Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brugse zot  (gelezen 47733 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 318
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #25 Gepost op: 30-12-2012 23:32 u »
Het is inderdaad de gist die de specifieke smaak geeft, ik zou geen andere gist gebruiken.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Ooievaar

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: nl
  • A je to!
Re: Brugse zot
« Reactie #26 Gepost op: 02-01-2013 14:34 u »
Oké, bedankt voor de tip.

De rede dat ik het vraag is dat ik nog geen ervaring heb met opkweken, dat wilde ik eigenlijk bewaren tot ik het brouwproces onder de knie had om zo mogelijke fouten te beperken.

Maar goed, ik heb al veel over opkweken gelezen en voorbij zien komen. Moet het dus maar gewoon doen.


Offline rood

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #27 Gepost op: 02-01-2013 15:05 u »
Ter info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brugse zot
« Reactie #28 Gepost op: 02-01-2013 17:25 u »
Ter info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz

Is dit inside informatie?

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #29 Gepost op: 07-01-2013 11:47 u »
Flesje voorzichtig uitschenken en gistbodem laten zitten.
200 ml gekookte en afgekoelde wort van SG 1040 erbij, goed schudden en uit laten gisten.
Daarna opgeschaald naar 1500 ml en 12 uur op de magneetroerder gezet.

Zou het ook lukken zonder afgekoeld wort? En met suikerwater?
Ik heb ook geen magneetroerder, zou het lukken met af en toe schudden?

Ik gebruik nooit korrelgist. Welke Wyeast gist zou het ook mee kunnen denk je?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brugse zot
« Reactie #30 Gepost op: 07-01-2013 12:38 u »
Zou het ook lukken zonder afgekoeld wort? En met suikerwater?

Kokend wort is geen goed idee... ;)
Suikerwater kan wel voor het activeren, UHT appelsap (=gesteriliseerde appelsap) ook.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 378
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Brugse zot
« Reactie #31 Gepost op: 11-09-2013 19:22 u »
Beste Superbeun,
Hoe zou je de hop, Cascade en styring verdelen.

Ik vind dit altijd lastig.

Ik hoor het graag van je.

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 318
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #32 Gepost op: 11-09-2013 20:43 u »
Beste Superbeun,
Hoe zou je de hop, Cascade en styring verdelen.

Ik vind dit altijd lastig.

Ik hoor het graag van je.
Hallo braaf,

Leuk dat je een poging gaat wagen.
Ik zou als bitterhop de Cascade gebruiken 90 minuten 15 EBU
Als aromahop Saaz in 2 hopgiften, 20 en 10 minuten 7 EBU totaal

Ik had eerder de styrian als aromahop vermeld, maar Saaz zit er volgens mij toch wel in.
De Cascade geef wel genoeg citrus.

Succes,

Patrick

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 378
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Brugse zot
« Reactie #33 Gepost op: 12-09-2013 12:21 u »
Dank je wel, ik laat wel weten hoe het bier geworden is.

Offline wilbertd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.957
  • Land: se
  • Ik brouw wort
Re: Brugse zot
« Reactie #34 Gepost op: 28-12-2013 19:51 u »
En is het wat geworden?
Ik wil me er namelijk ook eens aan wagen.

Offline braaf

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 378
  • Land: nl
  • na 1 keer brouwen helemaal verslingerd
Re: Brugse zot
« Reactie #35 Gepost op: 23-03-2015 18:05 u »
Het is me toen niet gelukt om de gist op te kweken dus heb ik hem gebrouwen met een zakje t-58, is toen best een lekkere blonde geworden.
Nu is het me 2 weken wel gelukt om de gist in het flesje tot leven te brengen.
Ik heb hem momenteel het flesje met de ballon erop in de koelkast staan en ik verwacht dat ik deze begin april ga opkweken tot de gewenste hoeveelheid en dan een echte poging ga doen om een lekkere Brugse Zot te brouwen.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #36 Gepost op: 24-03-2015 08:10 u »
Brugse zot is ook een van mijn favorieten blondjes. Heerlijk voor een warme zomerdag in het zonnetje.
Ik was toevallig net op zoek naar een kloon recept voor de Brugse Zot. Deze komt boven aan mijn nog-te-brouwen-lijstje.

Denken jullie de de halve maan dezelfde gist gebruikt voor al hun bieren? Ik zou natuurlijk mijn kansen kunnen spreiden door ook gist proberen te groeien uit een flesje BZ dubbel en de straffe hendrik tripel en quadrupel.


Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brugse zot
« Reactie #37 Gepost op: 24-03-2015 12:22 u »
Ter info: je kan Westmalle gist gebruiken + hopsoorten zijn Tucher & Saaz
Kent iemand de hopsoort Tucher?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.055
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #38 Gepost op: 24-03-2015 13:12 u »
Als ik bij "Tucher" kijk krijg ik dit:


Citaat
Hops gives beer its bitter taste and at the same time ensures the foamy crown.  Our brewmasters use the select "Hallertau" aromatic hops in the different Varieties of: 

  "Tradition" for the fine bitters, "Select" for the discreet citrus notes and "Saphir" for a spicy floral bouquet.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 370
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #39 Gepost op: 24-03-2015 16:14 u »
Tucher is een brouwerij in Duitsland. Ik ken het niet als hopsoort.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.005
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Brugse zot
« Reactie #40 Gepost op: 24-03-2015 21:06 u »
Tucher als brouwerij ben ik ook tegengekomen. Uit de "inside" information van Rood maak ik op dat hopsoorten Tucher en Saaz worden gebruikt. Ik heb een aantal hop sites bekeken maar Tucher ben ik nergens tegengekomen.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #41 Gepost op: 29-03-2015 15:45 u »
Ik heb twee flesje Brugse Zot blond gekocht bij de AH voor het opgroeien van de gist. Twee dagen later stond hij al lekker te schuimen. Vandaag heb ik 200 ml in de koelkast gezet en er is al een mooie witte laag op de bodem te zien. Een dezer dagen zal ik hem gebruiken om bovenstaand recept te proberen.

Prima op te groeien dus deze gist.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #42 Gepost op: 14-04-2015 16:48 u »
Zou iemand die met deze gist heeft gewerkt kunnen laten weten wat hun ervaring is?
De reden dat ik het vraag is dat ik afgelopen weekend het recept van superbeun heb geprobeerd. Alles is goed verlopen en er staat nu 20 liter te vergisten met gist wat ik heb opgegroeid uit de fles.
 
De geur die vrijkomt vind ik alleen erg typisch en doet me sterk denken aan mijn vorige batch bier waarbij ik Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen heb gebruikt, misschien iets zuurder. Het ruikt echt behoorlijk sterk. Ik heb dit nog nooit eerder meegemaakt behalve dus met de 3068 gist. Een lichte paniek kwam dus bij me op of ik niet op de een of andere manier nu aan het vergisten ben met een weizen gist..

Dus, wat is jullie ervaring met Brugse Zot gist en dan met name de geur die vrij komt?

Offline bierhenkie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 982
  • Land: 00
Re: Brugse zot
« Reactie #43 Gepost op: 15-04-2015 13:07 u »
De geur tijdens de vergisting zegt nog niet alles over het uiteindelijke bier. Ik heb met de Chouffe-gist de meest vreselijke putlucht geroken, maar het bier was prima.

ThomasM

  • Gast
Re: Brugse zot
« Reactie #44 Gepost op: 15-04-2015 14:54 u »
Dat is ook vaak zo met de 3787.

Offline bastiaanD

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • hmmmmmm, ik vind alles lekker
Re: Brugse zot
« Reactie #45 Gepost op: 15-04-2015 18:52 u »
De geur.... de meest vreselijke putlucht geroken, maar het bier was prima.

Ha ha ha! Vreselijke putlucht! Ik vind mijn brouwgeuren eigenlijk altijd heeeeerlijk ruiken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brugse zot
« Reactie #46 Gepost op: 15-04-2015 21:53 u »
Ha ha ha! Vreselijke putlucht! Ik vind mijn brouwgeuren eigenlijk altijd heeeeerlijk ruiken.

Vaak is dat zo, maar soms kan er afhankelijk van de gebruikte gist een echte rioolgeur uit het waterslot komen. De stoffen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten kunnen verdampen (dus niet onder druk vergisten). Als het allemaal goed gaat is er van het minder frisse aroma niets meer terug te vinden in het uiteindelijke bier.

Offline Gadiot

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 102
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #47 Gepost op: 16-04-2015 08:09 u »
Dank, ik ben gerust gesteld. Als ik het goed begrijp zijn er dus meerdere gistsoorten die deze "putlucht" kunnen produceren.

Putlucht is inderdaad wel de beste term die de geur in mijn gistkast (en logeerkamer...) beschrijft.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.092
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brugse zot
« Reactie #48 Gepost op: 16-04-2015 20:51 u »
Dank, ik ben gerust gesteld. Als ik het goed begrijp zijn er dus meerdere gistsoorten die deze "putlucht" kunnen produceren.

Putlucht is inderdaad wel de beste term die de geur in mijn gistkast (en logeerkamer...) beschrijft.

Die "putlucht" wordt veroorzaakt door zwavelcomponenten die tijdens de vergisting vrijkomen. Sommige gisten maken meer van dit soort aroma's aan dan anderen.

Zie ook dit artikel http://www.morebeer.com/articles/sulfur_compounds_in_beer

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.106
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Brugse zot
« Reactie #49 Gepost op: 26-04-2015 15:19 u »
Het hoort blijkbaar bij deze gist, afgelopen vrijdag hier ook een putlucht nadat ik deze kloon op woensdag had gebrouwd. Maar die is weer helemaal verdwenen en smaak is gewoon in orde.

Heeft iemand al een idee wat de uiteindelijke vergistingsgraad is van deze gist?

Chiel.

Tags: