ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden

Gestart door Eijndeloos, 25-06-2012 18:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eijndeloos

Bij deze het recept waarmee ik dit jaar (2012) in de klasse D de derde prijs op het ONK gehaald heb. Op het forum ben ik meer een lezer dan een schrijver, maar wat brouwen betreft zit ik niet stil. Dit was mijn eerste deelname aan een wedstrijd... Het recept werd vlug vlug geïmproviseerd van restjes die ik nog had liggen en werd zonder BrouwVisie of andere software in elkaar gedraaid. Het recept ziet er dus niet echt gelikt uit ;). Het bier werd gebrouwen op 1 oktober 2011.

Ingrediënten voor 10 liter (begin SG 1065):
2025 g Pilsmout 3 EBC
635 g Viennamout 15 EBC
15 g Zwartmout 1400 EBC
100 g Bruine basterdsuiker

Maischschema (beslagdikte: 3,5 l/kg):
50 graden C, 30 min
67 graden C, 60 min (tot negatieve jodiumproef)
78 graden C, 10 min
Hierna heb ik gespoeld tot ik 14 liter wort overhield ivm kookverlies etc..

Kookschema
28 g Saaz 2,8%a 90 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 15 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 10 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 5 min

Vergisting
Gist: Safale US05
Hoofdvergisting: 5 dagen bij 20 ºC
Navergisting: 21 dagen bij 15-16 ºC
Begin SG: 1066 g/L
Eind SG: 1009 g/L

Bottelen/rijpen
Bottelsuiker: 8 g/L
Rijpen gebeurde enkele maanden lang in de kelder bij zo'n 10-12 ºC

Groetjes :D

KC


Jacques


RobinB

Ook bedankt!
Wel verrassend dat de US05 het gistprofiel van een biere de garde kan leveren. :)

Eijndeloos

Wat ik met mijn geringe ervaring heb gemerkt is dat de US05 een heel breed scala aan gistprofielen laat zien, sterk afhankelijk van de temperatuur waarbij de hoofdgisting plaatsvindt. Wellicht een kwestie van geluk dat het bier zo goed uitgepakt heeft.

Oscar

Citaat van: Eijndeloos op 26-06-2012  00:42 uis dat de US05 een heel breed scala aan gistprofielen laat zien, sterk afhankelijk van de temperatuur waarbij de hoofdgisting plaatsvindt.

Gewoon een top gist!  :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.