ONK 12 E1 Duvelkloon

Gestart door PietO, 09-06-2012 22:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PietO

Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn winnende Duvelkloon:

ONK 12 Duvel kloon - Klasse E
Naam brouwer: Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  23 januari 2012
Botteldatum:  26 februari 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1066 (gepland, na brouw OSG=1041 voor suiker gift)
Eind SG: 1001
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.0%

Mout/suikers
3500 gram pilsmout 3 EBC   (60%)
185 gram vlokken tarwe 4 EBC (3%)
180 gram maisgries weiss 2 EBC (3%)
180 gram vlokkenmaïs 2 EBC (3%)
220 gram kandij-licht (4%),  toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
1570 gram kristalsuiker (27%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding: 5,0 l/kg
Brouwwater:  20 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  15 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in °C:   62 / 72 / 78
Tijd in minuten:       60 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 43 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Styrian goldings (Brouwland), bloemen  4,9 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 2e brouw hergebruikt (416 miljard cellen waarvan 1% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l (druk gepland 2,5 bar bij 20 °C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting: 7 dagen bij 21 °C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 27 dagen bij 15 °C
Hergisting op fles: 1 week bij 20 °C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeester: Eugene Straver
Opmerking: prima kloon gefeliciteerd

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  21 van 25
Smaak:  20 van 25
Nasmaak:  13 van 15

De echte flessen van de Duvelkloon hebben het volgende etiket:


Jacques

Piet en Wim,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Ik neem aan dat het recept waarmee een derde prijs is gewonnen in de C klasse ook binnenkort geplaatst worden.

Twee prijzen winnen bij een ONK is een hele prestatie.

PietO

Jacques,

dat zal ik voor mijn brouwmaat ook vanavond nog doen; even wachten dus.

Verder ook nog opgemerkt dat hier met een cryobank-gist weer een prijs gewonnen is? Helaas en/of gelukkig zat deze nog niet zolang op cryoparel, maar toch ... het werkt deze bewaarmethode!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.