Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast starter  (gelezen 5505 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Wyeast starter
« Gepost op: 02-07-2012 16:24 u »
Heb eergisteren een pak Wyeast gesmakt en gisteren stond hij mooi bol.
Het pak is goed voor 20 L
Opgeschaald tot +- 600 ml
Normaal genoeg dus voor mijn 30 liter die ik ga brouwen.
Nu komt mijn vraag  :)
Hoe lang belucht je het zaakje nu?
Doordat ik een leek ben in starters heb ik het boek van Adri Otte er bij gehaald en die heb ik letterlijk gevolgd. 12u beluchten.
Volgens sommigen is dit te lang maar moet dit zijn ieder uur 15 minuten beluchten gedurende 12u?
Heb dus 12 u constant belucht ::)
Vanmorgen waterslot op de Erlenmeyer en na enkele uren is er weinig tot geen aktiviteit meer.
Moet de starter nu de ijskast in?Morgen is de brouwdag.
Heb ook geen idee van hoeveel slurry moet er nu zichtbaar zijn in de erlenmeyer.
In de 600 ml vloeistof zie ik momenteel 1cm grijze massa op de bodem liggen.

Graag wat hulp.

Groeten Kevin


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #1 Gepost op: 02-07-2012 19:31 u »
Wat is het SG van die 30 L, wat is de mfg-date van de Wyeast en waarop is het gebaseerd dat die 0,6 L starter voldoende zou zijn?

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #2 Gepost op: 02-07-2012 21:38 u »
Wat is het SG van die 30 L, wat is de mfg-date van de Wyeast en waarop is het gebaseerd dat die 0,6 L starter voldoende zou zijn?

Volgens BrouwVisie Begin SG 1065 tot 1080
mfg- date is midden mei.
De hoeveelheid is gebaseerd op

1 Wyeast pak is normaal voor 20L en dit is 125ml

2 Volgens leden van vlaamshobbybrouwforum is 500 ml voldoende. Ik heb 600 ml

Dus de vraag was.

Hoe lang beluchten?
Aan 1 stuk door beluchten of  met ieder uur 15 min ?
Moet de starter uitgegist zijn?
Moet de starter in de ijskast voor het bezinken.

Groeten Kevin

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #3 Gepost op: 02-07-2012 21:41 u »
Volgens BrouwVisie Begin SG 1065 tot 1080

Hmmm... Volgens BrouwVisie... ;D
En wat is het volgens jou?

Je hebt wel een idee wat je gaat brouwen toch?

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #4 Gepost op: 02-07-2012 21:47 u »
Hmmm... Volgens BrouwVisie... ;D
En wat is het volgens jou?

Je hebt wel een idee wat je gaat brouwen toch?

Volgens mij? geen idee. het is men eerste brouw.

-----------------------------------------------------------------------
                       BrouwVisie Receptrapport                       
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Tempels test
Kenmerk                   :
Brouwdatum                : 8/06/2012
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 30
Gewenst begin SG          : 1086 (9,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 44,85 liter
Maischdikte               : 3,15 l/kg
Maischwater               : 30,38 liter
Spoelwater                : 18,85 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 12 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 20 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               73,5 %         8000 gr        3 EBC                                                                     
Ambermout 50 EBC             1,2 %          130 gr         49 EBC                                                                     
Tarwemout                    14,0 %         1520 gr        3 EBC                                                               
Kristalsuiker                11,4 %         1240 gr        0 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            7,0 %     20 gr          15 Min.        5 EBU                                                                 
Hallertauer Mittelf5,5 %rh  16 gr          90 Min.        6 EBU                                                                                 
Challenger         8,5 %     20 gr          30 Min.        9 EBU                                                                     

Opmerkingen     : -



Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander                                   12 gr          5 Min.                                                       
Sinaasappelschillen                         21 gr          5 Min.                                                                 

Opmerkingen     : -



Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 600 ml
Beluchtingstijd           : 0 uur
Temperatuur               : 0C

Opmerkingen     : -



maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Algemeen Maischschema
Stap 1: 62C      45 Min.      3,1 l/kg
Stap 2: 72C      20 Min.      3,1 l/kg
Stap 3: 78C      5 Min.      3,1 l/kg

Opmerkingen     : -



Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #5 Gepost op: 02-07-2012 22:05 u »
Gewenst begin SG          : 1086 (9,1 Vol% alc.)

Dan is je gewenst begin SG toch 1086? ??? ;D
Voor 30 L van 1086 lijkt me een startertje van 0,6 L (waarschijnlijk zonder magneetroerder?) flink onderbemeten.
Kan goed gaan, maar de kans is ook redelijk aanwezig dat hij niet goed uitgist.

MrMalty adviseert dan een 6 L starter, dat vind ik wat overdreven. Maar 2-3 L had ik toch zeker wel gedaan...
Kan nog wel hoor!
Gewoon je starter opschalen met 2,5 L weer beluchten ged. ca 12 u (continu of intermitterend, wat je schuimvorming toelaat), de gist goed laten bezinken en alleen de slurry gebruiken voor het enten. Komt het allemaal nog wel goed. :)

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #6 Gepost op: 02-07-2012 22:11 u »
Dan is je gewenst begin SG toch 1086? ??? ;D
Voor 30 L van 1086 lijkt me een startertje van 0,6 L (waarschijnlijk zonder magneetroerder?) flink onderbemeten.
Kan goed gaan, maar de kans is ook redelijk aanwezig dat hij niet goed uitgist.

MrMalty adviseert dan een 6L starter, dat vind ik wat overdreven. Maar 2-3L had ik toch zeker wel gedaan...
[/quote]

Hmm nu je het zegt.
Als ik Mijn recept open krijg ik 1065 tot 1080
Het begin scherm (voor ik recept open) geeft 1086

Hopelijk komt het goed  :(
Morgenvroeg begin ik te brouwen.
Kan ik dit nog een beetje recht trekken?
Starter staat nu in de ijskast en heb geen fles van 2 liter staan.

Hoe zit het nu met het beluchten? Tijd

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #7 Gepost op: 02-07-2012 22:16 u »
Je hebt je starter afdoende belucht, daar valt geen winst meer te behalen.
Wat je kan doen (als je niet gaat opschalen) is je hoofdbrouwsel ook een poos beluchten (wel met steriel luchtfilter) en hopen op het beste.
Daar heb ik echter geen ervaring mee, dus kan je niet goed adviseren mbt de duur.

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #8 Gepost op: 02-07-2012 22:36 u »
Je habt je starter afdoende belucht, daar valt geen winst meer te behalen.
Wat je kan doen (als je niet gaat opschalen) is je hoofdbrouwsel ook een poos beluchten (wel met steriel luchtfilter) en hopen op het beste.
Daar heb ik echter geen ervaring mee, dus kan je niet goed adviseren mbt de duur.

Wat gebeurt er met een te kleine starter?
Zakt het gewenste SG of begint de gisting helemaal niet?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #9 Gepost op: 02-07-2012 22:38 u »
Meest voorkomende probleem is niet goed uitgisten van je bier; een gestokte vergisting.
Dat is vaak lastig weer aan de praat te krijgen.

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #10 Gepost op: 02-07-2012 22:48 u »
Meest voorkomende probleem is niet goed uitgisten van je bier; een gestokte vergisting.
Dat is vaak lastig weer aan de praat te krijgen.

Het eigenaardige is...
Een Wyeast smack pack is voor 20 L volgens de specificatie
Het pak is 125 ml
Waarom dan zo een grote starter maken?
Heb nog veel te leren  :)

Groeten Kevin

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.527
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast starter
« Reactie #11 Gepost op: 02-07-2012 22:55 u »
Afgelopen weekend ben ik bezig geweest om te kijken of ik niet een begin kon maken met een wiki voor giststarters.
Ook ik liep er tegenaan dat zo'n zak Wyeast gewoon te weinig gist bevat om daar 20 liter wort met een SG boven de 1040 te vergisten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #12 Gepost op: 02-07-2012 23:21 u »
Het eigenaardige is...
Een Wyeast smack pack is voor 20 L volgens de specificatie
Het pak is 125 ml
Waarom dan zo een grote starter maken?

Een activator is gemaakt voor maximaal 5 USgallon van 1060. Dat is dus max 19 L van 1060. :)
Zowel bij hogere begin SG's als grotere volumes heb je meer nodig. Bij een combinatie hiervan dus ng meer.

De gistopbrengst is gerelateerd aan je hoeveelheid voeding voor de gist (mijn de suikers), in 600 ml van 1040 zit onvoldoende voor de aanwas van voldoende, fitte, cellen om 30 L 1086 mee te vergisten.

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #13 Gepost op: 02-07-2012 23:50 u »
Kan ik halverwege de vergisting nog gist bijvoegen?
Extra pak Wyeast halen. Opschalen naar 600, 1200, 1800 ml.

Groeten Kevin.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #14 Gepost op: 03-07-2012 10:05 u »
Waarom niet deze nog opschalen en brouwen een week uitstellen?
Beter goed te werk gaan dan lapmiddelen. :)

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Wyeast starter
« Reactie #15 Gepost op: 03-07-2012 17:38 u »
Waarom niet deze nog opschalen en brouwen een week uitstellen?
Ik denk dat je als (beginnend) hobbybrouwer graag met andere onderdelen van het brouwproces bezig bent dan met gist voeren.
Liever 2 x brouwen met hier en daar een leerzaam missertje.
Das veel leuker dan tenenkrommend de hele dag vol hoop naar je giststarter staren en hoopvol "groei groei groei" fluisteren.
Beter therapeutisch roeren in een pan vol graansoep, veel leuker.
 :brouwen:

btw, ik denk dat je wel gelijk hebt

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #16 Gepost op: 03-07-2012 20:21 u »
Amen Bert braadslee. Dat is gesproken ;D
Heb de starter laten staan voor wat hij was en nog snel naar bouwland gereden voor korrelgist.
Probleem opgelost.
Het brouwen kon ik niet uitstellen omdat ik gisterenavond laat het mout al had geschroot.
Begin SG 1081 gemeten.
Zo heb ik geleerd vandaag dat mijn hopfilter te fijn was en stopte met lopen.
Filter wordt vervangen. Tijdens het hevelen naar de kookketel heb ik de filter moeten vrijhouden met een ontsmette rubberen handschoen. Was behoorlijk heet :D
Planning. Is volgende week een 15 l te brouwen met de eerder gemaakte starter.
Hoe kan ik nu die 600 ml best opschalen?
In hoeveel stappen en hoeveel ml per stap?
Is 2 liter voldoende?

Bedankt.
Groeten kevin

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Wyeast starter
« Reactie #17 Gepost op: 04-07-2012 10:24 u »
2 stappen zou ik doen
eerst naar +/- 1 liter
dan naar 2 liter

Of het voldoende is hangt af van je begin sg & te vergisten hoeveelheid. (had RobinB ook al eerder vermeld geloof ik)
Voor 10 liter gebruik ik zelf 1 liter starter.
Bij laatste brouw van 10 liter @ SG 1092 heb ik ook 'maar' 1 liter starter genomen van rochfort gist (Wyeast 1762 , belgian abbey II) en deze gist uitstekend. Sterker nog, de SG is nu 1010 en is nog steeds niet uitgegist. (vergistingspercentage 89% = hoger dan gebruikelijk is voor deze gist)
Aantal liters starter is dus geen zaligmakend getal, meer een richtlijn. Er zijn online aardig wat dingen te vinden over hoeveelheid gist per brix per liter etc.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #18 Gepost op: 04-07-2012 20:33 u »
Mijn advies is/blijft:
Gewoon je starter opschalen met 2,5 L weer beluchten ged. ca 12 u (continu of intermitterend, wat je schuimvorming toelaat), de gist goed laten bezinken en alleen de slurry gebruiken voor het enten. Komt het allemaal nog wel goed. :)
:)

Offline segtom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 779
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wyeast starter
« Reactie #19 Gepost op: 04-07-2012 23:12 u »
Heb vandaag mijn slurry van de Wyeast 3787 (300 ml) welke ik verdund heb met water toegevoegd aan 1.5 l moutextrac (150 g poeder en 1,5 l water). Na iets meer als 12 uur continu beluchten is er maar 4-5 mm schuimlaag gevormd. Is dit normaal of verwacht je een grotere schuimlaag. De oogstdatum is 30/05. Na 2 weken 400 ml suikersiroop toegevoegd en weer in de koeling.

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #20 Gepost op: 04-07-2012 23:32 u »
Mijn advies is/blijft::)

Voor het opschalen van wyeastpak naar 500 ml heb ik de voorschrift van bouwland gebruik.
500 ml water 50 g moutpoeder en 5 g voeding.
Als ik opschaal naar bijvoorbeeld 1 l, moutpoeder en voeding ook x2?
En naar 2,5 liter maal 4?

Alvast bedankt Robin

Groeten kevin

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #21 Gepost op: 05-07-2012 08:19 u »
100 g/L moutextract is gebruikelijk voor starters. :)
(dus voor jou x5 in dit geval)

Offline yakuza

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 43
  • Land: be
  • Cetero censeo birrum bibendum esse.
Re: Wyeast starter
« Reactie #22 Gepost op: 05-07-2012 12:06 u »
100 g/L moutextract is gebruikelijk voor starters. :)
(dus voor jou x5 in dit geval)

Ook de gistvoeding? Is eveneens van het merk Wyeast.

Groeten Kevin.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast starter
« Reactie #23 Gepost op: 05-07-2012 18:44 u »
Ook daar zijn topics over, ik gebruik 5 g/L.

Tags: