Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ammoniak 'nasmaak'  (gelezen 2359 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ajwb

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Ammoniak 'nasmaak'
« Gepost op: 26-06-2012 13:57 u »
Goedemiddag allen,

Een ruim half jaar aan het brouwen en zoals de meesten van blik naar graan. Smaak en consistentie van de brouwsels natuurlijk nog lang niet consistent, maar 1 ding wel: de volgende morgen heb ik (en anderen) een ammoniak smaak/kater van de brouwsels. Via ouwe biologielessen en internet gok ik op een eiwit issue in het bier. Wat is jullie ervaring hiermee (if any...)? Kortere/langere eiwit rust? Filteren? Gist wijzigen (gebruik standaard Wyeast of korrels)? Of zit ik op een compleet verkeerd spoor qua gedachte? Qua recepten/schema's houd ik voorlopig de suggesties van deze site aan.

Ben erg benieuwd...

Via internet kom ik nog niet verder dan: acute nierfalen of een teveel aan eiwit. Die laatste variant ken ik uit met prof-sport-tijd, maar dit is niet het zelfde. Ook acuut nierfalen lijkt me geen optie (meerdere drinkers hebben gemerkt). Qua hoeveelheden: na 1 fles is het effect al merkbaar.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ammoniak 'nasmaak'
« Reactie #1 Gepost op: 26-06-2012 14:58 u »
Die kater komt niet door de kwantiteit?  :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier: :lekkerbier:

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: ammoniak 'nasmaak'
« Reactie #2 Gepost op: 26-06-2012 17:21 u »
Een ammoniaksmaak in bier ben ik nog nooit tegen gekomen. Ammoniakgeur vlak na het toevoegen van gistvoedingszout wel, maar dat vervliegt vrij snel. Nooit wat van gemerkt in het uiteindelijke bier (of in mijn geval: aan de uiteindelijke starter).

Ik weet dus ook niet hoe dat zou komen.

Bedoel je trouwens echt ammoniak (NH3) of ammoniumzouten (NH4+)? Een bier kan wel naar drop smaken (laurierdrop). De oorzaak daarvan is (een teveel aan) gebrande mout.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ammoniak 'nasmaak'
« Reactie #3 Gepost op: 26-06-2012 20:56 u »
Waarom denk je aan een teveel aan eiwit door het drinken van bier?
Zoveel eiwit zit daar niet in. :)

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Ammoniak 'nasmaak'
« Reactie #4 Gepost op: 29-06-2012 18:25 u »
Gezien de licht zure smaak van bier (pH 4,3-4,8) kan ammoniak onmogelijk geproefd worden.
Bij deze pH wordt een eventueel ammoniak molecuul omgezet in een ammonium ion (is al door een andere brouwer aangegeven).

Ik denk aan een andere mogelijkheid: amines, afbraakprodukten van eiwitten.
Deze krijg je in je bier indien resten schoonmaakmiddel achterblijven.

Vraag: hoe en met welk middel heb je je flessen schoongemaakt?

Groet, Paul

Tags: