Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: West-Vlaams Rood  (gelezen 4146 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Paretje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Hobbybrouwerij 't Gat van Eggewaarts
    • Online - Urbanus
West-Vlaams Rood
« Gepost op: 06-07-2012 01:23 u »
Het brouwseizoen begint terug, en net zoals vorig jaar begin ik morgen met een rood biertje. Dit jaar wordt hij wel donkerder, in tegenstelling tot het bier van vorig jaar, dat echt rood was, zoals een Kriek. Ik voeg 2 pakjes gist toe, en in 1-2 weken hevel ik over op de mandfles, en mag dit bier 2 jaar rijpen. Het bier van vorig jaar zal ik waarschijnlijk wel eerder bottelen. November misschien? De andere bieren volgen later, maar zijn een Orval en een Saison. Er komt nog een vierde bier, maar dat zou een IPA worden, en aangezien Amarillo uitverkocht is, weet ik nog niet exact wat ik ga doen.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptWest-Vlaamse Socialist 2012
Brouwdatum06/07/2012
BiertypeVlaams Rood
Volume21 liter
Gewenst begin SG1,052 g/l
Berekende kleur42 EBC (Morey)
Berekende bitterheid9 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement77%
Totaal brouwwater31.5 liter
Beslagdikte4.08 l/kg
Maischwater20 liter
Spoelwater11.53 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediŽnten
IngrediŽntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pale mout530.01.472
Munich mout 151615.00.736
Aromamout (Amber 50)4915.00.736
CaraRed3915.00.736
Melanoidin mout6515.00.736
Aromamout (Amber 150)15010.00.491


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Versuikering620404.08
7210354.08
78654.08


Hop en kruiden
IngrediŽnt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
EK Goldings5.5Hopbellen1530.09
Hout heavy toastAnders010.0


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2 x Wyeast 3763 Roeselaere Blend
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)0.0
Beluchtingstijd (uur)
Temperatuur starter (gr. C)



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #1 Gepost op: 06-07-2012 08:11 u »
Misschien heb je wat aan de tips in dit topic: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,17795.0.html
Mijn versie ligt sinds begin dit jaar op eikenhout te rijpen.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #2 Gepost op: 06-07-2012 11:59 u »
Wat is de reden, dat je alleen hop toevoegd op 15 minuten voor het einde van het koken?

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #3 Gepost op: 06-07-2012 12:18 u »
Dag Paretje,
Waarom haal je voor dat recept geen hist bij de Dolle Brouwers, 't is toch niet ver vo joen?
Als ze van Oerbier die geheveld moet worden na de gisting, u een pulleke kunnen bezorgen heb je heel goed spul hiervoor, echt waar.
Ze zijn daar niet "kontroare" hoor.
saluutjes

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #4 Gepost op: 06-07-2012 12:25 u »
Wat is de reden, dat je alleen hop toevoegd op 15 minuten voor het einde van het koken?

Wel de antiseptische werking, maar niet de hop-bitterheid.


Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #5 Gepost op: 06-07-2012 12:31 u »
Wat is de reden, dat je alleen hop toevoegd op 15 minuten voor het einde van het koken?

Dat is inderdaad weinig kooktijd. Vlaams rood heeft toch zo een 15 a 18 IBU vandoen, Rodenbach heeft er 14, zowel de grand cru als de gewone.

Offline MM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.321
  • Land: nl
  • The ale is dear
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #6 Gepost op: 06-07-2012 15:05 u »
Dat is inderdaad weinig kooktijd. Vlaams rood heeft toch zo een 15 a 18 IBU vandoen, Rodenbach heeft er 14, zowel de grand cru als de gewone.

Wel de antiseptische werking, maar niet de hop-bitterheid.

Beiden bedankt voor de uitleg.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #7 Gepost op: 06-07-2012 15:25 u »
Is het dan niet betrouwbaarder om die 10-15 IBU uit een bittergift te halen?
Als je de hier gebruikte aromagift per ongeluk 10 minuten langer kookt oid, zit je meteen een stuk hoger in je IBU's.

Een gift berekend op 90 minuten koken zit al op z'n maximale isomerisatiegraad. Langer koken geeft daarbij geen toename in IBU's.

Ook loop je met een late gift het risico op hoparoma, wat niet geheel gepast is in het type.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #8 Gepost op: 06-07-2012 19:37 u »
Ja, tuurlijk Robin.
Ik ga er van uit dat men dat zo zou doen.
'k zou de hoeveelheid gewoon opdelen voor begin en eind koken zodat er ook wat aromastuf is  :degroeten:

Offline Paretje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Hobbybrouwerij 't Gat van Eggewaarts
    • Online - Urbanus
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #9 Gepost op: 03-08-2012 16:10 u »
Eindelijk heb ik de tijd om hier eens op te antwoorden. Dit bier is intussen reeds in de mandfles, enkel het hout ontbreekt toch.

Dag Paretje,
Waarom haal je voor dat recept geen hist bij de Dolle Brouwers, 't is toch niet ver vo joen?
Als ze van Oerbier die geheveld moet worden na de gisting, u een pulleke kunnen bezorgen heb je heel goed spul hiervoor, echt waar.
Ze zijn daar niet "kontroare" hoor.
saluutjes

Misschien interessant om daar eens voor te kijken naar volgend jaar toe.

Dat is inderdaad weinig kooktijd. Vlaams rood heeft toch zo een 15 a 18 IBU vandoen, Rodenbach heeft er 14, zowel de grand cru als de gewone.

Nu moet ik zeggen dat ik het een beetje raar vind dat er nu pas wat over gezegd wordt, vorig jaar was het net zo. Maar ik ga niet akkoord met jouw waarden. Als je op de site Rodenbach en Rodenbach Grand Cru met elkaar vergelijkt zal je te weten komen dat de Rodenach 9 IBU is en Rodenbach Grand Cru 10 IBU. Een goede richtwaarde is dus 9-10 IBU.

Is het dan niet betrouwbaarder om die 10-15 IBU uit een bittergift te halen?
Als je de hier gebruikte aromagift per ongeluk 10 minuten langer kookt oid, zit je meteen een stuk hoger in je IBU's.

Een gift berekend op 90 minuten koken zit al op z'n maximale isomerisatiegraad. Langer koken geeft daarbij geen toename in IBU's.

Ook loop je met een late gift het risico op hoparoma, wat niet geheel gepast is in het type.

Inderdaad, hier heb je een punt. Ik denk naar volgend jaar toe te gaan naar een bittergift van 8 IBU, en dan wanneer de vlam uit gaat nog wat extra hop er bij die er pas uitgaat op het einde van het koelen. Mag ik wel geen zakje gebruiken. Ik ga wel niet akkoord over de aroma's. Ten eerste is dit een bier met heel wat smaak, het kan dus wel wat verdragen, ten tweede heeft het nog heel veel tijd nodig om te rijpen, dus wat blijft er nog van over, en ten derde denk ik niet dat een kleine hoptoets dit bier ten gronde zou doen gaan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #10 Gepost op: 03-08-2012 23:05 u »
Ik ga wel niet akkoord over de aroma's. Ten eerste is dit een bier met heel wat smaak, het kan dus wel wat verdragen, ten tweede heeft het nog heel veel tijd nodig om te rijpen, dus wat blijft er nog van over, en ten derde denk ik niet dat een kleine hoptoets dit bier ten gronde zou doen gaan.

Hmmm... Dit wel een beetje een tegenstrijdig stukje tekst?
Wat je zegt, het is bier dat 2 jaar moet rijpen. Dan zit er geen aroma meer in, waarom dan toch die gift?

Smaak is persoonlijk natuurlijk, maar ik hou niet van hoparoma in mijn Vlaams bruin/rood. :)

Offline Paretje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Hobbybrouwerij 't Gat van Eggewaarts
    • Online - Urbanus
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #11 Gepost op: 04-08-2012 09:25 u »
Hmmm... Dit wel een beetje een tegenstrijdig stukje tekst?
Wat je zegt, het is bier dat 2 jaar moet rijpen. Dan zit er geen aroma meer in, waarom dan toch die gift?

Smaak is persoonlijk natuurlijk, maar ik hou niet van hoparoma in mijn Vlaams bruin/rood. :)

Wel zoals reeds geopperd werd, voor de antiseptische werking. Als we het even bij een hop van 5,5 houden, dan heb je met 12,5-15 gram reeds voldoende voor de bitterheid, maar vind ik een beetje weinig, vandaar die kunstgreep. Als ik volgend jaar bijvoorbeeld mijn voorraadje Saaz voor mijn lambieken gebruik kan het wel 25-30 g toevoegen zonder extra hop later toe te voegen.

Offline Paretje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 135
  • Land: be
  • Hobbybrouwerij 't Gat van Eggewaarts
    • Online - Urbanus
Re: West-Vlaams Rood
« Reactie #12 Gepost op: 04-08-2012 16:28 u »
Ben vandaag mijn zwavelwieken (en gist voor volgend brouwsel) gaan halen in Gistel. Bij de nieuwe Sherry en Whisky houten schilfers van Brouwland wordt er immers gesproken om ook gewoon zwavelwieken te gebruiken, zoals bij een volledig vat. Omdat me dit handiger leek dan het koken zoals ik heb gedaan voor mijn lambiek, en ik niet terug hetzelfde wil hebben als met mijn rodenbach van vorig jaar, heb ik er dus 10 besteld.

Op Brouwland staat het volgende:
Citaat
Gebruiksadvies: ontsmet de eik chips voor gebruik: brand ľ zwavelwiek in een gesloten recipiŽnt met de chips erin en laat 15 minuten inwerken.

Nu vraag ik me af, moet ik dan een vierde afsnijden en dat laten ontbranden? Moet ik de zwavelwiek in brand steken en dan onmiddellijk dichtdoen? Is er dan in een bokaal nog voldoende zuurstof zodat hij verder kan ontbranden, en vervolgens kan inwerken om te ontsmetten? Vervolgens de chips gewoon onmiddellijk bij het bier gooien? Iemand ervaring?

Tags: