Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?  (gelezen 30412 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Gepost op: 15-01-2005 19:09 u »
Beste Brouwers.

Bij een andere thread gingen we even flink overboord met het (melig) aandragen van ideeen voor vreemde ingedienten.
Viagra, haring werd er onder andere genoemd.

Nu dacht ik dat het wellicht toch wel eens interessant zou wezen om te zien wat er nu eigen inderdaad naast de traditionele ingredienten wordt gebruikt door brouwers.
Met deze traditiegrtrouwen bedoel ik mout, hop, gist, kruiden, fruit, gistvoedingszouten, brouwzouten, zuren en basen.
Maar ervaringen met apart fruit (dus geen kersen) zijn natuurlijk welkom, net zoals het gebruik van vreemde kruiden, dus naast koriander, curacoaschil, kaneel)

Zo heb ik eens iets gelezen an iemand die cacaopoeder toevoegde aan de maisch.

:degroeten:

Wim

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Christiaan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Thuisbrouwerij De Kerker
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #1 Gepost op: 15-01-2005 19:24 u »
Dag brouwers,

In BYO las ik een artikel over het toevoegen van spaanse pepers in bier, http://www.byo.com/feature/605.html. 't is niet het allervreemdste wat je kunt toevoegen, maar het lijkt me zeker interresant om eens een (licht) peperige ale te brouwen.

Groeten,
Christiaan

Offline Arend

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #2 Gepost op: 15-01-2005 20:52 u »
Hoi Wim,

Ik heb dit jaar mijn kerstbier gebrouwen met kaneel,appel en rozijnen.
Dit heb ik fijn gemalen en de laatste 10 minuuten mee laten koken.
Een prima bier geworden volgens de mede drinkers. (of dit was om mij te vriend te houden dat weet ik niet.)

groet Arend :degroeten:

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2005 20:57 u »
Hoi Wim,

Ik ken iemand die heeft es uitgeharde cement aan z'n bier toegevoegd.
Het was niet echt de bedoeling maar omdat de maisch flink dik was en moeizaam roerbaar is ie gaan roeren
met zo'n cement roerder voor op de boormachine. Hij zag er "redelijk" schoon uit maar aan het einde van de rit was ie echt schoon.

We hebben er trouwens nooit iets van geproefd,
toch Egghaed?  :proost2:

greetz,
Titus


Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #4 Gepost op: 16-01-2005 01:37 u »
Appelgebakbier, hmm klink inderdaad lekker.

En geeft zo,n boorroerding niet veel luchtinslag?

Wel leuk trouwens al die verschillende dingen die er ng toegevoegd kunnen worden, zo is er natuurlijk ook nog het Olso's spaghettibier dat ook al goed ontvangen was.

Zelf heb ik eens een moutextractbrouwsel gehopt en al, dus echte wort, laten consumeren door Kombucha ipv gist. Een zurig bierig resultaat met iet meer dan 0.5% alc, want meer produceert kombucha niet. Wel erg interessant om te merken dat je het wel in je hoofd voelte na nuttigen, jaja het moge duidelijk zijn dat hop familie is van de cannabis. Ook bleek uit dit experiment dat hop antibiotisch is, de kombucha die normaal drie a vier cm dik werd kwam nu niet verder dan 1 a 2 cm en bij de volgende batch (volgens het normale recept) vielen er gaten in en kon ik het weg doen, (geen probleem hoor, had er genoeg, bij elke keer maken verdubeld de hoeveelheid.)

:degroeten:

Wim

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #5 Gepost op: 16-01-2005 10:05 u »
In de VS zijn ze vrij experimenteel aangelegd als het om brouwen gaat. Een bijzonder ingrediŽnt dat daar wel eens wordt gebruikt zijn 'Beano-tabletten', tabletten die je kunt innemen als je veel bonen o.i.d. gaat eten en daarna toch in de buurt van andere mensen wilt komen zonder ze weg te gassen. Deze toevoeging zou tevens een soort 'light'-werking hebben waardoor je minder aankomt dan gewoon.

Bij de Turkse winkel heb ik wel allerlei granen, bonen en peulvruchten zien liggen die ik nog wel eens wil gaan toevoegen aan mijn maisch. Ik zal de verpakking eens naslaan op vetten en andere dingen die erin zitten om te beoordelen of ze bruikbaar zijn voor de vergisting. Deze keer wordt het dan wťl goed malen van te voren, ik heb een wijze les geleerd van mijn spaghettibier...

Nog een bijzonder ingrediŽnt, wat ik ook op een Amerikaanse site heb gezien, is aardappelpuree. In sommige recepten wordt er voor het maischen amylaseŽnzymen aan de puree toegevoegd zodat deze vloeibaarder wordt en al versuikert, maar het kan ook zonder, indien de storting niet te groot is.

In het Russische 'kvass' zit brood. Kvass is al een oude drank die ik nog nooit heb geproefd, maar het is wel degelijk bier. Op dit forum zijn hierover al enkele threads geopend.

Nog even een echte afwijker: De oude indianen in Amerika kauwden maÔs, spuwden het uit in een pot van klei en lieten dat fermenteren. De enzymen in het speeksel zetten een deel van de zetmeel om in suikers die vervolgens in alcohol werden omgezet. Dit kun je eigenlijk zelf heel makkelijk testen. Eet een klein stukje droog brood, kauw ongeveer een minuut lang, en je proeft al dat het brood zoet wordt. Hierop heb ik nog geen jodiumtest losgelaten maar ik denk dat je al een heel eind komt.

Groeten uit Oslo

Eduard  samenvol

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #6 Gepost op: 16-01-2005 12:40 u »
Hoi Wim,

Afgaande op de huidige trent in de levensmiddelen industrie heb ik al een tijdje het idee om inuline aan een witbier toe te voegen of om een vruchten bier te maken met cranberries.

Groet, SiriS

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #7 Gepost op: 16-01-2005 13:24 u »
mijn bovenbuur werkt bij de inuline-marktleider in Europa. Moet ik eens vragen om een monster? Of is daar gemakkelijk aan te komen?

Offline Christiaan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Thuisbrouwerij De Kerker
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #8 Gepost op: 16-01-2005 13:29 u »
Hallo SiriS
Vanwaar inuline? Dit word toch alleen gebruikt om de darmflora een handje te helpen, en heeft verder toch geen effecten op de smaak?
Groeten,
Christiaan

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #9 Gepost op: 16-01-2005 13:37 u »
Inuline geeft een zekere volheid van smaak/mondgevoel.

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #10 Gepost op: 16-01-2005 13:55 u »
Hoi Edgar,

Leuk dat je buurman bij Sensus werkt, een monster (1kg met TDS) zou ideaal zijn. Vanwege ander werk heb ik dit soort ingredienten niet eenvoudig meer voor handen. Het idee van de inuline is niet zo zeer een smaak additie dan wel een functionele additie => witbier met pro biotica. Keuze voor het witbier is mede omdat dit bier niet helder hoeft te zijn.

Groet, SiriS

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #11 Gepost op: 16-01-2005 14:06 u »
Grandberries heb ik ook overwogen omdat je dn een vlaams bruin zou moeten kunnen brouwen.

Zou die inuline als probiotica iet heel goed zijn voor de gist?

:degroeten:
Wim

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #12 Gepost op: 16-01-2005 14:08 u »
Heren, ik ken inuline niet, wat is dat voor stof?

Groeten,

A3

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #13 Gepost op: 16-01-2005 14:25 u »
Inuline wordt ook wel oligo fructose genoemd, heeft een molecuul lengte die vergelijkbaar is met een dextrine en is opgebouwd uit fructose eenheden i.p.v. glucose eenheden. Of amylase inuline kan converteren tot fructose weet ik zo niet zeker (ik dacht van niet) maar is mede bepalend wanneer in het brouw proces de inuline wordt toegevoegd. Gezien de werking van inuline als pro-biotica zal er met de eind hoeveelheid in het bier rekening moeten worden gehouden. Fructose kan worden omgezet door gist in alcohol en CO2 maar voor inuline geldt hetzelfde als voor een dextrine daar kan een gist nix mee. Voor de darmflora (melkzuur bacterien etc) is dit een perfecte voedingsbodem. Is wel een trendy ingredient zeker als je in het zuivelschap kijkt lijkt het wel in steeds meer producten te zitten.

Groet, SiriS

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #14 Gepost op: 16-01-2005 22:33 u »
Die buur van mij zit inderdaad in de inuline, maar vooral in een of ander erwteneiwit, dat ook zeer veel in zuivel wordt toegevoegd. Het verhoogt de volheid van smaak en imiteert romigheid. Het is net als inuline vooral gebruikt in zuivel, maar ook in bier. Ik heb het eenmaal geproefd. Het was zeer slap bier dat onder een Japanse wet door moest kunnen en zodoende een smaakbooster nodig had. Als ik 'm z'n (mijn) biertjes ga brengen, zal ik 'm vragen hoe het ook alweer zit.
Ook inuline heeft een positief effect op het mondgevoel, en staat vaak op de verpakking als 'voedingsvezel'. Niet iets dat je meteen zou verwachten bij een dextrine; het zal misschien (gokje) chemisch lijken op cellulose en zodoende onder die noemer worden geplaatst.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #15 Gepost op: 17-01-2005 00:19 u »
Zeg SirIS iets dat goed is voor de damrflora is toch geen Probiotica?
Of laat ik het zo zeggen, dan is er wel erg veel probiotica, zelf hanteer ik eigenlijk de "regel" dat een product levende en gezonde organismen moet bevatten die direct postief effect hebben op ons en onze damrflore, zoals Kefir, Kombucha en Yoghurt. (en dan dus niet yoghurt van de supermarkt want als je dat probeert door te enten krijg je een stinkboel dat je niet eens durft te proeven, zelfs met de goede dure bifidus culturen actiyog biosuper "bewezen goed" weet ik al niet wat spul)

Uit het boven staande maak ik op dat inuline dus goed is voor de voor ons bevorderlijke organismen in het maagdarmkanaal en dat is prachtig en zeer interessant om te lezen en het onderzoeken waard. Maar Pro Biotisch lijkt me iets te ruim verwoord.
Of ik zit er naast hoor, maar ik leer graag bij ;)

:degroeten:

Wim

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #16 Gepost op: 17-01-2005 11:06 u »
Wim,

Na zoeken moet ik helaas toegeven dat ik enkele zaken door elkaar heb gehaald, meer uitleg is te vinden in volgende artikel:

http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_setFLASH.htm?http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_nutriflash_zoom.asp?intArticleID=58

Is trouwens eerste hit van google. Bedankt voor je alertheid.

Groet, SiriS

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #17 Gepost op: 17-01-2005 11:25 u »
Hmm, bier dat de stoelgang bevordert. Daar heb ik na het drinken van bier op gist toch meestal geen moeite mee.  ;D

Groeten,

A3

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #18 Gepost op: 17-01-2005 14:40 u »
Oke dan Prebiotisch. Ik zal er eens op letten bij de supermarkt.
 Het blijft inderdaad interessant.
:degroeten:

Wim

Offline beerbelly

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • MVG Stichting EGO
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #19 Gepost op: 17-01-2005 14:56 u »
Ha brouwers,

Zelf heb ik een keer ontbijtkoek toegevoegd aan het bier. Mijn idee was dat er een mooie balans was van kruiden in de koek, in het eindresultaat heb ik er echter weinig van kunnen merken. Misschien probeer ik het nog eens.

BB :o :elifant:

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #20 Gepost op: 18-01-2005 13:50 u »
Een van onze gildeleden heeft onlangs een koffie/chocolade stout gebrouwen, echt een heerlijk bier, je proeft de chocola heel duidelijk.

Als je wel eens een bezoekje brengt aan Amerikaanse fora dan zul je nog wel vreemdere dingen tegenkomen. Vanochtend zag ik nog ergens een recept voor pompoenenbier, mangowitbier... die amerikanen gooien zoīn beetje alles wat los of vast zit in hun bier.

:degroeten:

Johannes

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #21 Gepost op: 18-01-2005 14:02 u »
In Frankrijk (en met name op Corsica) worden bieren gebrouwen met kastanjemeel. De olie is hier zo goed mogelijk uit geperst, dus je houdt met name zetmeel over. Ik zou hier graag eens mee brouwen (mits er nog een kastanjesmaak in het meel achter is gebleven), want het lijkt me dat je hier een heerlijk herfstbier mee kunt brouwen. Weet iemand misschien of dit spul ook in Nederland verkrijgbaar is?

Groeten,

A3

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #22 Gepost op: 18-01-2005 16:03 u »
Bij de natuurwinkel (winkelketen te Deventer maar volgens mij ook elders) kun je dit kastanje meel kopen.

Groet, SiriS

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #23 Gepost op: 18-01-2005 16:08 u »
In de laatste broden die we hier gebakken hebben, heb ik Palento gebruikt. Ook van de natuurwinkel en bij een forse hoeveelheid geeft het een knapperig effect. Het is geel en verder staat er geen info bij.
Het proeft puur je lekker, vol bijna wat notig dus denkelijk goed om in de maisch mee te nemen.
Maar weet iemand wat het is?

:degroeten:

Wim

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #24 Gepost op: 18-01-2005 16:30 u »
Adrie,

Welk biertype / gist had je in gedachten?

Groet, PE-ter

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #25 Gepost op: 18-01-2005 16:37 u »
Ha Peter,

Nou nog niet echt concreet wat, maar een bokachtig bier met notensmaak lijkt me wel wat.

Wim,

Volgens mij bedoel je polenta. Als ik me goed herinner is dit een tarweproduct.

Groeten,

A3

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #26 Gepost op: 18-01-2005 16:42 u »
Juist Adrei de verpakking ligt al in de vuilnisbak  :-[

Tarwe is toch niet geel, dus waar zou dat vandaan komen.
Wellicht een goede basis voor een "Geel"Bier :)

:degroeten:

Wim

Offline willems

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #27 Gepost op: 18-01-2005 16:48 u »
Hallo Wim,

Als  ik mij niet vergis is het maismeel

Groeten
Bart

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #28 Gepost op: 18-01-2005 16:54 u »
Ha Bart,

Je hebt helemaal gelijk, ik had me vergist.

Groeten,

A3

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #29 Gepost op: 18-01-2005 17:00 u »
Hallo Wim,

Als ik mij niet vergis is het maismeel

Groeten
Bart
Dat verklaard in ieder geval de kleur, dus laat het maar als ingredient voor bier. Ben niet zo dol op maisbiertjes, houd toch echt meer van mout.
Bedankt

:degroeten:

Wim

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #30 Gepost op: 18-01-2005 20:21 u »
Polenta is maIsgriesmeel. (Wat me eraan herinnert dat ik er morgenochtend 40 kg van moet kopen...) Het zijn de hardere deeltjes uit de puntjes van de korrels.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #31 Gepost op: 18-01-2005 20:30 u »
Polenta is maIsgriesmeel. (Wat me eraan herinnert dat ik er morgenochtend 40 kg van moet kopen...) Het zijn de hardere deeltjes uit de puntjes van de korrels.

OKE dan vandaar het knapperige. Het is erg lekker in brood.
40Kg? Waar heb je dat nu voor nodig?

:degroeten:

Wim

Offline Cisdevťsser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 494
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #32 Gepost op: 18-01-2005 20:33 u »
Iemand al eens HAVERMOUT uit de supermarkt gebruikt ?
zo ja, hoe is dit bevallen ?

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #33 Gepost op: 18-01-2005 20:36 u »
40Kg? Waar heb je dat nu voor nodig?

Dat hoort bij mijn werk. Wat ik verder liever scheid van hobby ;)

Cis:

Jawel dat heb ik gebruikt (zie de thread over mijn witbier) en dat werkt prima. Het zijn gestoomde geplette korrels dus verstijfselen is in theorie niet nodig.

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #34 Gepost op: 18-01-2005 22:08 u »
Lu*lige naam eigenlijk "havermout"
Dat mout slaaat als een tang op een varken.
Of zouden ze met mout "bewerkt" bedoelen?

:degroeten:

Wim

Offline beerbelly

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • MVG Stichting EGO
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #35 Gepost op: 18-01-2005 22:12 u »
Ha Brouwers,

Ik heb wel eens havervlokken gebruikt bij het brouwen, puur om het filterbed te bevorderen. Invloed op de smaak heeft die 300 gram denk ik niet of nauwelijks.

groet,

BB samenvol

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #36 Gepost op: 19-01-2005 14:13 u »
Adrie,

"Nou nog niet echt concreet wat, maar een bokachtig bier met notensmaak lijkt me wel wat"

Zelf zat ik te denken aan een Nut Brown Ale. Heeft iemand enig idee hoeveel van dit kastanjemeel te gebruiken per 10 liter bier (100 gram?)

Groet, SiriS

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #37 Gepost op: 21-01-2005 18:50 u »
Iemand al eens HAVERMOUT uit de supermarkt gebruikt ?
zo ja, hoe is dit bevallen ?

Yep, ik dus.
Het verdikt je beslag, maar dat valt makkelijk te corrigeren met 1 a 2 liter water.
wat de smaak effect is weet ik nog niet want het bier zit in de navergisting.
Bottel pas over een week of twee.

greetz, Titus
 :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #38 Gepost op: 21-01-2005 22:56 u »
Poehhh,

Ik heb gebrouwen en geŽxperimenteerd met heel veel verschillende ingrediŽnten. Veel met diverse graansoorten (bijvoorbeeld rogge, haver, boekweit, spelt, gierst, rijst) met steeds wisselende resultaten.
Veel met verschillende kruiden (te veel om te noemen). Veel met andere 'vreemde' toevoegingen zoals toffees, cacaopoeder, drop, likeur en pannenkoekenstroop.

In feite is de lijst onbeperkt. Alles wat smaak geeft in een waterige oplossing en wat zetmeel of suikers bevat kan in principe gebruikt worden. Wees niet bang om te experimenteren. Moeilijk begaanbare wegen zijn vaak interessanter dan platgetreden paden...

Iklicht hier maar een tipje van de sluier op. Daarmee geef ik jullie de ruimte om zelf te zoeken en te ontdekken. Er is zoveel meer dan het Reinheitsgebot....   ;D ;D ;D

 :degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #39 Gepost op: 24-01-2005 11:06 u »
Brouwers,

Op BYO kwam in volgend recept tegen voor Pizza bier! Kan het nog gekker? Rare jongens die amerikanen....

:degroeten:

Johannes

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #40 Gepost op: 24-01-2005 11:20 u »
Kruidig biertje. Scheelt ook weer
1 oven opwarmen
2 pizza erin,
3 garen
4 snijden
5 genoeg afkoelen
6 eten
waar je 7 dorst van krijgt,
:) alles zit gewoon in het glas :)

:degroeten:

Wim

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #41 Gepost op: 26-01-2005 12:17 u »
Maizena
Brinta
Sinasappelmarmelade

 :degroeten:

Offline Christiaan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Thuisbrouwerij De Kerker
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #42 Gepost op: 26-01-2005 16:42 u »
Bij het ingredientenlijstje van proMash staat ook appelstroop, blijkbaar is het dus niet zo ongewoon om met appelstroop te brouwen. Maar in wat voor een bieren gebruikt men dit, en hoe smaakt dit uiteindelijk?
Groeten,
Christiaan

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #43 Gepost op: 28-01-2005 12:35 u »
Dag brouwers,

In BYO las ik een artikel over het toevoegen van spaanse pepers in bier, http://www.byo.com/feature/605.html. 't is niet het allervreemdste wat je kunt toevoegen, maar het lijkt me zeker interresant om eens een (licht) peperige ale te brouwen.

Groeten,
Christiaan


Een paar dagen geleden mikte ik wat Das van Hoegaarden in het eten waarbij er twee flesjes overbleven.
Aangezien ik ok rode peper had gesneden op een schotel lag daarom nog wat rood vocht dat ik in een Dasje deed.
Heerlijk, niet scherp, wel complex en erg erg lekker.
Vervolgess besloot ik de laatste Das ng maar iets erger te "verminken" en sneed een nieuwe peper open. De zaadjes eruit, en het materiaal aan de binnen zijde met het mes afschrapen zodat het los kwam te liggen. Over deze peper schonk ik vervolgens de Das.
 :echtboos: Das heet. Lekker, maar te heet nar mijn zin. Dit peper gebeuren roept om een peperbier in de toekomst, maar dan ťťn waarbij je net iets proeft znder echt heel duidelijk met peper te maken te hebben.
(anders krijg je er alleen maar dorst van ;))

:degroeten:

Wim

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #44 Gepost op: 28-01-2005 21:55 u »
Peper in Belgisch bier is niet ongebruikelijk. Van Saison Pipaix weet ik zeker dat daar peper in gaat omdat de brouwer mij dat gewoon verteld heeft. De hoeveelheid die gebruikt wordt is beperkt. Aleen in echt vers gebottelde flessen is het peperige terug te vinden.

 :degroeten: Jacques

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #45 Gepost op: 28-01-2005 22:47 u »
Jacques,

Weet je of dit rode peper is? Ik zou me het gebruik van andere pepers bijv. zwarte of witte peper ook voor kunnen stellen. Misschien een leuke aanvulling op een 'peperige' hopsmaak??

Nu schiet me zo iets te binnen: Mosterdzaad! Bij mijn inmiddels jaarlijks bezoek aan de Gentse feesten neem ik altijd wat Belgisch bier mee, 3 jaar terug een bier meegenomen waarin mosterdzaad zat verwerkt. Geen idee meer hoe het heet, het was een helder tarwebiertje.

:degroeten:

Johannes

Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingred
« Reactie #46 Gepost op: 29-01-2005 02:24 u »
Ja mosterd, bv Mostaerd van 'T Smisje uit Brugge
Deze brouwerij gebruik Dadel voor zn dubbel, maar dat is geloof ik dadelstroop. (zelf ook wel eens gedaan.)

:degroeten:

Wim

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #47 Gepost op: 29-01-2005 07:32 u »
De geur van zwarte peper klinkt als een goed idee in bier. Met andere pepers moet je misschien voorzichtiger zijn. Proef maar eens "Cave Creek Chili Beer"...  Jakkes!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #48 Gepost op: 29-01-2005 20:41 u »
Weet je of dit rode peper is? Ik zou me het gebruik van andere pepers bijv. zwarte of witte peper ook voor kunnen stellen. Misschien een leuke aanvulling op een 'peperige' hopsmaak??

Hoi Johannes,

Ik dacht dat het zwarte peper was, zou ook een mengeling van witte en zwarte peper kunnen zijn geweest. Het ia al een paar geleden dat ik bij Brasserie ŗ Vapeur in Pipaix ben geweest. In ieder geval geen rode peper.

 :degroeten: Jacques

Offline Titus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 174
  • Wat je ruikt proef je niet
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #49 Gepost op: 30-01-2005 17:21 u »
Hoi Johannes,
dit is een gaaf recept. Pizza kruiden etc, knoflook erin en rode peper. Ga ik es een keer proberen!
greetz, Titus
 :proost2:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #50 Gepost op: 14-12-2005 09:34 u »
Ikzelf brouw altijd mijn witbier met kiwi's erin, ongeveer 1 kiwi per liter. Dit geeft je wit bier wel wat meer fruitige zurigheid dan de standaard witbieren..maar dat vind ik wel lekker. Kiwi's geven geen kleur werking aan je bier (of zeer minimaal), je krijgt er dus geen groen bier van....

groeten en gezondheid
Oscar  :degroeten:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #51 Gepost op: 14-12-2005 09:45 u »
Origineel idee. Ik neem aan dat je die kiwi's meekookt? Anders heb je mogelijk een probleem met de eiwit-afbrekende enzymen in kiwi's. Of misschien krijg je er wel heel helder witbier van.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #52 Gepost op: 14-12-2005 10:02 u »
Ik pers de kiwi's. Het vruchtvlees kook ik mee, het sap voeg ik toe net na het koken.
Let wel op !!!  dat de pitjes van de kiwi erg klein zijn en het filter dus dicht kan (en zal) slaan. Ik kan dan dus niet met mijn hevel filter filteren....

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #53 Gepost op: 14-12-2005 23:25 u »
Ik wil even van de gelegenheid gebruik maken en vragen of iemand wel eens aardappels bij het brouwen heeft gebruikt ? Dit is natuurlijk ook gewoon zetmeel...en dan ben ik benieuwd of deze tijdens het maischproces worden afgebroken...?? Technisch lijkt mij dit geen probleem.. Iemand ervaringen..??

Groeten en gezondheid
Oscar† †:degroeten:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #54 Gepost op: 15-12-2005 09:19 u »
hier is het nieuwe topic over het mosterbier van slumme.



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #55 Gepost op: 15-12-2005 09:24 u »
volgens mij wordt bij de vergisting van aardappelen methanol gevormd (wat in het geval van granen niet gebeurd). Ethanol is giftig, maar methanol is nog een stukje vergiftiger (sic). Kan iemand dit bevestigen?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #56 Gepost op: 15-12-2005 10:16 u »
Ja, dat klopt, maar de hoeveelheid is zo klein dat je daar niets van merkt. Alleen als je gaat concentreren (stoken), kan het gevaarlijk worden. Omdat methanol een lager kookpunt heeft dan ethanol vang je de eerste afloop op en gooit dat weg.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #57 Gepost op: 15-12-2005 10:47 u »
Trouwens, ook bij de vergisting van fruit wordt methanol gevormd. Naar mijn weten is er nog nooit iemand blind geworden (gevolg van het drinken van methanol) van het drinken van wijn of kriek.

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #58 Gepost op: 15-12-2005 11:51 u »
volgens mij wordt bij de vergisting van aardappelen methanol gevormd (wat in het geval van granen niet gebeurd). Ethanol is giftig, maar methanol is nog een stukje vergiftiger (sic). Kan iemand dit bevestigen?

Elke stof is giftig, hierbij is de concentratie bepalend!!!!!!

In de aardappel cellen zit ook zetmeel (amylopectine en amylose) alleen zijn deze moleculen veel langer en anders vertakt dan in granen. Ook is de verhouding amylopectine t.o.v. amylose anders dan in granen (gerst, tarwe, mais, etc). Deze verschillen komen tot uiting bij het verstijfselen van het zetmeel (zetmeel suspensie verwarmen tot verstijfselings temperatuur), aardappelzetmeel geeft een zeer viskeuse zetmeel oplossing t.o.v. zelfde concentratie zetmeel afkomstig uit granen. De verschillende zetmelen hebben een verschillende verstijfselings temperatuur. Bij dezelfde enzcym concentratie duurt het converteren van een aardappelzetmeel langer dan het converteren van een graan zetmeel.

Groet, SiriS

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #59 Gepost op: 15-12-2005 13:07 u »
Jij raadt gebruik van aardappelen voor bierbrouwen dus af, Peter?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #60 Gepost op: 15-12-2005 13:14 u »
Indien de omzetting met aardappelen langer duurt , kun je dus ook je maischschema aanpassen en de rusttijden wat verlengen.

groeten en gezondheid
Oscar

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.419
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #61 Gepost op: 15-12-2005 13:14 u »
Maar ik lees in Siris' verhaal dat het een heel vies slijmerig drabberig papje wordt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #62 Gepost op: 15-12-2005 13:48 u »
Aardappelsmaak lijkt me niet erg lekker in bier... Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat het een beetje een grondachtige smaak zou geven. Wat natuurlijk een experiment niet in de weg hoeft te staan.
Met Oscar ben ik het eens dat het wel moet kunnen, maar wel oppassen voor aanbranden. Ik zou het in mijn HERMS in ieder geval niet doen, want dan slibt gegarandeerd het filterbed dicht voordat de omzetting goed en wel begonnen is.

SiriS

  • Gast
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #63 Gepost op: 15-12-2005 14:51 u »
Hoi Adrie,

De afwijkende smaak zal best kunnen; een aardappel bestaat niet uit 100% zetmeel. En ja ik raad het brouwen van bier met aardappelen sterk af.

Groet, SiriS

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #64 Gepost op: 15-12-2005 15:23 u »
Buiten het feit dat ik persoonlijk het nut er niet van in zie (smaak etc.), heb je iets van 9 kg
aardappelen nodig voor een kratje bier. Een rendement van likmevesie dus.

 :degroeten:

Offline Job

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 51
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #65 Gepost op: 15-12-2005 20:27 u »
Bananen?
Bevatten veel zetmeel, en hebben ook de enzymen aan boord om ze tot suikers af te breken.
Er zit als ik me niet vergis ook triptofaan in ( een van de essentiŽle aminozuren ) en dat schijnt een positief effect op je stemming te hebben. :)


vr. gr.

Job

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #66 Gepost op: 15-12-2005 23:10 u »
Ja, Dat kan ook. Mongozo heeft volgens mij zo'n bier. Deze is super zoet en gewoon ťťn hap banaan (qua smaak, niet qua dikheid). Maar wellicht hebben ze niet echt banaan bij het brouwen gebruikt maar een smaakextract. Maar voor een beetje banaangeur kun je ook een weizengist gebruiken.

groeten en gezondheid
Oscar

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #67 Gepost op: 15-03-2007 11:11 u »
Heeft er iemand misschien ervaring met kruidnagel ?
Ik denk erover om een tripel te brouwen met daarin kruidnagel verwerkt.
Of kan ik beter een donker bier brouwen met kruidnagel?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #68 Gepost op: 15-03-2007 12:06 u »
In mijn one two tripel heb ik 1 kruidnagel op 25 liter gebruikt. Helaas kan ik je nog niet vetellen hoe dat is uitgepakt. >:(

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #69 Gepost op: 15-03-2007 12:27 u »
Mijn brouwhoeveelheid is 10 L.
Ik wacht wel eventjes af hoe het bij jou is verlopen qua smaak.

Of misschien hebben meer brouwers ervaring met kruidnagel.
Ook hiervoor moet ik nog even geduld hebben.

Ben sowieso pas van plan om in mei hiermee te gaan brouwen, heb dus nog eventjes.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.955
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #70 Gepost op: 15-03-2007 12:28 u »
Tegen die tijd weet ik het wel.... ;)

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.829
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #71 Gepost op: 15-03-2007 12:45 u »
Ik heb een donker winterbier (9%) met 1 kruidnagel op 10 liter gebruikt. Deze heb ik toegevoegd tijdens het lageren. De smaak was de eerste 3 maanden sterk kruidnagelig en daarna was het wel lekker kruidig. In een tripel lijkt het mij niet zo heel lekker, ik zou persoonlijk dan liever koriander gebruiken, ongeveer 5-8 gram op 10 liter.

Offline halikidee

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 242
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #72 Gepost op: 15-03-2007 12:56 u »
Ik heb laatst 2 gram koriander in een tripel gebruikt, en dat vond ik precies goed.
5-8 gram koriander vind ik nogal veel voor 10L.
Gaat de koriander dan niet teveel overheersen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #73 Gepost op: 22-03-2007 10:00 u »
Nog even een echte afwijker: De oude indianen in Amerika kauwden maÔs, spuwden het uit in een pot van klei en lieten dat fermenteren.

Beetje late reactie misschien, maar zo heel erg afwijkend is dit helemaal niet.
Zo brouwden onze voorouders enkele duizenden jaren geleden nl ook; de vrouwen kauwden op het graan, spuwden het in een pot en lieten dat fermenteren. :)

Offline Bierke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 340
  • Land: be
  • Brouw met verstand, brouw lekker en gezond!
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #74 Gepost op: 01-04-2007 14:22 u »
Wat zijn de maximale hoeveelheden van een kruid voor het te veel gaat overheersen?
2 g koriander per 10 liter. Zit er in een Chouffe niet veel meer?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.089
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #75 Gepost op: 01-04-2007 17:16 u »
Wat zijn de maximale hoeveelheden van een kruid voor het te veel gaat overheersen?
2 g koriander per 10 liter. Zit er in een Chouffe niet veel meer?

Dat hangt er van af. Van de mout- en hopsamenstelling maar zeker ook van het kruid dat je wilt gebruiken. Je hebt koriander met een hele grote aromatische kracht en koriander die je maar amper proeft.

Daarnaast ligt het ook aan jouw gevoeligheid af. Sommigen hebben een hele lage smaakdrempel voor koriander of een ander kruid  en proeven het al als er maar 0,5 gram per 10 liter is gebruikt. Anderen hebben een hoge smaakdrempel en zij proeven het pas als er 10 gram per 10 liter van gebruikt is.

Sommige kruiden hebben een heel sterke aromatische kracht (bijvoorbeeld kruidnagel) en andere proef je veel minder sterk.

Als het om kruiden gaat is het echt een kwestie van probeer en leer. Begin altijd aan de voorzichtige kant. Je kunt veel beter hebben dat je de kruiden die je gebruikt niet proeft dan dat ze overheersen.

Lees ook dit artikel.

Offline Hoppeplukkertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingredienten?
« Reactie #76 Gepost op: 29-09-2008 22:30 u »
Veenbessen al iemand geprobeerd ?

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #77 Gepost op: 29-09-2008 22:34 u »
Niet dat ik weet, wel duindoornbessen en vlierbessen, maar of dat nou zo verstandig is?  ;)

Offline Jean-Pierre

  • St. Petri Gilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl en lid van: 't Wordt wat.
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #78 Gepost op: 30-03-2014 17:05 u »
 Als je het nu hebt over "toevoegen naast de traditionele ingrediŽnten?", is er iets/ergens (?) bekend over het gebruik van  s a f f r a a n bij de bierbereiding ?

Offline Ebje

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
  • Waarom ben ik hier niet eerder opgekomen?
Re: Wat toe te voegen naast de traditionele ingrediŽnten?
« Reactie #79 Gepost op: 30-03-2014 18:16 u »
Een sterk ruikend en smakend kruid is Salvia Sclarea (scharlei). Het is een wilde salie-achtige en heet ook wel muskaatsalie. Ik heb er wel eens een koud(hop) mee gedaan, maar teveel gebruikt waardoor het bier te scherp en kruidig werd. Het komt weer op in de tuin. Over een twee maanden zal ik weer eens wat blaadjes plukken en voorzichtig weer proberen.