Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?  (gelezen 6072 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Gepost op: 09-06-2012 20:20 u »
Ik ben eens rustig aan het rond kijken om na de vakantie een droogkoeler aan te schaffen en ik kom op www.biertap.eu koelers tegen met en zonder CO2.
Wat voor effect heeft dit op het tappen of op het bier ?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 233
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #1 Gepost op: 09-06-2012 23:31 u »
Op deze site staat ook het antwoord: http://www.biertap.eu/met-of-zonder-CO2
Zonder CO2 is dus tappen met luchtdruk, voor ons niet bruikbaar i.v.m. de houdbaarheid.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #2 Gepost op: 10-06-2012 09:13 u »
Ok das duidelijk, bedankt.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #3 Gepost op: 10-06-2012 10:11 u »
Op deze site staat ook het antwoord: http://www.biertap.eu/met-of-zonder-CO2
Zonder CO2 is dus tappen met luchtdruk, voor ons niet bruikbaar i.v.m. de houdbaarheid.
Wow, klok, klepel? De strekking wordt wel duidelijk maar wat vacuum ermee te maken heeft? Het gaat over het compenseren van de druk in het fust.
En zuurstof hoeft niet verdreven te worden, tenzij het vat met luchtdruk getapt is geweest. Maar dan verdrijf je geen zuurstof als je overschakeld op CO2. Daarvoor zou je CO2 moeten aansluiten en het ontluchtingsventiel moeten gebruiken.
En de brandweer?
Citaat
Traditioneel wordt er getapt d.m.v. koolstofdioxide (CO2). In de fust wordt CO2 gepompt om zo druk op de fust te houden om het bier eruit te kunnen tappen. CO2 verdrijft als het waren de zuurstof (O2) uit de fust en zo wordt de fust vacuüm gezet.

Het verdrijven van zuurstof d.m.v. CO2 wordt ook door de brandweer toegepast. Wanneer zij een brand moeten blussen gebruiken zij CO2 om de zuurstof weg te nemen. Hierdoor zal het vuur doven omdat het zuurstof nodig heeft om te branden.

Doordat de fust vacuüm wordt gezet bederft het bier minder snel. Zuurstof zorgt er namelijk voor dat na een langere periode het bier futloos wordt en de kwaliteit afneemt. Al met al dus grote voordelen voor het traditionele tappen.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #4 Gepost op: 10-06-2012 10:45 u »
Wat bedoel je eigenlijk precies met en zonder CO2?
Voor ons staat volgens mij als een paal boven water dat we tappen met CO2. Je hebt echter koelers die ook een CO2 in- en uitgang hebben. Ik gok dat deze een soort ingebouwde drukregelaar hebben zodat je deze niet aan je fles hoeft te hebben  :weetniet:

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #5 Gepost op: 10-06-2012 11:07 u »
Wat bedoel je eigenlijk precies met en zonder CO2?
Voor ons staat volgens mij als een paal boven water dat we tappen met CO2. Je hebt echter koelers die ook een CO2 in- en uitgang hebben. Ik gok dat deze een soort ingebouwde drukregelaar hebben zodat je deze niet aan je fles hoeft te hebben  :weetniet:

Ja dat weet ik niet, ik stelde die vraag dus dan moet je het niet aan mij vragen.
Je hebt op die site keuze tussen droogkoelers met CO2 en droogkoelers zonder CO2.
Mijn vraag was wat het verschil daar in was.


http://www.biertap.eu/koelers/koelers-zonder-CO2.html

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #6 Gepost op: 10-06-2012 11:22 u »
Het gaat erom dat de druk in je fust snel afneemt als je meerdere biertjes aan het tappen bent. Dat moet aangevuld worden met CO2 of dus met lucht.

Druk in je fust aanvullen met luchtdruk zal ook zuurstof in je fust toevoegen. Als het fust in 1x leeg gaat is het niet zo'n probleem, maar als het fust niet leeg gaat dan kan het zuurstof in je fust langdurig in contact komen met je bier en dat wil je niet!

Druk aanvullen met CO2 voorkomt dat de houdbaarheid van het biersmaak in gevaar komt. Maar er is een risico op een gaslek waardoor je gasfles zeer snel leeg raakt en je dus zonder druk komt te zitten. Dan is het feestje over.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #7 Gepost op: 10-06-2012 16:42 u »
Ik denk dat je de koelers in 3 categorien kunt verdelen:

- Koelers met CO2
- Koelers zonder CO2
- Koelers met expliciet luchtdruk

De eerste is simpel, hier maak je gebruik van CO2. De tweede is ook simpel, de koeler heeft niets met CO2 te maken en dat zul je zelf moeten regelen buiten de koeler om. De 3e zijn dus koelers die toch met 'druk' kunnen tappen zonder dat je gebruik maakt van CO2.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.197
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #8 Gepost op: 18-06-2012 10:31 u »
Ik ben eens rustig aan het rond kijken om na de vakantie een droogkoeler aan te schaffen

http://link.marktplaats.nl/569807675   Erg goede  tap!  :)

En nog een: http://link.marktplaats.nl/569020780  en http://link.marktplaats.nl/563626693  en http://link.marktplaats.nl/563237312   :)

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #9 Gepost op: 18-06-2012 11:28 u »
De verschillen zijn wel duidelijk gemaakt.
Ik weet dat Dommelsch (en wellicht ook andere brouwers) jaren geleden de python-leidingen invoerden. Dit zijn lange bierleidingen, gekoeld via een dubbele wateraansluiting. Die werden aangesloten op de biertanks in de kelder van het café, en op druk gebracht met compressors welke dus ook gewoon met lucht het bier op druk brachten.

Wel vraag ik mij af of er nou een substantieel smaakverschil zit tussen opgeloste koolzuur of lucht in je bier.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #10 Gepost op: 18-06-2012 15:10 u »
Ik weet dat Dommelsch (en wellicht ook andere brouwers) jaren geleden de python-leidingen invoerden. Dit zijn lange bierleidingen, gekoeld via een dubbele wateraansluiting. Die werden aangesloten op de biertanks in de kelder van het café, en op druk gebracht met compressors welke dus ook gewoon met lucht het bier op druk brachten.

Wel vraag ik mij af of er nou een substantieel smaakverschil zit tussen opgeloste koolzuur of lucht in je bier.

In dergelijke biertanks zit een kunststof zak. De ruimte tussen zak en tank wordt met lucht op druk gehouden. Het bier komt niet met de lucht in aanraking.

Bert

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Het verschil tussen een koeler met en zonder CO2?
« Reactie #11 Gepost op: 18-06-2012 15:58 u »
In dergelijke biertanks zit een kunststof zak. De ruimte tussen zak en tank wordt met lucht op druk gehouden. Het bier komt niet met de lucht in aanraking.

Bert
Duidelijk.
Dat maakt heel wat uit. Een soort grote beertender dus; eigenlijk is het andersom. :biersmile:

Tags: thuistap