Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergiftigd?  (gelezen 8284 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Vergiftigd?
« Gepost op: 26-06-2012 20:47 u »
Net mijn Double IPA gebotteld. Ik had 2 zakjes met hop in de mandfles laten zakken met ieder op de bodem een, wat ik dacht, rvs kogel.
Ik proef het laatste restje en het smaakt metaalachtig. Ik word direct achterdochtig en graai in de hopzakjes naar de eerste kogel.
Aaaaaaaaaaa, metaal er voor 90% af en de kogel is nu grotendeels donkerbruin.
Het is vragen naar de bekende weg, maar ik kan nu beter al mijn flesjes terug openmaken en leegkappen zeker? Wat voor laagje kan dat nou geweest zijn?
Grootste brouwmislukking dus bij deze.

Illl die metaalsmaak blijft in mijn mond hangen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vergiftigd?????
« Reactie #1 Gepost op: 26-06-2012 20:52 u »
Klinkt eng.

Ik had mijn eerste drooghopping gedaan zonder verzwaring (met geperste amarillobloemen) en had het idee dat de hopzak wat dreef (minder contact hop-jongbier).

Zou het mogelijk zijn om voor het verzwaren grote (glazen) knikkers te gebruiken?

(Beetje offtopic, maar wel oplossingsgericht)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vergiftigd?????
« Reactie #2 Gepost op: 26-06-2012 20:52 u »
Als het zo vies is, is dat reden genoeg om weg te gooien.
Vwb je gezondheid is het vrij essentieel om te weten wat voor metaal het precies is. Een beetje ijzer is bijvoorbeeld niet zo erg... ;)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.168
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Vergiftigd?????
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2012 20:54 u »
Een beetje ijzer is bijvoorbeeld niet zo erg... ;)

Maar volgens mij wel irriterend voor de maag als het Fe3+ is. Aluminium heb je liever ook niet.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Vergiftigd?????
« Reactie #4 Gepost op: 26-06-2012 20:55 u »
Klinkt eng.

Ik had mijn eerste drooghopping gedaan zonder verzwaring (met geperste amarillobloemen) en had het idee dat de hopzak wat dreef (minder contact hop-jongbier).

Zou het mogelijk zijn om voor het verzwaren grote (glazen) knikkers te gebruiken?

(Beetje offtopic, maar wel oplossingsgericht)

Bij mijn laatste brouwsel had ik voor de eerste keer gekoudhop.
12 gram in een hopzakje met 8 redelijk grote knikkers erin......en hij kwam nog boven drijven.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?????
« Reactie #5 Gepost op: 26-06-2012 21:00 u »
Ik had de kogels ook hele tijd gekookt niets aan de hand. Omdat ze zo zwaar zijn dacht ik dat gaat goed werken en dat deed het ook grotendeels. De kogels kwamen uit een oude vouwmachine in onze drukkerij die dingen werden wel met ergere dingen gepoetst vroeger. Wat voor vreemde reactie kan dit geweest zijn dat het helemaal weggevreten is? Ja nu gooi ik er wel een groter knikker in volgende keer :(
Cry en was bijna door mijn biervoorraad heen  :'(

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Vergiftigd?
« Reactie #6 Gepost op: 27-06-2012 08:06 u »
Maar volgens mij wel irriterend voor de maag als het Fe3+ is. Aluminium heb je liever ook niet.

Je wordt er vooral misselijk van, maar (met enige mate) is niet slecht. Goed voor je rode bloedcellen. :)
Alu is inderdaad een stuk slechter, maar smaakt volgens mij ook niet metallisch, eerder bitter?

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #7 Gepost op: 27-06-2012 08:31 u »
mijn gevoel zegt dat het nikkel is. Maar ja, wat mijn gevoel waard is :weetniet:

[edit] even iets duidelijker: vernikkeld messing, waarbij het nikkellaagje in oplossing is gegaan en het messing bruin/zwart is uitgeslagen door de koperoxide [/edit]

Offline redox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 145
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #8 Gepost op: 27-06-2012 09:16 u »
Te veel nikkel in het bier is niet zo best. Maar puur nikkel zelf is chemisch zeer inert het lost bijvoorbeeld nauwelijks op in sterk geconcentreerde zuren. Lijk mij dan ook geen nikkel te zijn misschien een legering maar het blijf gissen op deze manier. :-\

Ah messing kan inderdaad de boosdoener zijn let wel op in de meeste messing zit 2-5 gewichtsprocent lood verwerkt.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #9 Gepost op: 27-06-2012 12:38 u »
Nu zien ze er dus zo uit:




Offline John

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.068
  • Land: nl
  • Vergist wort wordt nooit meer wort!
Re: Vergiftigd?
« Reactie #10 Gepost op: 27-06-2012 13:22 u »
Ga toch niks riskeren; wel zonde van het werk maar mik dat bier toch weg en maak een nieuwe batch. Lijkt me veel verstandiger!

Offline Uyleman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
  • Het Uiltje
    • Facebook pagina van Het Uiltje
Re: Vergiftigd?
« Reactie #11 Gepost op: 27-06-2012 13:53 u »
Om dit soort redenen, drooghop ik simpel met pellets en gooi ik die los erbij. Mooi filtertje (heel fijn rvs gaas) gemaakt voor het bottelen om niets in de flessen te krijgen.

Zonde van de DIPA!

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #12 Gepost op: 27-06-2012 14:00 u »
Vanwege dit en omdat het het hergebruik van gist niet gemakkelijker maakt stop ik gewoon met koudhoppen. Ik vervang het wel door FWH en backhoppen.

Offline robbel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 305
  • Land: nl
  • Met Bier Meer Engel
Re: Vergiftigd?
« Reactie #13 Gepost op: 27-06-2012 14:07 u »
Waren de kogels niet verchroomd?
Mogelijk dat er nu chroom in je bier zit...

Ik zou bij een metaalsmaak en de waarneming van de aangetaste kogels ook helaas afscheid gaan nemen van die batch bier. :huilen:

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 802
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #14 Gepost op: 27-06-2012 14:15 u »
Daar gaat mijn speciaal in Engeland bestelde hop door de gootsteen RIP

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Vergiftigd?
« Reactie #15 Gepost op: 27-06-2012 14:58 u »
Vanwege dit en omdat het het hergebruik van gist niet gemakkelijker maakt stop ik gewoon met koudhoppen. Ik vervang het wel door FWH en backhoppen.
Koudhoppen doe ik pas in het lagervat. Dus niks te maken met de gistkoek.

Jammer dat de DIPA een RIPA  werd  :'(

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #16 Gepost op: 27-06-2012 14:58 u »
Ik heb zo'n idee dat de bewuste kogels verchroomde ijzeren kogels uit een oude kogellager zijn.
Dat wil je niet in de zure omgeving van je bier, ook al omdat het chroom natuurlijk hier en daar beschadigd is door het gebruik van de kogels in hun vorig leven. Het zuur uit het wort / het jongbier heeft zo vrij spel.

Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Vergiftigd?
« Reactie #17 Gepost op: 27-06-2012 15:07 u »
Chroom is nogal een slap metaal en zal niet in een kogellager verwerkt zitten!

Maar dat maakt voor het bier niks uit, jammer van de gootsteen maar het is even niet anders.
Rondje slijter zal enige verzachting bieden!

Als ik niet zeker weet dat het RVS is zou ik het er nooit in laten zitten.
Let op met glazen knikkers, die kunnen ook kapot, ook ellende.