Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Te laag begin SG  (gelezen 14780 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Te laag begin SG
« Gepost op: 07-07-2012 22:49 u »
Beste,

ik heb juist bier gebrouwen en mijn begin SG had 1064 moeten zijn. Maar ik meet slechts 1024, op 11 liter bier.
Moet ik nu nog suiker toevoegen, voor de gisting? En zo ja, hoeveel ongeveer?

Dank bij voorbaat.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: te laag begin SG
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2012 22:53 u »
Ik heb juist bier gebrouwen en mijn begin SG had 1064 moeten zijn. Maar ik meet slechts 1024, op 11 liter bier.
Moet ik nu nog suiker toevoegen, voor de gisting? En zo ja, hoeveel ongeveer?

Dan heb je of een bijzonder laag rendement gehad of je hebt iets vreselijks fout gedaan. want 10124 is wel erg laag! Als je dit met dit met suiker moet corrigeren kom je uiteindelijk op een zeer hoge suikerstort wat de smaak denk ik niet ten goede komt.

Ik zou eens kijken of je meting wel juist is. En hoeveel mout heb je gebruikt? En welke brouwmethode?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: te laag begin SG
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2012 22:54 u »
Graag wat meer info over je bier, volledig recept en volledige werkwijze bijvoorbeeld.
Zonder kunnen we niet veel helpen... :-\

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: te laag begin SG
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2012 22:57 u »
Als je dit met dit met suiker moet corrigeren kom je uiteindelijk op een zeer hoge suikerstort wat de smaak denk ik niet ten goede komt.

63% suiker is  wel teveel van het goede.... ;D

Als je geen moutextractpoeder hebt liggen, zou ik dit inkoken tot 1035 en invriezen als starterwort. :)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: te laag begin SG
« Reactie #4 Gepost op: 07-07-2012 22:57 u »
En vergeet niet te vermelden hoe je je SG gemeten hebt (welk meetinstrument, welke temperatuur enz.)  ;)

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: te laag begin SG
« Reactie #5 Gepost op: 07-07-2012 23:13 u »
Recept gegevens:

Batch grootte: 10 liter (uitgekomen op 11 liter)
kooktijd: 90 min.
begin SG: 1064 (uitgekomen op 1024, gemeten met een hydrometer bij 21°C)

Ingrediënten:

-Palemot 7 EBC: 3kg
-honing: 200 g (toegevoegd op 5 min van einde kooktijd)
-kandijsuiker, wit: 50 g (nog niet toegevoegd)
-Hallertau Perle hop: 10 g, 90 min kooktijd
-Hallertau Perle hop: 20 g, 15 min kooktijd
-Koriander: 2 g, 15 min kooktijd
-Gedroogde sinaasappelschil: 2 g, 15 min kooktijd
Wyeast 1214 Belgian Abbuy giststarter

Maischschema

63 °C: 20 min
72 °C: 40 min
78 °C: 1 min

Tijden en temperaturen waren telkens goed.
Geschroot met een schijvenmolen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #6 Gepost op: 07-07-2012 23:16 u »
Gezien het recept zou je redelijk in de buurt moeten komen. Maar heb je tijdens het brouwen nog metingen verricht?  Schijnbaar niet. Ergens heb je iets niet goed gedaan waardoor je te weinig suikers in je wort hebt. Moeilijk te zeggen wat.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #7 Gepost op: 07-07-2012 23:19 u »
Kun je iets meer vertellen van de hoeveelheden maisch- en spoelwater?
Heb je grof geschroot?
Waarmee heb je gefilterd?
Hoe lang heb je gefilterd?
Heb je het spoelwater in één keer toegevoegd of in meerdere keren?

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #8 Gepost op: 07-07-2012 23:27 u »
Maischwater was 11,5 liter en spoelwater was 7,5 liter.
Heb gefilterd met een filteremmer van Brouwland, 2 maal laten doorlopen en dan gespoeld.
Moest waarschijnlijk meer gespoeld hebben..

Kan ik dit nog oplossen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #9 Gepost op: 07-07-2012 23:31 u »
Maischwater was 11,5 liter en spoelwater was 7,5 liter.
Heb gefilterd met een filteremmer van Brouwland, 2 maal laten doorlopen en dan gespoeld.
Moest waarschijnlijk meer gespoeld hebben..

Daar zie ik ook niet zo veel dat zo'n laag rendement kan verklaren.
Heb je al het spoelwater in één keer toegevoegd?

Heb je een jodiumtest uitgevoerd?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #10 Gepost op: 07-07-2012 23:31 u »
2 maal laten doorlopen en dan gespoeld.

Wat bedoel je met laten doorlopen?

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #11 Gepost op: 07-07-2012 23:36 u »
De eerste liters heb ik voor een 2de keer door de filter laten gaan. En dan gespoeld.
Een jodiumtest heb ik niet uitgevoerd. Bij een volgende keer zak ik dit gebruiken.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #12 Gepost op: 07-07-2012 23:42 u »
Een jodiumtest heb ik niet uitgevoerd. Bij een volgende keer zak ik dit gebruiken.

Ik zou een refractometer kopen, heb je veel meer aan. Een jodium test is (voor mij dan) wat achter haalt....

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #13 Gepost op: 07-07-2012 23:45 u »
Kan ik nog iets doen? Nog honing of suiker toevoegen?
De gist zit er wel al bij..

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #14 Gepost op: 07-07-2012 23:49 u »
Kan ik nog iets doen? Nog honing of suiker toevoegen?

Dat kan wel, maar er zit al wat honing en suiker bij. Dus ietsje corrigeren kan wel, maar niet te veel gewoon laten gaan zou ik zeggen en kijken wat het wordt. En probeer te ontdekken wat je fout hebt gedaan.

Volgende keer met je refractometer tijdens het maischen ff meten...

Offline Bert1077

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 11
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Te laag begin SG
« Reactie #15 Gepost op: 07-07-2012 23:53 u »
Ok, dank u.
En nog iets. Wat is het best? Dat ik na de hoofdgisting de suiker zoals aangegeven toevoeg en bottel, of dat ik eerst nog overhevel in een mandfles om te laten nagisten?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #16 Gepost op: 07-07-2012 23:54 u »
Kan ik nog iets doen? Nog honing of suiker toevoegen?
De gist zit er wel al bij..

Ik zou een moutextractoplossing toevoegen. Dat kan ook nadat de gisting gestart is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #17 Gepost op: 07-07-2012 23:58 u »
Ik zou een refractometer kopen, heb je veel meer aan. Een jodiumtest is (voor mij dan) wat achter haalt....

Met een refractometer kun je zien wat het SG is. Je kunt echter niet zien of alle zetmeel is omgezet...
Een refractometer kan daarom de jodiumtest niet vervangen.

Komt nog bij dat de waarde die je met een refractometer meet tijdens het brouwen niet het SG is dat je uiteindelijke wort hebt.
Door het koken stijgt de SG-waarde.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.832
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Te laag begin SG
« Reactie #18 Gepost op: 08-07-2012 00:04 u »
Met een refractometer kun je zien wat het SG is. Je kunt echter niet zien of alle zetmeel is omgezet...

Niet helemaal waar... je kunt inschatten (uitrekenen) bij welke maischdikte je welk SG je kunt behalen. Dus ook of je versuikering goed verloopt. Een jodiumtest is een visuele indicatie, een refractometer geeft er een mooi getal aan.  :) (En inzicht)

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: te laag begin SG
« Reactie #19 Gepost op: 08-07-2012 00:15 u »
Recept gegevens:

Batch grootte: 10 liter (uitgekomen op 11 liter)
kooktijd: 90 min.
begin SG: 1064 (uitgekomen op 1024, gemeten met een hydrometer bij 21°C)

Ingrediënten:

-Palemot 7 EBC: 3kg
-honing: 200 g (toegevoegd op 5 min van einde kooktijd)
-kandijsuiker, wit: 50 g (nog niet toegevoegd)
-Hallertau Perle hop: 10 g, 90 min kooktijd
-Hallertau Perle hop: 20 g, 15 min kooktijd
-Koriander: 2 g, 15 min kooktijd
-Gedroogde sinaasappelschil: 2 g, 15 min kooktijd
Wyeast 1214 Belgian Abbuy giststarter

Maischschema

63 °C: 20 min
72 °C: 40 min
78 °C: 1 min

Tijden en temperaturen waren telkens goed.
Geschroot met een schijvenmolen.

Vreemd... Als je 3 kg mout maischt in zeg maar 10 liter brouwwater, zou je (met een slecht rendement) toch zeker 1800 gram suiker moeten kunnen extraheren. Daarna ga je spoelen. Dan blijft er 3 liter vocht over in je mout. Stel dat je heel slecht spoelt en die 3 liter die in de mout achterblijft is puur extract, en je voegt dus alleen maar water toe aan het wort in de kookketel (je verdunt alleen maar). Dan hou je 7/10 van 1800 gram suiker over in zeg maar 14 liter (voor het koken). Dat is nog altijd 90 gram per liter (SG ongeveer 1034) vóór het koken. Dan damp je nog wat in, je voegt nog suiker en honing toe. Hoe kom je dan op 1024 ???

Heb je je hydrometer al eerder gebruikt?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #20 Gepost op: 08-07-2012 00:43 u »
Ik blijf het vreemd vinden. Waren de korrels wel goed kapot? Wat voor meter is dat? Gewoon zo'n dobber met een bijpassend maatglas?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #21 Gepost op: 08-07-2012 01:32 u »
Met een refractometer kun je zien wat het SG is. Je kunt echter niet zien of alle zetmeel is omgezet...

Nou...

Je kan natuurlijk wel aan de hand van je SG (of brix) aan het eind van het maischen bepalen of je op volledige omzetting zit.
De suikers moeten immers èrgens vandaan komen.

De Jodiumtest is leuk bij een brouwdemo, verder kan je heel goed zonder.
Wat dat betreft heeft Ozzie wel gelijk. :)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.220
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #22 Gepost op: 08-07-2012 10:56 u »
Niet helemaal waar... je kunt inschatten (uitrekenen) bij welke maischdikte je welk SG je kunt behalen. Dus ook of je versuikering goed verloopt. Een jodiumtest is een visuele indicatie, een refractometer geeft er een mooi getal aan.  :) (En inzicht)

Jij verlangt heel veel van een beginnende hobbybrouwer.
Als je meer brouwervaring hebt en alles netjes bijhoudt klopt het wat je zegt.
Een beginnende brouwer heeft niets. Geen ervaring en ook geen refractometer.

Een flesje jodium (mag betadine zijn) is zo gehaald in elke drogisterij. Het is goedkoop en ook voor andere doeleinden te gebruiken.  :) Heel vaak heb je het gewoon al in huis.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Te laag begin SG
« Reactie #23 Gepost op: 08-07-2012 10:59 u »
Nou...

Je kan natuurlijk wel aan de hand van je SG (of brix) aan het eind vh maischen bepalen of je op volledige omzetting zit.
De suikers moeten immers èrgens vandaan komen.

De Jodiumtest is leuk bij een brouwdemo, verder kan je heel goed zonder.
Wat dat betreft heeft Ozzie wel gelijk. :)
Zeker als beginnend brouwer zou ik de eerste keren echt de jodiumtest doen. Je weet dan zeker dat je goed gemaischt hebt.
Je hebt dan in ieder geval één kopzorg minder. Ik doe het na een nieuw maischschema nog steeds even. Puur zekerheid.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Te laag begin SG
« Reactie #24 Gepost op: 08-07-2012 12:12 u »
Ja, in het begin doe je het misschien een paar keer, daarna draagt het mijns inziens weinig meer bij.
Zoals gezegd, ben je die kopzorg ook al wel kwijt aan de hand van het SG aan het einde van de maisch. :)

Tags: beginner