Hoewel ik er nu nog niet aan ga beginnen toch wat vraagjes:
- Moet je als beginnend keurmeester direct alle typen kunnen keuren?
Je moet alle typen herkennen (is onderdeel van het examen). Een bijkomend voordeel van de cursus is dat je ook in je vrije tijd moet oefenen. Maar er zijn opleidingen met vervelender huiswerk

Na het examen ga je eerst een paar keuringen aan de slag als "steward". Je keurt dan onder begeleiding van een ervaren keurmeester.
Daarna mag je zelfstandig keuren, maar de keurmeesteruitzender (en toevallig ben ik dat

) zal je niet gelijk de meest exotische biertypen laten keuren.
- Worden alle in de cursus beschreven typen (op die cursusdag) geproefd?
Ja
- Hoe lang duurt 1 cursusdag?
Ik dacht vanaf het begin van de middag tot ongeveer 16:30, maar precies weet ik het niet. In ieder geval is het niet later afgelopen.
- Hoeveel studiebelastingsuren zitten er in de cursus?
Ligt een beetje aan je ervaring. Je moet de theorie kennen (het boek van Adrie) en verder is het oefenen.
- Hoe ziet een ISO 1301 (1977) keurglas eruit?
Zie Brouwland, artikel nummer 025.076.1 (of zoek op "wijnglas")