Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Brettanomyces (brett) infectie  (gelezen 4173 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Brettanomyces (brett) infectie
« Gepost op: 25-06-2012 09:11 u »
Shit. Vanavond wilden we gaan bottelen. Paardendeken en slechts 1022 (vanaf 1061).
Gist was opgekweekte Westvleteren, waarschijnlijk niet vitaal genoeg bij enten.

Lapmiddelen: S-04 en 80 gram koudhop... en 500 gram suiker. Fingers crossed!

Zoals eerder aangegeven denken we dat we een Brett te pakken hebben. We hebben eerder een infectie gehad, maar die waren allemaal al meteen zuur. Dit bier stinkt naar paard maar smaakt niet verkeerd. Maar, er zaten dan ook nog heel wat rest suikers in op het moment van proeven.

We hadden blijkbaar niet genoeg vitale gist - iets wat mede zal komen door een erg stomme fout in het opkweken van de gist. We hadden namelijk de starter verkeerd berekend en dus de gist opgestart met een wort van iets van 1080-1090 SG..

Maar al met al geeft dit ook wel wat vragen over hoe en wat nu te doen met dit bier?

- Waarom is het niet verder uitgegist? Het bier stond sinds vrijdag 1 juni in het vat. Is de conclusie dan dat ook Brett in grotere getalen aanwezig moet zijn om een voorspoedige vergisting te geven?
- We hebben er nu een zakje S-04 bijgedaan en flink wat koudhop. Is dit verstandig geweest? Wat hadden jullie gedaan?
- Mocht er nu echt Brett in zitten, op welk SG zouden we kunnen bottelen?
- Is er veel smaakontwikkeling in de fles te verwachten, of kunnen we het beter zo lang mogelijk in het gistvat laten zitten?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline sandern

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #1 Gepost op: 25-06-2012 12:14 u »
Brett komt vaak later door, soms na een paar maanden, en ze eten meer complexe suikers.
Als er brett in bier zit, zou het dus verder door moeten vergisten.
Ik zou het niet in een fles stoppen, vanwege dit.
Het zouden bommen kunnen worden.
Er zijn van die campden tabletten om gisten te doden, dan moet je erna weer nieuwe gist toevoegen.
Maar je kunt het ook een jaartje (of 3) wegzetten, in een houten vat en kijken hoe het ontwikkeld.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #2 Gepost op: 25-06-2012 13:15 u »
Maar je kunt het ook een jaartje (of 3) wegzetten, in een houten vat en kijken hoe het ontwikkeld.

Dat gaat hem niet worden ben ik bang..

Die gist killers zou wel een goede optie zijn als het bier over een week of 3-4 zo rond de 1010 blijkt te staan.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #3 Gepost op: 25-06-2012 13:24 u »
Hoe ga je dan hervergisten op fles?

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #4 Gepost op: 25-06-2012 13:26 u »
Paar korrels in de fles moet lukken.

Je kan ook je verlies nemen en opnieuw beginnen, ik weet niet of ik heel blij zou zijn met bier dat behandeld is met middeltjes om gist te doden.. ;)

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #5 Gepost op: 25-06-2012 13:38 u »
Hoe ga je dan hervergisten op fles?

Oh ja, dat spul blijft natuurlijk in het bier zitten.. domdomdom..

Je kan ook je verlies nemen

Dat is waar..

Ik denk dat ik het SG over een week of 3-4 gewoon weer meet en dan beslis aan de hand van smaak en SG wat we doen!

Offline sander_123

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 216
  • Land: nl
  • RDWHAHB
    • vandeStreek bier
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #6 Gepost op: 25-06-2012 14:05 u »
Kunnen we niet gewoon hopen dat het 1010 of 1008 of zo wordt, en dan zonder bottelsuiker bottelen en een jaartje of wat laten staan?

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #7 Gepost op: 25-06-2012 14:21 u »
Dat hopen doen we sowieso..  ::)

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #8 Gepost op: 25-06-2012 14:46 u »
Ook dan weet je niet zeker of je bommetjes krijgt of niet. als hij doorgist naar 1002 kan het nog best tricky worden ;)

Offline bob

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 405
  • Land: nl
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #9 Gepost op: 25-06-2012 17:43 u »
Je kunt ook in beugelflessen bottelen en af en toe (1 a 2 x per maand) de druk er af laten.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #10 Gepost op: 25-06-2012 22:36 u »
Gewoon laten uitgisten in een goed gevulde mandfles en over een maand weer eens kijken. Dan over weer een maand nog eens, als er dan geen SG verschil meer inzit, gewoon bottelen.

Wat nog wel een idee is, is om nu al een staal te nemen van de brett, vooral als hij goed smaakt. Kan je altijd weer gebruiken voor een Orval kloon, zeker nu er gezegd word dat daar straks geen brett meer inzit... ;)

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.634
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brettanomyces (brett) infectie
« Reactie #11 Gepost op: 02-07-2012 10:07 u »
Kleine update over dit bier:

De S-04 is goed aangeslagen en er heeft een goede dikke rand schuim op gestaan! De geur uit het waterslot is goed, lekker hoppig (door de koudhop). Over 2 weken maken we het vat open om te proeven en te meten!