Brugse zot

Gestart door Wallie, 07-07-2012 10:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Superbeun

Het is inderdaad de gist die de specifieke smaak geeft, ik zou geen andere gist gebruiken.

Ooievaar

Oké, bedankt voor de tip.

De rede dat ik het vraag is dat ik nog geen ervaring heb met opkweken, dat wilde ik eigenlijk bewaren tot ik het brouwproces onder de knie had om zo mogelijke fouten te beperken.

Maar goed, ik heb al veel over opkweken gelezen en voorbij zien komen. Moet het dus maar gewoon doen.


rood

Ter info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz

Jacques

Citaat van: rood op 02-01-2013  15:05 uTer info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz

Is dit inside informatie?

Wallie

Citaat van: Superbeun op 05-10-2012  09:59 uFlesje voorzichtig uitschenken en gistbodem laten zitten.
200 ml gekookte en afgekoelde wort van SG 1040 erbij, goed schudden en uit laten gisten.
Daarna opgeschaald naar 1500 ml en 12 uur op de magneetroerder gezet.

Zou het ook lukken zonder afgekoeld wort? En met suikerwater?
Ik heb ook geen magneetroerder, zou het lukken met af en toe schudden?

Ik gebruik nooit korrelgist. Welke Wyeast gist zou het ook mee kunnen denk je?

RobinB

Citaat van: Wallie op 07-01-2013  11:47 uZou het ook lukken zonder afgekoeld wort? En met suikerwater?

Kokend wort is geen goed idee... ;)
Suikerwater kan wel voor het activeren, UHT appelsap (=gesteriliseerde appelsap) ook.

braaf

Beste Superbeun,
Hoe zou je de hop, Cascade en styring verdelen.

Ik vind dit altijd lastig.

Ik hoor het graag van je.

Superbeun

Citaat van: braaf op 11-09-2013  19:22 uBeste Superbeun,
Hoe zou je de hop, Cascade en styring verdelen.

Ik vind dit altijd lastig.

Ik hoor het graag van je.
Hallo braaf,

Leuk dat je een poging gaat wagen.
Ik zou als bitterhop de Cascade gebruiken 90 minuten 15 EBU
Als aromahop Saaz in 2 hopgiften, 20 en 10 minuten 7 EBU totaal

Ik had eerder de styrian als aromahop vermeld, maar Saaz zit er volgens mij toch wel in.
De Cascade geef wel genoeg citrus.

Succes,

Patrick

braaf

Dank je wel, ik laat wel weten hoe het bier geworden is.

wilbertd

En is het wat geworden?
Ik wil me er namelijk ook eens aan wagen.

braaf

Het is me toen niet gelukt om de gist op te kweken dus heb ik hem gebrouwen met een zakje t-58, is toen best een lekkere blonde geworden.
Nu is het me 2 weken wel gelukt om de gist in het flesje tot leven te brengen.
Ik heb hem momenteel het flesje met de ballon erop in de koelkast staan en ik verwacht dat ik deze begin april ga opkweken tot de gewenste hoeveelheid en dan een echte poging ga doen om een lekkere Brugse Zot te brouwen.

Gadiot

Brugse zot is ook een van mijn favorieten blondjes. Heerlijk voor een warme zomerdag in het zonnetje.
Ik was toevallig net op zoek naar een kloon recept voor de Brugse Zot. Deze komt boven aan mijn nog-te-brouwen-lijstje.

Denken jullie de de halve maan dezelfde gist gebruikt voor al hun bieren? Ik zou natuurlijk mijn kansen kunnen spreiden door ook gist proberen te groeien uit een flesje BZ dubbel en de straffe hendrik tripel en quadrupel.


Eric v B

Citaat van: rood op 02-01-2013  15:05 uTer info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz
Kent iemand de hopsoort Tucher?

hobbybob

Als ik bij "Tucher" kijk krijg ik dit:


CiteerHops gives beer its bitter taste and at the same time ensures the foamy crown.  Our brewmasters use the select "Hallertau" aromatic hops in the different Varieties of: 

  "Tradition" for the fine bitters, "Select" for the discreet citrus notes and "Saphir" for a spicy floral bouquet.

JanEric

Tucher is een brouwerij in Duitsland. Ik ken het niet als hopsoort.

Eric v B

Tucher als brouwerij ben ik ook tegengekomen. Uit de "inside" information van Rood maak ik op dat hopsoorten Tucher en Saaz worden gebruikt. Ik heb een aantal hop sites bekeken maar Tucher ben ik nergens tegengekomen.

Gadiot

Ik heb twee flesje Brugse Zot blond gekocht bij de AH voor het opgroeien van de gist. Twee dagen later stond hij al lekker te schuimen. Vandaag heb ik 200 ml in de koelkast gezet en er is al een mooie witte laag op de bodem te zien. Een dezer dagen zal ik hem gebruiken om bovenstaand recept te proberen.

Prima op te groeien dus deze gist.

Gadiot

Zou iemand die met deze gist heeft gewerkt kunnen laten weten wat hun ervaring is?
De reden dat ik het vraag is dat ik afgelopen weekend het recept van superbeun heb geprobeerd. Alles is goed verlopen en er staat nu 20 liter te vergisten met gist wat ik heb opgegroeid uit de fles.
 
De geur die vrijkomt vind ik alleen erg typisch en doet me sterk denken aan mijn vorige batch bier waarbij ik Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen heb gebruikt, misschien iets zuurder. Het ruikt echt behoorlijk sterk. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt behalve dus met de 3068 gist. Een lichte paniek kwam dus bij me op of ik niet op de een of andere manier nu aan het vergisten ben met een weizen gist..

Dus, wat is jullie ervaring met Brugse Zot gist en dan met name de geur die vrij komt?

bierhenkie

De geur tijdens de vergisting zegt nog niet alles over het uiteindelijke bier. Ik heb met de Chouffe-gist de meest vreselijke putlucht geroken, maar het bier was prima.

ThomasM

Dat is ook vaak zo met de 3787.

bastiaanD

Citaat van: bierhenkie op 15-04-2015  13:07 uDe geur.... de meest vreselijke putlucht geroken, maar het bier was prima.

Ha ha ha! Vreselijke putlucht! Ik vind mijn brouwgeuren eigenlijk altijd heeeeerlijk ruiken.

Jacques

Citaat van: bastiaanD op 15-04-2015  18:52 uHa ha ha! Vreselijke putlucht! Ik vind mijn brouwgeuren eigenlijk altijd heeeeerlijk ruiken.

Vaak is dat zo, maar soms kan er afhankelijk van de gebruikte gist een echte rioolgeur uit het waterslot komen. De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten kunnen verdampen (dus niet onder druk vergisten). Als het allemaal goed gaat is er van het minder frisse aroma niets meer terug te vinden in het uiteindelijke bier.

Gadiot

Dank, ik ben gerust gesteld. Als ik het goed begrijp zijn er dus meerdere gistsoorten die deze "putlucht" kunnen produceren.

Putlucht is inderdaad wel de beste term die de geur in mijn gistkast (en logeerkamer...) beschrijft.

Jacques

Citaat van: Gadiot op 16-04-2015  08:09 uDank, ik ben gerust gesteld. Als ik het goed begrijp zijn er dus meerdere gistsoorten die deze "putlucht" kunnen produceren.

Putlucht is inderdaad wel de beste term die de geur in mijn gistkast (en logeerkamer...) beschrijft.

Die "putlucht" wordt veroorzaakt door zwavelcomponenten die tijdens de vergisting vrijkomen. Sommige gisten maken meer van dit soort aroma's aan dan anderen.

Zie ook dit artikel http://www.morebeer.com/articles/sulfur_compounds_in_beer

mbroek

Het hoort blijkbaar bij deze gist, afgelopen vrijdag hier ook een putlucht nadat ik deze kloon op woensdag had gebrouwd. Maar die is weer helemaal verdwenen en smaak is gewoon in orde.

Heeft iemand al een idee wat de uiteindelijke vergistingsgraad is van deze gist?

Chiel.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.