Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 12 E1 Duvelkloon  (gelezen 6471 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
ONK 12 E1 Duvelkloon
« Gepost op: 09-06-2012 22:10 u »
Aangezien Wim van den Kieboom niet actief is op dit forum, hierbij het recept van zijn winnende Duvelkloon:

ONK 12 Duvel kloon - Klasse E
Naam brouwer: Wim van den Kieboom.
Lid van Het Bergsche Bierbrouwers Gilde en De Roerstok.
Brouwdatum:  23 januari 2012
Botteldatum:  26 februari 2012

Biertype: Sterke Blonde
Aantal liter bier: 25
Begin SG: 1066 (gepland, na brouw OSG=1041 voor suiker gift)
Eind SG: 1001
Kleur:  7 EBC
Bitterheid:  32 EBU
Alcohol %: 9.0%

Mout/suikers
3500 gram pilsmout 3 EBC   (60%)
185 gram vlokken tarwe 4 EBC (3%)
180 gram maisgries weiss 2 EBC (3%)
180 gram vlokkenmas 2 EBC (3%)
220 gram kandij-licht (4%),  toegevoegd 2e dag hoofdvergisting
1570 gram kristalsuiker (27%), toegevoegd 3e dag hoofdvergisting

Kruiden
geen

Water
Beslagverhouding: 5,0 l/kg
Brouwwater:  20 liter aangezuurd met 8 ml 80% melkzuur
Spoelwater:  15 liter aangezuurd met 6 ml 80% melkzuur

Maischschema:
Temperatuur in C:   62 / 72 / 78
Tijd in minuten:       60 / 15 / 5

Hop
Target (eigenkweek), bloemen  9,5 %, 43 gram, 60 minuten meegekookt (FWH)
Styrian goldings (Brouwland), bloemen  4,9 %, 25 gram, 1 minuut meegekookt (Flame-off hopping)

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min
Rustig laten koken om karamelisatie (verkleuring) te voorkomen.
Kookpan inhoud: 35 Liter

Gist
Opgekweekt vanuit cyobank (geent 2.1.2012 met Duvelgist van de Zeeuwse Gistbank).
Slurry van 2e brouw hergebruikt (416 miljard cellen waarvan 1% dood)
Suiker voor gisting op fles: 6,5gr/l (druk gepland 2,5 bar bij 20 C)

Vergistingstemperatuur en duur
Hoofdgisting: 7 dagen bij 21 C, daarna overgeheveld in schoon gistingsvat.
Lagering: 27 dagen bij 15 C
Hergisting op fles: 1 week bij 20 C

Resultaat ONK 2012: 88 punten
Keurmeester: Eugene Straver
Opmerking: prima kloon gefeliciteerd

Visuele aspecten:  15 van 15
Basissmaak:  9 van 10
Body:  5 van 5
Mondgevoel:  5 van 5
Geur:  21 van 25
Smaak:  20 van 25
Nasmaak:  13 van 15

De echte flessen van de Duvelkloon hebben het volgende etiket:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2012 E1 Duvelkloon
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2012 22:23 u »
Piet en Wim,

Bedankt voor het plaatsen van het recept. Ik neem aan dat het recept waarmee een derde prijs is gewonnen in de C klasse ook binnenkort geplaatst worden.

Twee prijzen winnen bij een ONK is een hele prestatie.

Offline PietO

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 675
  • DeGulleGamel
    • Bergsch Bierbrouwers Gilde
Re: ONK 2012 E1 Duvelkloon
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2012 22:32 u »
Jacques,

dat zal ik voor mijn brouwmaat ook vanavond nog doen; even wachten dus.

Verder ook nog opgemerkt dat hier met een cryobank-gist weer een prijs gewonnen is? Helaas en/of gelukkig zat deze nog niet zolang op cryoparel, maar toch ... het werkt deze bewaarmethode!

Tags: