Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2012 C3 Sterke Blonde  (gelezen 5984 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
ONK 2012 C3 Sterke Blonde
« Gepost op: 09-06-2012 23:02 u »
Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn Sterke Blonde gebrouwen op de slurry van het winnende E1-Duvelkloon bier.

ONK 12 "Duvel Tripel Hop" kloon
Naam brouwer:  Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  30 januari 2012
Botteldatum:  14 maart 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1070
Eind SG: 1004
Kleur:  7,9 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.1%

Mout/suikers
4400 gram  pilsmout  3 EBC (69%)
235 gram vlokken tarwe 4 EBC (4%)
230 gram maisgries weiss 2 EBC (4%)
230 gram vlokkenmas 2 EBC (2%)
275 gram kandij-licht (4%), toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
990gram kristalsuiker (15%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding:    1 : 4,5
Brouwwater:  23 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  14 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in C:  55/ 62 / 72 / 78
Tijd in minuten :      5/ 55 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 47 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Amarillo (Brouwland), bloemen  8,8 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)
Styrian goldings (Brouwland) Bloemen 4,9% 25gram (Dry hopping laatste week gisting)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 3e brouw hergebruikt (664 miljard cellen waarvan 38% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l  (druk gepland 2,5 bar bij 20 C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting:  8 dagen bij 21 C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 36 dagen bij 15 C
Hergisting op fles: 1 weken bij 20 C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeesters: Ben Scholten en Eugene Straver
Opmerking: mooi hoppig en droog bier; geen smaakafwijkingen (1e keurmeester). Een sterke blonde met een fruitige en zoetige smaak; bijna oke. Mag iets meer bitterig en licht minder plakkerig (2e keurmeester)

Aantal punten: 88
Visuele aspecten:  14 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  4 van 5
Geur:  22 van 25
Smaak:  21 van 25
Nasmaak:  14 van 15

De echte flessen van de DuvelTripelHop kloon hebben het volgende etiket:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.707
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 12 C3 Sterke Blonde
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2012 23:05 u »
Piet en Wim,

Wederom bedankt voor het plaatsen van het recept.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2012 C3 Sterke Blonde
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2012 23:22 u »
Felicitaties aan Wim.

Leuk om te zien dat de keurmeesters consistent zijn in het keuren. Dit recept lijkt weel heel erg op de winnende Duvel kloon

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: ONK 2012 C3 Sterke Blonde
« Reactie #3 Gepost op: 09-06-2012 23:50 u »
Dit recept lijkt weel heel erg op de winnende Duvel kloon

Natuurlijk: is ook een sterke Blonde een week later gebrouwen door dezelfde brouwer. Echter extra maisch-stap, mout verhoudingen iets veranderd, andere hop + dry-hopping;  wel exact dezelfde gist met aanzienlijk meer dode cellen in de slurry om onbekende reden (meetfout?)

Tags: