Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?

Gestart door davadox, 09-06-2012 20:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

davadox

Ik ben eens rustig aan het rond kijken om na de vakantie een droogkoeler aan te schaffen en ik kom op www.biertap.eu koelers tegen met en zonder CO2.
Wat voor effect heeft dit op het tappen of op het bier ?

hans100w

Op deze site staat ook het antwoord: http://www.biertap.eu/met-of-zonder-CO2
Zonder CO2 is dus tappen met luchtdruk, voor ons niet bruikbaar i.v.m. de houdbaarheid.

davadox


dennis

Citaat van: hans100w op 09-06-2012  23:31 uOp deze site staat ook het antwoord: http://www.biertap.eu/met-of-zonder-CO2
Zonder CO2 is dus tappen met luchtdruk, voor ons niet bruikbaar i.v.m. de houdbaarheid.
Wow, klok, klepel? De strekking wordt wel duidelijk maar wat vacuum ermee te maken heeft? Het gaat over het compenseren van de druk in het fust.
En zuurstof hoeft niet verdreven te worden, tenzij het vat met luchtdruk getapt is geweest. Maar dan verdrijf je geen zuurstof als je overschakeld op CO2. Daarvoor zou je CO2 moeten aansluiten en het ontluchtingsventiel moeten gebruiken.
En de brandweer?
CiteerTraditioneel wordt er getapt d.m.v. koolstofdioxide (CO2). In de fust wordt CO2 gepompt om zo druk op de fust te houden om het bier eruit te kunnen tappen. CO2 verdrijft als het waren de zuurstof (O2) uit de fust en zo wordt de fust vacuüm gezet.

Het verdrijven van zuurstof d.m.v. CO2 wordt ook door de brandweer toegepast. Wanneer zij een brand moeten blussen gebruiken zij CO2 om de zuurstof weg te nemen. Hierdoor zal het vuur doven omdat het zuurstof nodig heeft om te branden.

Doordat de fust vacuüm wordt gezet bederft het bier minder snel. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat na een langere periode het bier futloos wordt en de kwaliteit afneemt. Al met al dus grote voordelen voor het traditionele tappen.

koffie

Wat bedoel je eigenlijk precies met en zonder CO2?
Voor ons staat volgens mij als een paal boven water dat we tappen met CO2. Je hebt echter koelers die ook een CO2 in- en uitgang hebben. Ik gok dat deze een soort ingebouwde drukregelaar hebben zodat je deze niet aan je fles hoeft te hebben  :weetniet:

davadox

Citaat van: koffie op 10-06-2012  10:45 uWat bedoel je eigenlijk precies met en zonder CO2?
Voor ons staat volgens mij als een paal boven water dat we tappen met CO2. Je hebt echter koelers die ook een CO2 in- en uitgang hebben. Ik gok dat deze een soort ingebouwde drukregelaar hebben zodat je deze niet aan je fles hoeft te hebben  :weetniet:

Ja dat weet ik niet, ik stelde die vraag dus dan moet je het niet aan mij vragen.
Je hebt op die site keuze tussen droogkoelers met CO2 en droogkoelers zonder CO2.
Mijn vraag was wat het verschil daar in was.


http://www.biertap.eu/koelers/koelers-zonder-CO2.html

dennis

Het gaat erom dat de druk in je fust snel afneemt als je meerdere biertjes aan het tappen bent. Dat moet aangevuld worden met CO2 of dus met lucht.

Druk in je fust aanvullen met luchtdruk zal ook zuurstof in je fust toevoegen. Als het fust in 1x leeg gaat is het niet zo'n probleem, maar als het fust niet leeg gaat dan kan het zuurstof in je fust langdurig in contact komen met je bier en dat wil je niet!

Druk aanvullen met CO2 voorkomt dat de houdbaarheid van het biersmaak in gevaar komt. Maar er is een risico op een gaslek waardoor je gasfles zeer snel leeg raakt en je dus zonder druk komt te zitten. Dan is het feestje over.

koffie

Ik denk dat je de koelers in 3 categorien kunt verdelen:

- Koelers met CO2
- Koelers zonder CO2
- Koelers met expliciet luchtdruk

De eerste is simpel, hier maak je gebruik van CO2. De tweede is ook simpel, de koeler heeft niets met CO2 te maken en dat zul je zelf moeten regelen buiten de koeler om. De 3e zijn dus koelers die toch met 'druk' kunnen tappen zonder dat je gebruik maakt van CO2.

Oscar

Citaat van: davadox op 09-06-2012  20:20 uIk ben eens rustig aan het rond kijken om na de vakantie een droogkoeler aan te schaffen

http://link.marktplaats.nl/569807675   Erg goede  tap!  :)

En nog een: http://link.marktplaats.nl/569020780  en http://link.marktplaats.nl/563626693  en http://link.marktplaats.nl/563237312   :)

BierHenk

De verschillen zijn wel duidelijk gemaakt.
Ik weet dat Dommelsch (en wellicht ook andere brouwers) jaren geleden de python-leidingen invoerden. Dit zijn lange bierleidingen, gekoeld via een dubbele wateraansluiting. Die werden aangesloten op de biertanks in de kelder van het café, en op druk gebracht met compressors welke dus ook gewoon met lucht het bier op druk brachten.

Wel vraag ik mij af of er nou een substantieel smaakverschil zit tussen opgeloste koolzuur of lucht in je bier.

Albertus

Citaat van: BierHenk op 18-06-2012  11:28 uIk weet dat Dommelsch (en wellicht ook andere brouwers) jaren geleden de python-leidingen invoerden. Dit zijn lange bierleidingen, gekoeld via een dubbele wateraansluiting. Die werden aangesloten op de biertanks in de kelder van het café, en op druk gebracht met compressors welke dus ook gewoon met lucht het bier op druk brachten.

Wel vraag ik mij af of er nou een substantieel smaakverschil zit tussen opgeloste koolzuur of lucht in je bier.

In dergelijke biertanks zit een kunststof zak. De ruimte tussen zak en tank wordt met lucht op druk gehouden. Het bier komt niet met de lucht in aanraking.

Bert

BierHenk

Citaat van: Albertus op 18-06-2012  15:10 uIn dergelijke biertanks zit een kunststof zak. De ruimte tussen zak en tank wordt met lucht op druk gehouden. Het bier komt niet met de lucht in aanraking.

Bert
Duidelijk.
Dat maakt heel wat uit. Een soort grote beertender dus; eigenlijk is het andersom. :biersmile:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.