Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Niet ontsmetten en symptomen  (gelezen 2627 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Niet ontsmetten en symptomen
« Gepost op: 09-07-2012 07:57 u »
Heb mijn eerste brouwsel gestart en bijna alle mij gekende regeltjes gevolgd.
Heb o.a. nieuwe emmer, spatel, enz... ontsmet maar bij nader inzien een zeer zuivere houten lepel om de suiker te roeren in de oplossing en een zuivere liter om de hoeveelheid water te meten ben ik vergeten.
Stel dat ik al een verontreiniging heb, wat zijn hiervan de symptomen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2012 09:13 u »
Ik zou me vooral niet druk maken. Dat je vergeten bent te ontsmetten hoeft helemaal niet te betekenen dat je een infectie op loopt. En als dat wel zo is valt er toch niets meer aan te doen.

Symptomen: ligt heel erg aan het type infectie. Enkele opties: afwijkende geur (bv. boter, zwavel, paardendeken), smaak (zuur, bitter, astringent), troebelheid, gushing, veel koolzuur etc.
Bijna allemaal dingen die ook zonder infectie kunnen onstaan  :)

Als je bier niet lekker wordt kan het komen door gebrek aan ontsmetting, maar ook door een heleboel andere dingen.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.937
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2012 09:25 u »
Als je beide attributen huishoudschoon gemaakt hebt en vervolgens droog hebt opgeborgen, is er niets aan de hand. Heb je ze gebruikt tijdens het brouwen of bij het bottelen. In het eerste geval zou ik me zeker niet druk maken.


Offline wilwi

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 41
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #3 Gepost op: 09-07-2012 12:16 u »
Is gebeurt bij het opstarten, dus ben er al wat geruster in.
Kennen jullie een huis en keuken -product wat het materiaal ontsmet na reiniging?
 -

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #4 Gepost op: 09-07-2012 13:12 u »
Ecover zuurstofbleekmiddel

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #5 Gepost op: 09-07-2012 15:09 u »
Kennen jullie een huis en keuken -product wat het materiaal ontsmet na reiniging?

Sterk:
Glorix
Spiritus

Slap:
Schoonmaakazijn
Groene zeep

Keukenzout?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #6 Gepost op: 09-07-2012 20:05 u »
Een houten lepel is nooit zuiver. Die zijn enkel geschikt tijdens maischen en koken. Daarna dienen ze opgeborgen te worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.785
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet ontsmetten en symptomen
« Reactie #7 Gepost op: 09-07-2012 20:30 u »
Heb o.a. nieuwe emmer, spatel, enz... ontsmet maar bij nader inzien een zeer zuivere houten lepel om de suiker te roeren in de oplossing en een zuivere liter om de hoeveelheid water te meten ben ik vergeten.

Als je bedoelt dat je de roerstok die je hebt gebruikt bij het maischen niet gedesinfecteerd hebt is er niets aan de hand.
Na het maischen ga je koken en wordt alles afgedood.
Pas na het koken moet alles schoon en gedesinfecteerd te zijn.

Zelf gebruik ik al meer dan 30 jaar een houten roerstok zonder te desinfecteren. Deze wordt na gebruik afgeborsteld, afgespoeld en droog bewaard, meer niet. Die houten lepel heeft nooit voor problemen gezorgd.


De symptomen van een infectie zijn:
- verzuring;
- een boterachtige smaak;
- andere onaangename geur en smaak;
- grote bellen op het bier;
- een wit vlies over het bier;
- troebelheid van het bier.

Tags: