Brugse zot

Gestart door Wallie, 07-07-2012 10:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Wallie

hallo,

Ik ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.
Ik heb hem niet kunnen vinden op dit forum. Heeft iemand hier een recept voor?

Groeten

BierHenk

Citaat van: Wallie op 07-07-2012  10:03 uhallo,

Ik ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.
Ik heb hem niet kunnen vinden op dit forum. Heeft iemand hier een recept voor?

Groeten
Als je zoekt op 'Brugse Tripel' vinde je via google wel wat engelstalige recepten. Misschien dat daar wat van je gading bij zit. :brouwen:

Oscar

Citaat van: Wallie op 07-07-2012  10:03 uIk ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.

Is in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...

MM

Citaat van: Oscar op 07-07-2012  13:04 uIs in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...

Volgens mij gebruiken ze in de blonde Brugse Zot Goldings hop. De laatste keer, dat ik hem dronk proefde ik duidelijk een citrusachtige smaak.

BierHenk

Citaat van: Oscar op 07-07-2012  13:04 uIs in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...
Ik heb gelezen dat Brugse Zot gefilterd en gecarboniseerd wordt, dus geen gist (geest) in de fles.
Herstel:

'Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediënten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft.'

(Bron: http://www.halvemaan.be/index.php?id=15)

Wallie

Ik zal eens op zoek gaan.

Ik las ook dat er nog wel hergisting op de fles plaatsvind.
Kon alleen in het flesje zelf weinig gist vinden. Het was heel licht troebel. Op de bodem zat zowat niets.

RobinB

Niets is lastig, Zowat niets is genoeg. :D

hansm

Volgens mij wordt er gewoon korrelgist gebruikt voor Brugse Zot. Het is alleen de vraag welke ;)

RobinB

Dat zijn er niet zoveel, dus nog wel te doen met een paar gesplitste batches. :)

Wallie

Ik heb de rondleiding gevolgd eergisteren..
Hij vertelde wel dat ze hoppellets gebruikten maar niet welke..
En hij vertelde dat ze het gist elke keer vermenigvuldigen maar wilde ook niet vertellen wat voor gist ;) ;) ;)
Helaas haha...

Gerb

De smaak van de Brugse Zot wordt erg bepaald door de gist. Wanneer je de juiste gist niet hebt, gaat het er niet op lijken. Ik kan me ook niet voorstellen dat er een korrelgist gebruikt wordt. Drink er een leeg en doe er wat appelsap bij. Kijk eens of de gist te kweken is. Ik vind dit bier altijd erg fruitig en vrij dun, ik vermoed ook het gebruik van een deel suiker. Verder geen moeilijk moutstort, pilsmout, wat lichte caramout en wat suiker, hoppen tot 20 IBU met Stryrian Goldings en Saaz, ik doe maar een gooi.

RobinB

Lijkt me een goede suggestie, standaard blondje en de "eigen smaak" zal dan wel van de gist komen.

BierHenk

Citaat van: RobinB op 09-07-2012  09:50 uLijkt me een goede suggestie, standaard blondje en de "eigen smaak" zal dan wel van de gist komen.
Zou dat verhaaltje van die 4 verschillende moutsoorten gelogen zijn? :weetniet:

MM

Citaat van: BierHenk op 09-07-2012  10:30 uZou dat verhaaltje van die 4 verschillende moutsoorten gelogen zijn? :weetniet:

Ik denk het niet. Je kan bijvoorbeeld ook 4 verschillende soorten(van verschillende mouterijen) pilsmout gebruiken. Het idee hierachter is dat het meer diepte geeft.

Ronald_

Nog niemand heeft koriander genoemd in dit topic..  Volgens mij toch echt aanwezig in dit bier! Die fruitigheid, komt niet alleen van de gist denk ik!

Superbeun

Een paar weken geleden ook de rondleiding hier gedaan tijdens een weekend België.
Maischketel zat vol, er zat een glaasje in waardoor je alles kon zien rondpompen (zag er melkachtig uit).
Bij de moutmolens (er staan er 2) zag ik alleen zakken pilsmout van Dingemans staan.


kk107

Citaat van: Ronald_ op 09-07-2012  11:34 uNog niemand heeft koriander genoemd in dit topic..  Volgens mij toch echt aanwezig in dit bier! Die fruitigheid, komt niet alleen van de gist denk ik!

Zelf was ik gisteren aanwezig bij een rondleiding. Er werd tijdens de rondleiding inderdaad melding gemaakt van het gebruik van koriander. Ben zelf zeer geinteresseerd in de kloonresultaten.

Superbeun

Ik ga een kloonpoging wagen, dit is toch wel een erg lekker biertje.
De opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch actief werd.
 

kk107

Citaat van: Superbeun op 24-09-2012  16:27 uDe opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch werd.

Ik ben heel benieuwd. Wat is jouw werkwijze geweest voor het opkweken van de gist?

Superbeun

Citaat van: kk107 op 04-10-2012  21:54 uIk ben heel benieuwd. Wat is jouw werkwijze geweest voor het opkweken van de gist?
Flesje voorzichtig uitschenken en gistbodem laten zitten.
200 ml gekookte en afgekoelde wort van SG 1040 erbij, goed schudden en uit laten gisten.
Daarna opgeschaald naar 1500 ml en 12 uur op de magneetroerder gezet.
Op het forum vind je wel wat topics over het opkweken van gist.
In de wiki staat dit ook goed beschreven:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
Steriel werken is een must als je dit gaat doen.
Afgelopen maandag 22 liter gebrouwen en is lekker aan het gisten.

Voor diegene die ook een Brugse Zot wil proberen te maken: ik heb een dezer dagen een mooie gistslurry over  :gistsmile: (Den Haag).

kk107

Citaat van: Superbeun op 05-10-2012  09:59 uVoor diegene die ook een Brugse Zot wil proberen te maken: ik heb een dezer dagen een mooie gistslurry over  :gistsmile: (Den Haag).

Dank voor de info (had wel al wat gelezen over het overkweken maar vroeg mij af hoe jou het gelukt was met deze gist). Het aanbod van de slurry is erg verleidelijk maar woon toch net even iets te ver weg.
groet,
Vincent

Ooievaar

Citaat van: Superbeun op 24-09-2012  16:27 uIk ga een kloonpoging wagen, dit is toch wel een erg lekker biertje.
De opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch actief werd.

Hoi Superbeun,

Ik heb van de week dit biertje gedronken, en het lijkt me een interessant bier om zelf te brouwen/klonen. Hoe is je poging uiteindelijk geworden en welk recept heb je gebruikt?

Superbeun

De kloonpoging is goed geslaagd, hij zit er heel dicht tegenaan.
Hij zou iets frisser mogen.

De hopgift verander ik volgende keer in:
Cascade als bitterhop 90 minuten, de Styrian als aromahop.
Met de moutstort zit ik in de goede richting.

Het recept:

BrouwVisie recept
 Recept : Zotte heerlijkheid
Basis gegevens
 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Zotte heerlijkheid
 Kenmerk  Brugse Zot
 Biertype  Blond(e)
 Aantal liters  20
 Gewenst begin SG  1056(6,1 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  75,0 %

Algemeen
 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  31,75 liter
 Maischdikte  4,62 l/kg
 Maischwater  21,00 liter
 Spoelwater  10,75 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  13 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  48,00%  2348 gr  3 EBC
 Tarwemout  15,00%  734 gr  3 EBC
 Palemout 7 EBC  20,00%  978 gr  8 EBC
 Kandijsuiker (bruin)  7,00%  342 gr  10 EBC
 Cara 20 MD  10,00%  489 gr  15 EBC

Alle mouten zijn van mouterij Dingemans

Hop
 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saaz (CZ)  3,30%  25 gr  15 Min.  4 EBU
 Saaz (CZ)  3,30%  20 gr  10 Min.  3 EBU
 Styrian Golding  4,40%  25 gr  90 Min.  13 EBU

 Opmerkingen  - 

Kruiden
 Naam kruid  Massa  Kooktijd
 Koriander  8,00 gr  5 Min.
 Opmerkingen  korrels gevijzeld 

Gist
 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort   
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  700 ml
 Beluchtingstijd  12 uur
 Temperatuur giststarter  20°C

 Opmerkingen  Opkweek Brugse zot 

maischschema
 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62°C  40 Min.  4,6 l/kg
 2  72°C  20 Min.  4,6 l/kg
 3  78°C  5 Min.  4,6 l/kg

 Opmerkingen  Spoelwater aangezuurd tot PH5.5 

Gecontroleerd vergist bij 20 graden.
Bottelsuiker 8 gram per liter
 

Ooievaar

Bedankt voor de post. Ik ga ermee aan de slag.

Is er ook een korrelgist waarmee ik dit zou kunnen vergisten?


RobinB

Met een andere gist wordt het een ander bier. Korrels die in aanmerking zouden kunnen komen lijken me (in deze volgorde) T58, S33 en evt. US05. :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.