Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Russian Imperial Stout  (gelezen 11427 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #25 Gepost op: 11-07-2012 22:45 u »
Qua begin SG wel inderdaad, qua alcohol is de verhouding nog ongunstiger voor mout omdat de vergistingsgraad ook een stuk lager is (globaal ca. 75% voor mout vs. ca. 100% voor suiker).
Om daar ook rekening mee te houden zou je de mout x 0,56 moeten doen voor de equivalent aan suiker. :)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #26 Gepost op: 12-07-2012 07:19 u »
Okay, ik heb zo goed mogelijk alle adviezen verwerkt, en kom nu op het volgende recept.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptImperial Russion Stout
Kenmerk
Brouwdatum7/15/2012
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1098 (10.0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater32.3 liter
Maischdikte3.5 l/kg
Maischwater25.7 liter
Spoelwater5.6 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur301 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid90 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC71.9 %6000 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC7.2 %600 gr49 EBC
Chocolademout4.8 %400 gr900 EBC
Geroosterde gerst4.2 %350 gr1000 EBC
Kristalsuiker12.0 %1000 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target10.2 %100 grFWH83 EBU
Bramling Cross5.3 %50 gr5 minuten5 EBU
Bramling Cross5.3 %75 grKoud hop0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1056 American Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter250 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter22C


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165C90 minuten3.5 l/kg
278C5 minuten3.9 l/kg


Opmerkingen1,5 uur op 65 graden maischen (Dalende infusie)
5,6 liter water van 90 graden (SG 1080) toevoegen ( uitkomen op 78 graden en 5 min laten rusten (uitmaischen).



Wat denken jullie ervan?

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #27 Gepost op: 17-07-2012 15:07 u »
Kan ik er bij geen reactie van uitgaan dat niemand meer verbetervoorstellen heeft?

Ben vandaag een American Red Ale aan het brouwen, wil vrijdag of na het weekend dezelfde gist gebruiken om deze RIS op te laten vergisten. Het idee is om op de brouwdag de American Red Ale over te hevelen naar een mandfles, en dan kan de RIS meteen op de achtergebleven gist geheveld worden. Heel misschien dat ik eerst nog een American Pale Ale brouw op deze gist.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #28 Gepost op: 17-07-2012 15:43 u »
Kan ik er bij geen reactie van uitgaan dat niemand meer verbetervoorstellen heeft?

Ik zou het recept wel durven brouwen. :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #29 Gepost op: 03-08-2012 12:58 u »
Nog wat kleine laatste aanpassingen gedaan. Maar hij gaat zo gebrouwen worden.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptEdward Teach
Kenmerk05
Brouwdatum8/5/2012
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters24
Gewenst begin SG1102 (10.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater37.3 liter
Maischdikte3.0 l/kg
Maischwater27.0 liter
Spoelwater10.4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur115 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid86 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC70.0 %7000 gr3 EBC
Ambermout 50 EBC10.0 %1000 gr49 EBC
Chocolademout6.0 %600 gr900 EBC
Geroosterde gerst4.0 %400 gr1000 EBC
Kristalsuiker10.0 %1000 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target10.2 %115 grFWH80 EBU
Bramling Cross5.3 %50 gr5 minuten4 EBU
Bramling Cross5.3 %75 grKoud hop0 EBU


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1056 American Ale
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter250 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter22C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165C90 minuten3.0 l/kg


Opmerkingen


Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #30 Gepost op: 03-08-2012 13:27 u »
Dat wordt stevig roeren met zo'n stort en maischdikte.... even spierballen kweken om de boel niet aan te laten branden ;D

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #31 Gepost op: 03-08-2012 13:49 u »
Dat wordt stevig roeren met zo'n stort en maischdikte.... even spierballen kweken om de boel niet aan te laten branden ;D

Het is inderdaad stevig roeren, dus de armspieren worden flink aan het werk gezet. Gelukkig loop ik geen risico dat het aanbrand. Ik maisch namelijk op de Amerikaanse methode in een koelbox.  :brouwen:

De maischdikte is ook omdat er niet meer in de koelbox past.

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #32 Gepost op: 03-08-2012 13:52 u »
Ah, vandaar! Ik had al een vermoeden dat hier een reden voor was :)
Gaat helemaal goed komen dit!

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #33 Gepost op: 03-08-2012 13:53 u »
Gaat helemaal goed komen dit!

Daar gaan we wel vanuit :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #34 Gepost op: 03-08-2012 23:17 u »
Ik zou dr iets van caramout in doen, geeft wat balans tegen het gebrande en de hop.

Ook zou ik wel je gist tussendoor ff een oppepper geven.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #35 Gepost op: 03-08-2012 23:51 u »
Ik zou dr iets van caramout in doen, geeft wat balans tegen het gebrande en de hop.

Ook zou ik wel je gist tussendoor ff een oppepper geven.

Het zit al in het gistvat, dus de caramout gaat niet meer lukken.

Hoe zou je de gist een oppepper kunnen geven.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #36 Gepost op: 04-08-2012 01:02 u »
Starterwort met complexvoeding, bezinken en enten. :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #37 Gepost op: 04-08-2012 11:51 u »
Starterwort met complexvoeding, bezinken en enten. :)

Mijn eerste vergisting gebeurt in een 50 l RVS vat. Op de brouwdag hevel ik het brouwsel van de vorige week af naar een mandfles en hevel ik de nieuwe wort in het gistvat.

Het beoogde voordeel van deze methode is dat de gist kan blijven zitten waar die zit om zo kans op infecties te verkleinen. Een opkikker werkt wel weer beter wanneer je de gistslurry tussendoor uit je gistvat verzameld en in een kleine fles bewaard. Wanneer ik na de brouwvak minder kort op elkaar ga brouwen, zal ik dat zeker ook gaan toepassen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #38 Gepost op: 04-08-2012 11:58 u »
Wat je dan kan doen is ook een lage dosis complexvoeding en je wort beluchten.

Aan de andere kant is de entdichtheid wel erg hoog wanneer je zo overgiet op een volle slurry.
Afhankelijk van je vorige bier kan de vitaliteit verminderd zijn en de RIS is een zwaar bier.
Het kan ook goed gaan zo hoor.. ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #39 Gepost op: 04-08-2012 12:07 u »
Ik heb (nog) geen beluchtingsapparaat, dus dat gaat hem niet worden.

In een ander topic heb ik zojuist begrepen dat gistvoeding smaakafwijkingen kan veroorzaken. Al zal dit in een lage dosis mee vallen.

Wat bedoel je met hoge entdichtheid? Wat is het probleem wanneer deze (te) hoog is?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #40 Gepost op: 04-08-2012 12:13 u »
Hoge entdichtheid is in principe goed, maar de vitaliteit is ook van belang.
Entdichtheid is je dosis gist die je per liter wort geeft.
Het toevoegen van je gist wordt enten genoemd.

Je kan ff kijken hoe het gaat, volgende keer zou je evt je gistmanagement onder de loupe kunnen nemen. (of de US05 gebruiken, is dezelfde giststam)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #41 Gepost op: 04-08-2012 12:17 u »
Ah, dan is het toch wat ik dacht. De verwarring kwam omdat ik dacht dat je bedoelde dat een hoge entdichtheid onwenselijk zou zijn.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #42 Gepost op: 04-08-2012 12:19 u »
Je kan ff kijken hoe het gaat, volgende keer zou je evt je gistmanagement onder de loupe kunnen nemen. (of de US05 gebruiken, is dezelfde giststam)

Ik zou dus ook eventueel een zakje US05 kunnen toevoegen wanneer de gist niet op gang komt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #43 Gepost op: 04-08-2012 12:26 u »
Inderdaad. :)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #44 Gepost op: 04-08-2012 12:33 u »
Meteen twee zakjes bij Van der Kooy Jubbelga besteld. Just to be sure  ;)

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Russian Imperial Stout
« Reactie #45 Gepost op: 04-08-2012 13:40 u »
Zojuist even gekeken, er er staat een flinke kop schuim op. De gist is dus lekker aan het werk.  :gistsmile:

Tags: