Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brugse zot  (gelezen 50829 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
Brugse zot
« Gepost op: 07-07-2012 10:03 u »
hallo,

Ik ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.
Ik heb hem niet kunnen vinden op dit forum. Heeft iemand hier een recept voor?

Groeten

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2012 12:00 u »
hallo,

Ik ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.
Ik heb hem niet kunnen vinden op dit forum. Heeft iemand hier een recept voor?

Groeten
Als je zoekt op 'Brugse Tripel' vinde je via google wel wat engelstalige recepten. Misschien dat daar wat van je gading bij zit. :brouwen:

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.493
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brugse zot
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2012 13:04 u »
Ik ben op zoek geweest naar een recept voor de Brugse zot blonde 6%.

Is in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Brugse zot
« Reactie #3 Gepost op: 07-07-2012 14:19 u »
Is in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...

Volgens mij gebruiken ze in de blonde Brugse Zot Goldings hop. De laatste keer, dat ik hem dronk proefde ik duidelijk een citrusachtige smaak.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #4 Gepost op: 08-07-2012 11:02 u »
Is in de basis niet zo heel moeilijk met een blond bier hoor. De moutstort zal vrijwel alleen pilsmout zijn. Je moet alleen de gist opkweken en gokken welke hop je moet gebruiken...
Ik heb gelezen dat Brugse Zot gefilterd en gecarboniseerd wordt, dus geen gist (geest) in de fles.
Herstel:

'Brugse Zot is een goudblond bier met een rijke schuimkraag en een fruitig aroma. Het bier wordt gebrouwen met 4 verschillende moutsoorten en 2 aromatische hopvariteiten die het bier een unieke smaak geven. Met het alcoholgehalte van 6 % Vol is het een evenwichtig doordrinkbier met karakter. Brugse Zot is een natuurlijk bier, dat ontstaat uit een selectie van alleen de beste ingrediėnten. De hergisting op fles zorgt er bovendien voor dat het bier een langere natuurlijke houdbaarheid heeft.'

(Bron: http://www.halvemaan.be/index.php?id=15)

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #5 Gepost op: 08-07-2012 11:42 u »
Ik zal eens op zoek gaan.

Ik las ook dat er nog wel hergisting op de fles plaatsvind.
Kon alleen in het flesje zelf weinig gist vinden. Het was heel licht troebel. Op de bodem zat zowat niets.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brugse zot
« Reactie #6 Gepost op: 08-07-2012 12:18 u »
Niets is lastig, Zowat niets is genoeg. :D

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #7 Gepost op: 08-07-2012 12:30 u »
Volgens mij wordt er gewoon korrelgist gebruikt voor Brugse Zot. Het is alleen de vraag welke ;)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brugse zot
« Reactie #8 Gepost op: 08-07-2012 12:39 u »
Dat zijn er niet zoveel, dus nog wel te doen met een paar gesplitste batches. :)

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 123
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #9 Gepost op: 09-07-2012 00:26 u »
Ik heb de rondleiding gevolgd eergisteren..
Hij vertelde wel dat ze hoppellets gebruikten maar niet welke..
En hij vertelde dat ze het gist elke keer vermenigvuldigen maar wilde ook niet vertellen wat voor gist ;) ;) ;)
Helaas haha...

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.777
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Brugse zot
« Reactie #10 Gepost op: 09-07-2012 09:29 u »
De smaak van de Brugse Zot wordt erg bepaald door de gist. Wanneer je de juiste gist niet hebt, gaat het er niet op lijken. Ik kan me ook niet voorstellen dat er een korrelgist gebruikt wordt. Drink er een leeg en doe er wat appelsap bij. Kijk eens of de gist te kweken is. Ik vind dit bier altijd erg fruitig en vrij dun, ik vermoed ook het gebruik van een deel suiker. Verder geen moeilijk moutstort, pilsmout, wat lichte caramout en wat suiker, hoppen tot 20 IBU met Stryrian Goldings en Saaz, ik doe maar een gooi.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brugse zot
« Reactie #11 Gepost op: 09-07-2012 09:50 u »
Lijkt me een goede suggestie, standaard blondje en de "eigen smaak" zal dan wel van de gist komen.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Brugse zot
« Reactie #12 Gepost op: 09-07-2012 10:30 u »
Lijkt me een goede suggestie, standaard blondje en de "eigen smaak" zal dan wel van de gist komen.
Zou dat verhaaltje van die 4 verschillende moutsoorten gelogen zijn? :weetniet:

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Brugse zot
« Reactie #13 Gepost op: 09-07-2012 11:14 u »
Zou dat verhaaltje van die 4 verschillende moutsoorten gelogen zijn? :weetniet:

Ik denk het niet. Je kan bijvoorbeeld ook 4 verschillende soorten(van verschillende mouterijen) pilsmout gebruiken. Het idee hierachter is dat het meer diepte geeft.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.633
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brugse zot
« Reactie #14 Gepost op: 09-07-2012 11:34 u »
Nog niemand heeft koriander genoemd in dit topic..  Volgens mij toch echt aanwezig in dit bier! Die fruitigheid, komt niet alleen van de gist denk ik!

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #15 Gepost op: 03-08-2012 15:01 u »
Een paar weken geleden ook de rondleiding hier gedaan tijdens een weekend Belgiė.
Maischketel zat vol, er zat een glaasje in waardoor je alles kon zien rondpompen (zag er melkachtig uit).
Bij de moutmolens (er staan er 2) zag ik alleen zakken pilsmout van Dingemans staan.


Offline kk107

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #16 Gepost op: 09-08-2012 22:12 u »
Nog niemand heeft koriander genoemd in dit topic..  Volgens mij toch echt aanwezig in dit bier! Die fruitigheid, komt niet alleen van de gist denk ik!

Zelf was ik gisteren aanwezig bij een rondleiding. Er werd tijdens de rondleiding inderdaad melding gemaakt van het gebruik van koriander. Ben zelf zeer geinteresseerd in de kloonresultaten.

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #17 Gepost op: 24-09-2012 16:27 u »
Ik ga een kloonpoging wagen, dit is toch wel een erg lekker biertje.
De opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch actief werd.
 

Offline kk107

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #18 Gepost op: 04-10-2012 21:54 u »
De opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch werd.

Ik ben heel benieuwd. Wat is jouw werkwijze geweest voor het opkweken van de gist?

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #19 Gepost op: 05-10-2012 09:59 u »
Ik ben heel benieuwd. Wat is jouw werkwijze geweest voor het opkweken van de gist?
Flesje voorzichtig uitschenken en gistbodem laten zitten.
200 ml gekookte en afgekoelde wort van SG 1040 erbij, goed schudden en uit laten gisten.
Daarna opgeschaald naar 1500 ml en 12 uur op de magneetroerder gezet.
Op het forum vind je wel wat topics over het opkweken van gist.
In de wiki staat dit ook goed beschreven:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
Steriel werken is een must als je dit gaat doen.
Afgelopen maandag 22 liter gebrouwen en is lekker aan het gisten.

Voor diegene die ook een Brugse Zot wil proberen te maken: ik heb een dezer dagen een mooie gistslurry over  :gistsmile: (Den Haag).

Offline kk107

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 20
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brugse zot
« Reactie #20 Gepost op: 07-10-2012 21:26 u »

Voor diegene die ook een Brugse Zot wil proberen te maken: ik heb een dezer dagen een mooie gistslurry over  :gistsmile: (Den Haag).

Dank voor de info (had wel al wat gelezen over het overkweken maar vroeg mij af hoe jou het gelukt was met deze gist). Het aanbod van de slurry is erg verleidelijk maar woon toch net even iets te ver weg.
groet,
Vincent

Offline Ooievaar

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • A je to!
Re: Brugse zot
« Reactie #21 Gepost op: 07-12-2012 15:51 u »
Ik ga een kloonpoging wagen, dit is toch wel een erg lekker biertje.
De opkweek van het gistdepot is gelukt, dit ging wel langzaam.
Er zat niet veel depot in het flesje, maar ik was blij dat deze na 2 dagen toch actief werd.

Hoi Superbeun,

Ik heb van de week dit biertje gedronken, en het lijkt me een interessant bier om zelf te brouwen/klonen. Hoe is je poging uiteindelijk geworden en welk recept heb je gebruikt?

Offline Superbeun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 322
  • Land: nl
  • Do not fear, Beun is here
Re: Brugse zot
« Reactie #22 Gepost op: 19-12-2012 21:15 u »
De kloonpoging is goed geslaagd, hij zit er heel dicht tegenaan.
Hij zou iets frisser mogen.

De hopgift verander ik volgende keer in:
Cascade als bitterhop 90 minuten, de Styrian als aromahop.
Met de moutstort zit ik in de goede richting.

Het recept:

BrouwVisie recept
 Recept : Zotte heerlijkheid
Basis gegevens
 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  Zotte heerlijkheid
 Kenmerk  Brugse Zot
 Biertype  Blond(e)
 Aantal liters  20
 Gewenst begin SG  1056(6,1 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  75,0 %

Algemeen
 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  31,75 liter
 Maischdikte  4,62 l/kg
 Maischwater  21,00 liter
 Spoelwater  10,75 liter
 Kooktijd  90 Min.
 Berekende kleur  13 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  22 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pilsmout 3 EBC  48,00%  2348 gr  3 EBC
 Tarwemout  15,00%  734 gr  3 EBC
 Palemout 7 EBC  20,00%  978 gr  8 EBC
 Kandijsuiker (bruin)  7,00%  342 gr  10 EBC
 Cara 20 MD  10,00%  489 gr  15 EBC

Alle mouten zijn van mouterij Dingemans

Hop
 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Saaz (CZ)  3,30%  25 gr  15 Min.  4 EBU
 Saaz (CZ)  3,30%  20 gr  10 Min.  3 EBU
 Styrian Golding  4,40%  25 gr  90 Min.  13 EBU

 Opmerkingen  - 

Kruiden
 Naam kruid  Massa  Kooktijd
 Koriander  8,00 gr  5 Min.
 Opmerkingen  korrels gevijzeld 

Gist
 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort   
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  700 ml
 Beluchtingstijd  12 uur
 Temperatuur giststarter  20°C

 Opmerkingen  Opkweek Brugse zot 

maischschema
 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  62°C  40 Min.  4,6 l/kg
 2  72°C  20 Min.  4,6 l/kg
 3  78°C  5 Min.  4,6 l/kg

 Opmerkingen  Spoelwater aangezuurd tot PH5.5 

Gecontroleerd vergist bij 20 graden.
Bottelsuiker 8 gram per liter
 

Offline Ooievaar

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 131
  • Land: nl
  • A je to!
Re: Brugse zot
« Reactie #23 Gepost op: 27-12-2012 11:09 u »
Bedankt voor de post. Ik ga ermee aan de slag.

Is er ook een korrelgist waarmee ik dit zou kunnen vergisten?


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brugse zot
« Reactie #24 Gepost op: 28-12-2012 17:14 u »
Met een andere gist wordt het een ander bier. Korrels die in aanmerking zouden kunnen komen lijken me (in deze volgorde) T58, S33 en evt. US05. :)

Tags: