Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?  (gelezen 31404 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #25 Gepost op: 18-01-2005 16:37 u »
Ha Peter,

Nou nog niet echt concreet wat, maar een bokachtig bier met notensmaak lijkt me wel wat.

Wim,

Volgens mij bedoel je polenta. Als ik me goed herinner is dit een tarweproduct.

Groeten,

A3


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2005 16:42 u »
Juist Adrei de verpakking ligt al in de vuilnisbak  :-[

Tarwe is toch niet geel, dus waar zou dat vandaan komen.
Wellicht een goede basis voor een "Geel"Bier :)

:degroeten:

Wim

Offline willems

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #27 Gepost op: 18-01-2005 16:48 u »
Hallo Wim,

Als  ik mij niet vergis is het maismeel

Groeten
Bart

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2005 16:54 u »
Ha Bart,

Je hebt helemaal gelijk, ik had me vergist.

Groeten,

A3

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2005 17:00 u »
Hallo Wim,

Als ik mij niet vergis is het maismeel

Groeten
Bart
Dat verklaard in ieder geval de kleur, dus laat het maar als ingredient voor bier. Ben niet zo dol op maisbiertjes, houd toch echt meer van mout.
Bedankt

:degroeten:

Wim

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2005 20:21 u »
Polenta is maIsgriesmeel. (Wat me eraan herinnert dat ik er morgenochtend 40 kg van moet kopen...) Het zijn de hardere deeltjes uit de puntjes van de korrels.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #31 Gepost op: 18-01-2005 20:30 u »
Polenta is maIsgriesmeel. (Wat me eraan herinnert dat ik er morgenochtend 40 kg van moet kopen...) Het zijn de hardere deeltjes uit de puntjes van de korrels.

OKE dan vandaar het knapperige. Het is erg lekker in brood.
40Kg? Waar heb je dat nu voor nodig?

:degroeten:

Wim

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2005 20:33 u »
Iemand al eens HAVERMOUT uit de supermarkt gebruikt ?
zo ja, hoe is dit bevallen ?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #33 Gepost op: 18-01-2005 20:36 u »
40Kg? Waar heb je dat nu voor nodig?

Dat hoort bij mijn werk. Wat ik verder liever scheid van hobby ;)

Cis:

Jawel dat heb ik gebruikt (zie de thread over mijn witbier) en dat werkt prima. Het zijn gestoomde geplette korrels dus verstijfselen is in theorie niet nodig.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #34 Gepost op: 18-01-2005 22:08 u »
Lu*lige naam eigenlijk "havermout"
Dat mout slaaat als een tang op een varken.
Of zouden ze met mout "bewerkt" bedoelen?

:degroeten:

Wim

Offline beerbelly

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • MVG Stichting EGO
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #35 Gepost op: 18-01-2005 22:12 u »
Ha Brouwers,

Ik heb wel eens havervlokken gebruikt bij het brouwen, puur om het filterbed te bevorderen. Invloed op de smaak heeft die 300 gram denk ik niet of nauwelijks.

groet,

BB samenvol

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #36 Gepost op: 19-01-2005 14:13 u »
Adrie,

"Nou nog niet echt concreet wat, maar een bokachtig bier met notensmaak lijkt me wel wat"

Zelf zat ik te denken aan een Nut Brown Ale. Heeft iemand enig idee hoeveel van dit kastanjemeel te gebruiken per 10 liter bier (100 gram?)

Groet, SiriS

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #37 Gepost op: 21-01-2005 18:50 u »
Iemand al eens HAVERMOUT uit de supermarkt gebruikt ?
zo ja, hoe is dit bevallen ?

Yep, ik dus.
Het verdikt je beslag, maar dat valt makkelijk te corrigeren met 1 a 2 liter water.
wat de smaak effect is weet ik nog niet want het bier zit in de navergisting.
Bottel pas over een week of twee.

greetz, Titus
 :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #38 Gepost op: 21-01-2005 22:56 u »
Poehhh,

Ik heb gebrouwen en geëxperimenteerd met heel veel verschillende ingrediënten. Veel met diverse graansoorten (bijvoorbeeld rogge, haver, boekweit, spelt, gierst, rijst) met steeds wisselende resultaten.
Veel met verschillende kruiden (te veel om te noemen). Veel met andere 'vreemde' toevoegingen zoals toffees, cacaopoeder, drop, likeur en pannenkoekenstroop.

In feite is de lijst onbeperkt. Alles wat smaak geeft in een waterige oplossing en wat zetmeel of suikers bevat kan in principe gebruikt worden. Wees niet bang om te experimenteren. Moeilijk begaanbare wegen zijn vaak interessanter dan platgetreden paden...

Iklicht hier maar een tipje van de sluier op. Daarmee geef ik jullie de ruimte om zelf te zoeken en te ontdekken. Er is zoveel meer dan het Reinheitsgebot....   ;D ;D ;D

 :degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #39 Gepost op: 24-01-2005 11:06 u »
Brouwers,

Op BYO kwam in volgend recept tegen voor Pizza bier! Kan het nog gekker? Rare jongens die amerikanen....

:degroeten:

Johannes

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #40 Gepost op: 24-01-2005 11:20 u »
Kruidig biertje. Scheelt ook weer
1 oven opwarmen
2 pizza erin,
3 garen
4 snijden
5 genoeg afkoelen
6 eten
waar je 7 dorst van krijgt,
:) alles zit gewoon in het glas :)

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #41 Gepost op: 26-01-2005 12:17 u »
Maizena
Brinta
Sinasappelmarmelade

 :degroeten:

Offline Christiaan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Thuisbrouwerij De Kerker
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #42 Gepost op: 26-01-2005 16:42 u »
Bij het ingredientenlijstje van proMash staat ook appelstroop, blijkbaar is het dus niet zo ongewoon om met appelstroop te brouwen. Maar in wat voor een bieren gebruikt men dit, en hoe smaakt dit uiteindelijk?
Groeten,
Christiaan

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #43 Gepost op: 28-01-2005 12:35 u »
Dag brouwers,

In BYO las ik een artikel over het toevoegen van spaanse pepers in bier, http://www.byo.com/feature/605.html. 't is niet het allervreemdste wat je kunt toevoegen, maar het lijkt me zeker interresant om eens een (licht) peperige ale te brouwen.

Groeten,
Christiaan


Een paar dagen geleden mikte ik wat Das van Hoegaarden in het eten waarbij er twee flesjes overbleven.
Aangezien ik ok rode peper had gesneden op een schotel lag daarom nog wat rood vocht dat ik in een Dasje deed.
Heerlijk, niet scherp, wel complex en erg erg lekker.
Vervolgess besloot ik de laatste Das ng maar iets erger te "verminken" en sneed een nieuwe peper open. De zaadjes eruit, en het materiaal aan de binnen zijde met het mes afschrapen zodat het los kwam te liggen. Over deze peper schonk ik vervolgens de Das.
 :echtboos: Das heet. Lekker, maar te heet nar mijn zin. Dit peper gebeuren roept om een peperbier in de toekomst, maar dan één waarbij je net iets proeft znder echt heel duidelijk met peper te maken te hebben.
(anders krijg je er alleen maar dorst van ;))

:degroeten:

Wim

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #44 Gepost op: 28-01-2005 21:55 u »
Peper in Belgisch bier is niet ongebruikelijk. Van Saison Pipaix weet ik zeker dat daar peper in gaat omdat de brouwer mij dat gewoon verteld heeft. De hoeveelheid die gebruikt wordt is beperkt. Aleen in echt vers gebottelde flessen is het peperige terug te vinden.

 :degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #45 Gepost op: 28-01-2005 22:47 u »
Jacques,

Weet je of dit rode peper is? Ik zou me het gebruik van andere pepers bijv. zwarte of witte peper ook voor kunnen stellen. Misschien een leuke aanvulling op een 'peperige' hopsmaak??

Nu schiet me zo iets te binnen: Mosterdzaad! Bij mijn inmiddels jaarlijks bezoek aan de Gentse feesten neem ik altijd wat Belgisch bier mee, 3 jaar terug een bier meegenomen waarin mosterdzaad zat verwerkt. Geen idee meer hoe het heet, het was een helder tarwebiertje.

:degroeten:

Johannes

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #46 Gepost op: 29-01-2005 02:24 u »
Ja mosterd, bv Mostaerd van 'T Smisje uit Brugge
Deze brouwerij gebruik Dadel voor zn dubbel, maar dat is geloof ik dadelstroop. (zelf ook wel eens gedaan.)

:degroeten:

Wim

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #47 Gepost op: 29-01-2005 07:32 u »
De geur van zwarte peper klinkt als een goed idee in bier. Met andere pepers moet je misschien voorzichtiger zijn. Proef maar eens "Cave Creek Chili Beer"...  Jakkes!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #48 Gepost op: 29-01-2005 20:41 u »
Weet je of dit rode peper is? Ik zou me het gebruik van andere pepers bijv. zwarte of witte peper ook voor kunnen stellen. Misschien een leuke aanvulling op een 'peperige' hopsmaak??

Hoi Johannes,

Ik dacht dat het zwarte peper was, zou ook een mengeling van witte en zwarte peper kunnen zijn geweest. Het ia al een paar geleden dat ik bij Brasserie à Vapeur in Pipaix ben geweest. In ieder geval geen rode peper.

 :degroeten: Jacques

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #49 Gepost op: 30-01-2005 17:21 u »
Hoi Johannes,
dit is een gaaf recept. Pizza kruiden etc, knoflook erin en rode peper. Ga ik es een keer proberen!
greetz, Titus
 :proost2: