Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brettanomyces (brett) infectie

Gestart door Ronald_, 25-06-2012 09:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ronald_

Citaat van: sander_123 op 22-06-2012  22:09 uShit. Vanavond wilden we gaan bottelen. Paardendeken en slechts 1022 (vanaf 1061).
Gist was opgekweekte Westvleteren, waarschijnlijk niet vitaal genoeg bij enten.

Lapmiddelen: S-04 en 80 gram koudhop... en 500 gram suiker. Fingers crossed!

Zoals eerder aangegeven denken we dat we een Brett te pakken hebben. We hebben eerder een infectie gehad, maar die waren allemaal al meteen zuur. Dit bier stinkt naar paard maar smaakt niet verkeerd. Maar, er zaten dan ook nog heel wat rest suikers in op het moment van proeven.

We hadden blijkbaar niet genoeg vitale gist - iets wat mede zal komen door een erg stomme fout in het opkweken van de gist. We hadden namelijk de starter verkeerd berekend en dus de gist opgestart met een wort van iets van 1080-1090 SG..

Maar al met al geeft dit ook wel wat vragen over hoe en wat nu te doen met dit bier?

- Waarom is het niet verder uitgegist? Het bier stond sinds vrijdag 1 juni in het vat. Is de conclusie dan dat ook Brett in grotere getalen aanwezig moet zijn om een voorspoedige vergisting te geven?
- We hebben er nu een zakje S-04 bijgedaan en flink wat koudhop. Is dit verstandig geweest? Wat hadden jullie gedaan?
- Mocht er nu echt Brett in zitten, op welk SG zouden we kunnen bottelen?
- Is er veel smaakontwikkeling in de fles te verwachten, of kunnen we het beter zo lang mogelijk in het gistvat laten zitten?

sandern

Brett komt vaak later door, soms na een paar maanden, en ze eten meer complexe suikers.
Als er brett in bier zit, zou het dus verder door moeten vergisten.
Ik zou het niet in een fles stoppen, vanwege dit.
Het zouden bommen kunnen worden.
Er zijn van die campden tabletten om gisten te doden, dan moet je erna weer nieuwe gist toevoegen.
Maar je kunt het ook een jaartje (of 3) wegzetten, in een houten vat en kijken hoe het ontwikkeld.

Ronald_

Citaat van: sandern op 25-06-2012  12:14 uMaar je kunt het ook een jaartje (of 3) wegzetten, in een houten vat en kijken hoe het ontwikkeld.

Dat gaat hem niet worden ben ik bang..

Die gist killers zou wel een goede optie zijn als het bier over een week of 3-4 zo rond de 1010 blijkt te staan.

MO

Hoe ga je dan hervergisten op fles?

Raymond293

Paar korrels in de fles moet lukken.

Je kan ook je verlies nemen en opnieuw beginnen, ik weet niet of ik heel blij zou zijn met bier dat behandeld is met middeltjes om gist te doden.. ;)

Ronald_

Citaat van: MO op 25-06-2012  13:24 uHoe ga je dan hervergisten op fles?

Oh ja, dat spul blijft natuurlijk in het bier zitten.. domdomdom..

Citaat van: Raymond293 op 25-06-2012  13:26 uJe kan ook je verlies nemen

Dat is waar..

Ik denk dat ik het SG over een week of 3-4 gewoon weer meet en dan beslis aan de hand van smaak en SG wat we doen!

sander_123

Kunnen we niet gewoon hopen dat het 1010 of 1008 of zo wordt, en dan zonder bottelsuiker bottelen en een jaartje of wat laten staan?

Ronald_

Dat hopen doen we sowieso..  ::)

Raymond293

Ook dan weet je niet zeker of je bommetjes krijgt of niet. als hij doorgist naar 1002 kan het nog best tricky worden ;)

bob

Je kunt ook in beugelflessen bottelen en af en toe (1 a 2 x per maand) de druk er af laten.

RobinB

Gewoon laten uitgisten in een goed gevulde mandfles en over een maand weer eens kijken. Dan over weer een maand nog eens, als er dan geen SG verschil meer inzit, gewoon bottelen.

Wat nog wel een idee is, is om nu al een staal te nemen van de brett, vooral als hij goed smaakt. Kan je altijd weer gebruiken voor een Orval kloon, zeker nu er gezegd word dat daar straks geen brett meer inzit... ;)

Ronald_

Kleine update over dit bier:

De S-04 is goed aangeslagen en er heeft een goede dikke rand schuim op gestaan! De geur uit het waterslot is goed, lekker hoppig (door de koudhop). Over 2 weken maken we het vat open om te proeven en te meten!

Vergelijkbare Topics (7)

26660

Reacties: 18
Gelezen: 5598

18686

Gestart door orangeloo


Reacties: 56
Gelezen: 20677

20-05-2015 06:53 u
door orangeloo
43955

Reacties: 3
Gelezen: 492

12626

Reacties: 19
Gelezen: 7023


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.