, etc). Deze verschillen komen tot uiting bij het verstijfselen van het zetmeel (zetmeel suspensie verwarmen tot verstijfselings temperatuur), aardappelzetmeel geeft een zeer viskeuse zetmeel oplossing t.o.v. zelfde concentratie zetmeel afkomstig uit granen. De verschillende zetmelen hebben een verschillende verstijfselings temperatuur. Bij dezelfde enzcym concentratie duurt het converteren van een aardappelzetmeel langer dan het converteren van een graan zetmeel.

Groet, SiriS

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #59 Gepost op: 15-12-2005 13:07 u »
Jij raadt gebruik van aardappelen voor bierbrouwen dus af, Peter?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #60 Gepost op: 15-12-2005 13:14 u »
Indien de omzetting met aardappelen langer duurt , kun je dus ook je maischschema aanpassen en de rusttijden wat verlengen.

groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #61 Gepost op: 15-12-2005 13:14 u »
Maar ik lees in Siris' verhaal dat het een heel vies slijmerig drabberig papje wordt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #62 Gepost op: 15-12-2005 13:48 u »
Aardappelsmaak lijkt me niet erg lekker in bier... Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat het een beetje een grondachtige smaak zou geven. Wat natuurlijk een experiment niet in de weg hoeft te staan.
Met Oscar ben ik het eens dat het wel moet kunnen, maar wel oppassen voor aanbranden. Ik zou het in mijn HERMS in ieder geval niet doen, want dan slibt gegarandeerd het filterbed dicht voordat de omzetting goed en wel begonnen is.

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #63 Gepost op: 15-12-2005 14:51 u »
Hoi Adrie,

De afwijkende smaak zal best kunnen; een aardappel bestaat niet uit 100% zetmeel. En ja ik raad het brouwen van bier met aardappelen sterk af.

Groet, SiriS

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #64 Gepost op: 15-12-2005 15:23 u »
Buiten het feit dat ik persoonlijk het nut er niet van in zie (smaak etc.), heb je iets van 9 kg
aardappelen nodig voor een kratje bier. Een rendement van likmevesie dus.

 :degroeten:

Offline Job

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #65 Gepost op: 15-12-2005 20:27 u »
Bananen?
Bevatten veel zetmeel, en hebben ook de enzymen aan boord om ze tot suikers af te breken.
Er zit als ik me niet vergis ook triptofaan in ( een van de essentiŽle aminozuren ) en dat schijnt een positief effect op je stemming te hebben. :)


vr. gr.

Job

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #66 Gepost op: 15-12-2005 23:10 u »
Ja, Dat kan ook. Mongozo heeft volgens mij zo'n bier. Deze is super zoet en gewoon ťťn hap banaan (qua smaak, niet qua dikheid). Maar wellicht hebben ze niet echt banaan bij het brouwen gebruikt maar een smaakextract. Maar voor een beetje banaangeur kun je ook een weizengist gebruiken.

groeten en gezondheid
Oscar

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #67 Gepost op: 15-03-2007 11:11 u »
Heeft er iemand misschien ervaring met kruidnagel ?
Ik denk erover om een tripel te brouwen met daarin kruidnagel verwerkt.
Of kan ik beter een donker bier brouwen met kruidnagel?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #68 Gepost op: 15-03-2007 12:06 u »
In mijn one two tripel heb ik 1 kruidnagel op 25 liter gebruikt. Helaas kan ik je nog niet vetellen hoe dat is uitgepakt. >:(

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #69 Gepost op: 15-03-2007 12:27 u »
Mijn brouwhoeveelheid is 10 L.
Ik wacht wel eventjes af hoe het bij jou is verlopen qua smaak.

Of misschien hebben meer brouwers ervaring met kruidnagel.
Ook hiervoor moet ik nog even geduld hebben.

Ben sowieso pas van plan om in mei hiermee te gaan brouwen, heb dus nog eventjes.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.948
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #70 Gepost op: 15-03-2007 12:28 u »
Tegen die tijd weet ik het wel.... ;)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #71 Gepost op: 15-03-2007 12:45 u »
Ik heb een donker winterbier (9%) met 1 kruidnagel op 10 liter gebruikt. Deze heb ik toegevoegd tijdens het lageren. De smaak was de eerste 3 maanden sterk kruidnagelig en daarna was het wel lekker kruidig. In een tripel lijkt het mij niet zo heel lekker, ik zou persoonlijk dan liever koriander gebruiken, ongeveer 5-8 gram op 10 liter.

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #72 Gepost op: 15-03-2007 12:56 u »
Ik heb laatst 2 gram koriander in een tripel gebruikt, en dat vond ik precies goed.
5-8 gram koriander vind ik nogal veel voor 10L.
Gaat de koriander dan niet teveel overheersen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #73 Gepost op: 22-03-2007 10:00 u »
Nog even een echte afwijker: De oude indianen in Amerika kauwden maÔs, spuwden het uit in een pot van klei en lieten dat fermenteren.

Beetje late reactie misschien, maar zo heel erg afwijkend is dit helemaal niet.
Zo brouwden onze voorouders enkele duizenden jaren geleden nl ook; de vrouwen kauwden op het graan, spuwden het in een pot en lieten dat fermenteren. :)

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #74 Gepost op: 01-04-2007 14:22 u »
Wat zijn de maximale hoeveelheden van een kruid voor het te veel gaat overheersen?
2 g koriander per 10 liter. Zit er in een Chouffe niet veel meer?