Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brugse zot  (gelezen 51912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #50 Gepost op: 26-04-2015 17:12 u »
Ik heb het idee dat de mijne klaar is. 20 liter van 1059 naar 1018 in twee weken. Ik laat hem nog even een weekje staan om te kijken of hij nog wat wil zakken maar ik denk het niet.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #51 Gepost op: 27-04-2015 09:35 u »
Ik heb het idee dat de mijne klaar is. 20 liter van 1059 naar 1018 in twee weken. Ik laat hem nog even een weekje staan om te kijken of hij nog wat wil zakken maar ik denk het niet.



Hier van 1.064 naar 1.018 na 4 dagen, die moet nog zeker meer dan een week. Het staat op 20 graden. Het lijkt erop dat die van jouw wat minder haast heeft.

Chiel.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #52 Gepost op: 05-05-2015 18:50 u »
Hier van 1.064 naar 1.018 na 4 dagen, die moet nog zeker meer dan een week. Het staat op 20 graden. Het lijkt erop dat die van jouw wat minder haast heeft.

Chiel.

Hoi Chiel,

Ik ben nieuwsgierig hoe ver die van jou uiteindelijk is doorgegist. Ik heb de mijne vandaag geproefd en hij was me iets te zoet eigenlijk. Bij het bottelen was het SG 1020 (ipv de 1018 die ik eerder zei - meetfoutje eerder denk ik). De smaak van de gist vind ik wel erg lekker eigenlijk. Ik herken duidelijk de brugse zot smaak.
Ik denk dat ik misschien te weinig gist had toegevoegd. Dus ik overweeg het recept nog een keer te herhalen maar dan met meer gist. Maar misschien gist deze gist gewoon niet zo ver door. Vandaar dat ik beniewd ben naar jou ervaring.

Jules

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #53 Gepost op: 05-05-2015 22:05 u »
Hoi Chiel,

Ik ben nieuwsgierig hoe ver die van jou uiteindelijk is doorgegist. Ik heb de mijne vandaag geproefd en hij was me iets te zoet eigenlijk. Bij het bottelen was het SG 1020 (ipv de 1018 die ik eerder zei - meetfoutje eerder denk ik). De smaak van de gist vind ik wel erg lekker eigenlijk. Ik herken duidelijk de brugse zot smaak.
Ik denk dat ik misschien te weinig gist had toegevoegd. Dus ik overweeg het recept nog een keer te herhalen maar dan met meer gist. Maar misschien gist deze gist gewoon niet zo ver door. Vandaar dat ik beniewd ben naar jou ervaring.

Jules

Ik heb toevallig vanmiddag gebotteld. Het SG is 1.018 gebleven, maar ook erg zoet nog. Het is wel minder als toen ik de suiker erbij deed na de hoofgisting. Ik denk dat het wel wegtrekt met de hergisting en een tijdje rijpen. Het gaat wel als een soort van Brugse Zot smaken, hoever die gelijk wordt is gewoon afwachten. Met het tempo waarmee ik tegenwoordig het bier met rust laat wordt dat over 6 weken.


Ik denk ook niet dat deze gist ver doorgist maar dat het ook niet hoeft. De gist begon wel snel, maar ik had wel weinig slurry onderin het gistvat. Misschien zat ook ook wat krap met de hoeveelheid actieve gist. Maar ik was al blij dat het gelukt was voor het eerst gist opkweken uit flesjes.

In ieder geval zal een volgende versie beter kloppen omdat ik nu het rendement en SVG ongeveer weet. In de fles wordt deze nu iets te zwaar, 6,4%.

Chiel.


Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #54 Gepost op: 11-12-2015 21:53 u »
Morgen gaan we 60 Liter maken, die we gaan opsplitsen in drie gelijke delen die we gaan vergisten met opgekweekt-uit-flesje-gist, T58 en Fermentis Abbey.
Vanwege een vergissing in de uitlevering hebben we te weinig Cara 20, dat we compenseren met een kladje Cara 120 en aanvullen met Pale Ale.
Indien interesse in het recept, zal ik het plaatsen. Maar misschien moeten we even wachten tot we de smaak weten :)

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 385
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Brugse zot
« Reactie #55 Gepost op: 11-12-2015 21:56 u »
Goed initiatief, ik ben benieuwd naar de resultaten.
Hier in huis is het ook een geliefd bier.
Succes met brouwen morgen.

Offline RayVelcoro

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 236
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #56 Gepost op: 11-12-2015 22:01 u »
Morgen gaan we 60 Liter maken, die we gaan opsplitsen in drie gelijke delen die we gaan vergisten met opgekweekt-uit-flesje-gist, T58 en Fermentis Abbey.
Vanwege een vergissing in de uitlevering hebben we te weinig Cara 20, dat we compenseren met een kladje Cara 120 en aanvullen met Pale Ale.
Indien interesse in het recept, zal ik het plaatsen. Maar misschien moeten we even wachten tot we de smaak weten :)

Ben wel benieuwd naar het recept. Veel succes met brouwen morgen!

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #57 Gepost op: 05-01-2016 17:36 u »
Morgen gaan we 60 Liter maken, die we gaan opsplitsen in drie gelijke delen die we gaan vergisten met opgekweekt-uit-flesje-gist, T58 en Fermentis Abbey.
Vanwege een vergissing in de uitlevering hebben we te weinig Cara 20, dat we compenseren met een kladje Cara 120 en aanvullen met Pale Ale.
Indien interesse in het recept, zal ik het plaatsen. Maar misschien moeten we even wachten tot we de smaak weten :)

Hoe ging het brouwen Zedd?

Offline arjanandringa

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #58 Gepost op: 08-01-2016 15:49 u »
Sinds kort heb ik mij verdiept in het brouwen van bier. Op korte termijn wil ik een brugse zot gaan maken en zocht ik naar een eventueel receptuur. Ik las eerder op dit forum een recept maar daar is alweer veel tijd en energie over heen gegaan. Waarschijnlijk is dit recept alweer verbeterd.. Heeft iemand een geoptimaliseerd recept, waar ik mee aan de slag kan? :)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #59 Gepost op: 08-01-2016 22:00 u »
Sinds kort heb ik mij verdiept in het brouwen van bier. Op korte termijn wil ik een brugse zot gaan maken en zocht ik naar een eventueel receptuur. Ik las eerder op dit forum een recept maar daar is alweer veel tijd en energie over heen gegaan. Waarschijnlijk is dit recept alweer verbeterd.. Heeft iemand een geoptimaliseerd recept, waar ik mee aan de slag kan? :)
Gewoon het Superbeun recept volgen, en de originele gist opkweken.

Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #60 Gepost op: 12-01-2016 12:43 u »
Jullie hebben nog een klein verslagje van me te goed.

Brouwen ging goed, behalve dat ik de verkeerde mout afwoog (is niet de eerste keer, blijkbaar een mentale afwijking bij mij  :nut:).
Voor het eerst brouwzouten toegevoegd, waardoor we een heel behoorlijk rendement is geworden (>85%).
Wij brouwen (met zijn drieen) altijd buiten, dus fris was het wel op 12 december.
We hebben de iets-meer-dan-60 liters gesplitst in drie delen en alle drie een andere gist gebruikt. Ik heb de gist opgekweekt uit een flesje.
Verschillende eind-SG's waren het resultaat, vergisting heeft op een dag of twee na even lang geduurd (3 weken). Flesjes staan nu ruim een week te hergisten en vanavond ga ik er eentje proeven. Jaja, eigenlijk te vroeg maar ik kan niet wachten  :proost:
Batch 1Batch 2Batch 3
GistOpgekweektFermentis AbbayeS-33
Eind-SG102010121009


Het verschil in Eind-SG vind ik wel bijzonder. Maakt me nieuwsgierig naar wat voor gist die opkweek nu werkelijk was, maar ik heb niet de apparatuur of kennis om dat uit te zoeken helaas.

Smaak evalueren we later nog eens (vergelijken bedoel ik), dan volgt weer een update.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #61 Gepost op: 12-01-2016 13:20 u »
Vreemd dat de s-33 verder door is gegisd dan de abbaye, had ik juist ansdersom verwacht.

Offline lennart0r

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 101
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #62 Gepost op: 12-01-2016 20:05 u »
Heeft de vergisting echt 3 weken geduurd of is dat de tijd tussen het brouwen en bottelen? Ik vond dat best lang en kan ook het hoge eind-SG verklaren

Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #63 Gepost op: 12-01-2016 20:10 u »
Het is puur de tijd tussen brouwen en bottelen. Eerder bottelen redde ik niet.

Je opmerking over het hoge eind-SG kan ik niet helemaal duiden?
We hebben alle drie zo lang gewacht, niet alleen ik en alleen ik heb die hoge SG.
Kan je je opmerking verduidelijken?

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #64 Gepost op: 12-01-2016 23:12 u »
Batch 1Batch 2Batch 3
GistOpgekweektFermentis AbbayeS-33
Eind-SG102010121009


Het verschil in Eind-SG vind ik wel bijzonder. Maakt me nieuwsgierig naar wat voor gist die opkweek nu werkelijk was, maar ik heb niet de apparatuur of kennis om dat uit te zoeken helaas.

Smaak evalueren we later nog eens (vergelijken bedoel ik), dan volgt weer een update.
Ik weet niet wat je begin SG was, maar ik heb wel gemerkt dat de Zotte gist niet echt ver doorgist, ik had een SVG van 72%.

Wel raar dat de Abbaye minder gedaan heeft dan de S-33. Maar het gaat om het resultaat  :proost:


Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 326
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #65 Gepost op: 13-01-2016 09:48 u »
Het verbaast mij dat jullie eindigen op een eind SG rond de 1020.
Ik heb het even opgezocht maar de mijne is geeindigd op SG 1010 (begin SG 1053)
Een vergistingsgraad van 81%.

Hoeveel gist hebben jullie geŽnt?
Bij mij was dat ongeveer 125 ml slurry (op 20 liter SG 1053).

Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #66 Gepost op: 13-01-2016 10:30 u »
Vanuit de fles heb ik 2x opgeschaald. Eerste keer met 500 ml wort en de tweede keer met bijna 800 ml (heb een 1 L erlenmeyer).
Die 800 ml heb ik wel afgegoten, dus ik schat dat ik net zoveel had als jij, misschien wel iets meer.
Op 23 liter.

Gisteren een flesje opengetrokken. Bier is nog erg jong maar erg goed op smaak. Niet te zoet (waar ik vanwege hoge eind-SG wel bang voor was), lekker fruitig en mooi licht brons van kleur. Ik ben zeer tevreden, zal straks het recept plaatsen in dit draadje.

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 870
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #67 Gepost op: 13-01-2016 10:51 u »
Vanuit de fles opgekweekt lijkt me een totale giststarter van 1,3 l veel te weinig voor 23 l. Waarschijnlijk is dit de oorzaak van je hoge SG.
Het zou me niet verbazen als de gisting in de fles langzaam in de tijd verder verloopt.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Brugse zot
« Reactie #68 Gepost op: 13-01-2016 10:52 u »
Dat lijkt me veel te weinig gist. Op 23 liter moet je al gauw een starter hebben (geroerd!) van 1 tot 1,5 liter. Ongeroerd moet je dan op het dubbele rekenen.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #69 Gepost op: 13-01-2016 12:35 u »
Zou het kunnen dat je bottelgist hebt opgekweekt? Dit zou een lage(re) SVG kunnen verklaren.

Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #70 Gepost op: 13-01-2016 12:57 u »
Vanuit de fles opgekweekt lijkt me een totale giststarter van 1,3 l veel te weinig voor 23 l. Waarschijnlijk is dit de oorzaak van je hoge SG.
Het zou me niet verbazen als de gisting in de fles langzaam in de tijd verder verloopt.
Dat zou dan zo maar kunnen inderdaad. Dank voor de aanvulling, ga ik volgende keer op letten.

Zou het kunnen dat je bottelgist hebt opgekweekt? Dit zou een lage(re) SVG kunnen verklaren.
Mogelijk maar verwacht ik niet. Ik proef een duidelijke fruitsmaak die ik toewijs (jaja erg subjectief) aan de gist.
Met een bottelgist had ik een plattere, vlakke smaak verwacht.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.121
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #71 Gepost op: 13-01-2016 17:42 u »
Het verbaast mij dat jullie eindigen op een eind SG rond de 1020.
Ik heb het even opgezocht maar de mijne is geeindigd op SG 1010 (begin SG 1053)
Een vergistingsgraad van 81%.

Hoeveel gist hebben jullie geent ?
Bij mij was dat ongeveer 125ML slurry (op 20 liter SG 1053).

Ik heb die van mij nog even met de hand nagerekend, dan kom ik op 78% SVG, BrouwHulp geeft 72% aan waarschijnlijk omdat ik de suiker (en 0,5 liter water) tijdens de gisting heb toegevoegd. Ik kom dan op begin 1.064 (gecorrigeerd met suiker en water), eind 1.018. De giststarter was 1,5 liter, dat moet zeker genoeg hebben opgeleverd.

Ik denk deze over een maand of twee weer te brouwen, ik ga dan in ieder geval de suiker tijdens het koken toevoegen en met een hoger rendement rekenen zodat alles wat beter klopt.



Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #72 Gepost op: 04-02-2016 17:41 u »
Afgelopen dinsdag hebben we de vergelijking gedaan. Zoals ik eerder zei, hebben we een batch geplitst in drie delen en alle drie met een andere gist.
Op de foto staan vlnr: Abbey II, Opkweek, S-33 en het origineel.
Laat ik beginnen met te zeggen dat alle bieren lekker zijn geworden en dat de gevonden verschillen groter waren dan we verwachtten.



Kleur
De kleur valt meteen op. De varianten met de commerciele gisten zijn oranje, palm-achtig van kleur. De opkweek heeft praktisch dezelfde kleur als het origineel, geel. Nuanceverschil.
De commerciele varianten zijn ook geheel helder, de andere twee troebel.

Schuim
Slecht te vergeiljken. De temperaturen van de bieren waren niet gelijk (lauw, makkelijker proeven) dus hier valt weinig over te zeggen.

Smaak
- Abbey II: Zoeter dan het origineel, de licht zure smaak ontbreekt. Heel licht fenol merkbaar, wat we toeschrijven aan het type gist.
- S-33: Ook zoeter maar ook vlakker van smaak. Fenol niet aanwezig. Zuur ontbreekt ook hier.
- Opkweek: Smaak komt heel dicht in de buurt waarbij we enkel de zure toets misten. De koolzuurbite ontbrak ook, maar dat kan aan de leeftijd van het bier (drie weken op fles) en de temperatuur liggen.

Wat verder is opgevallen is dat de opkweek eindigde op 1020, terwijl de andere twee veel verder doorvergistten (1011 en 1008 geloof ik).
Maar dat de smaak ZO dicht in de buurt zo liggen, had ik niet verwacht. Recept zal ik zo plaatsen.

Offline Zedd

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 227
  • Land: nl
  • Ik brouw meer dan ik drink.
Re: Brugse zot
« Reactie #73 Gepost op: 04-02-2016 17:43 u »
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkDDD
Naam receptBrugse Zot Kloon
Brouwdatum12-12-2015
BiertypeBlond
Volume60,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
65,30 lWater uit Nuenen
9,50 gCaSO4
6,70 mlMelkzuur
24,53 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l52 mg/l11 mg/l139 mg/l91 mg/l90 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,900 kgPilsmoutDingemans3 EBC51,8 %
3,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC19,7 %
2,200 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14,4 %
1,000 kgCara 20Dingemans20 EBC6,6 %
0,100 kgCara 120Dingemans120 EBC0,7 %
1,050 kgKandijsuikerBrouwmarkt0 EBC6,9 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 įC40 min.40 min.4,6 l/kg
72,0 įC10 min.20 min.4,6 l/kg
78,0 įC6 min.5 min.4,6 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
48,0 gCascadebellen5,5%90 min.11,7 IBU
60,0 gSaazpellets3,8%15 min.5,1 IBU
61,1 gSaazpellets3,8%10 min.3,8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
24,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l + 1,0 l getrapte starterSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 326
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #74 Gepost op: 04-02-2016 21:09 u »
Ziet er goed uit Zedd, mooie test.
Volgens mij klopt je waterprofiel alleen niet, je hebt alleen calciumsulfaat als brouwzout gebruikt maar je magnesium en chloride gehalte zijn hoog, volgens mij ben je de komma vergeten.
Magnesium 5,2 chloride 9. Bron http://www.brabantwater.nl/PompStationInfo/Eindhoven.pdf

Ik heb ook weer 20 liter gebrouwen, starter van 1700ml die na 12 uur op de roerder uitgegist was (smaakte lichzurig).
3 dagen laten bezinken in de koelkast, afgegoten en toegevoegd aan wort SG1059.
Na 1 week was het SG1020  :weetniet:.
Hij staat nu secundair zachtjes na te gisten maar dit is een slepende vergisting.

Maar we laten ons niet kisten.
Afgelopen maandag weer 20 liter gebrouwen en 150ml slurry geent van de eerste sessie.
Even afwachten wat deze gaat doen, maar het lijkt erop dat het veel beter gaat.
Hij is nu na 3 dagen nog steeds flink aan het gisten.

Het valt mij op dat deze gist wel wat zwavelachtig ruikt bij de vergisting en veel diacetyl aanmaakt.
De eerste batch smaakte naar een vloeibare roomboter babbelaar na 1 week.
Had jij dit ook Zedd ?

Ik zal nog even laten weten hoe beide bieren uiteindelijk geworden zijn.

Ik denk dat ik een volgende keer bij het opkweken van gist toch meer ga kijken naar de hoeveelheid gekweekte gist i.p.v. de grote van een starter.
Onlangs met de karmelietgist hetzelfde probleem gehad, 1700ml geroerde starter en ook een gestokte vergisting.

Het recept zit qua smaak inderdaad in de goede richting maar ook ik miste bij mijn eerste recept in dit topic iets meer fris/zurig.
Bij deze laatste 2 sessies heb ik de stort tarwemout verhoogt naar 20% en in de laatste hopgift samen met de Saaz ook wat Cascade gebruikt.




Tags: