ONK 12 C2 Sterke Saison

Gestart door Henielma, 06-06-2012 20:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Naar aanleiding van mijn 2e prijs op het Onk hierbij het  recept van de opgekweekte Dupont Saison versie van mijn Avex les bon voeux kloon.
De opmerkingen van de keurmeester waren:
Mooi bier, iets te zoet, te weinig bitter maar prima! 90 punten.

Ik ben blij met mijn 2e prijs.

Dit bier was bij de op 15 januari 2012 in Hengelo gehouden forumkeuring op de tweede plaats geëindigd is. De French Saison versie van ditzelfde wort was toen eerste. Die versie had nu 80 punten.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkS77
Naam receptSaison Avec les bons Voeux
Brouwdatum9-10-2011
BiertypeSaison (Sterke)
Volume24.0 liter
Gewenst begin SG1.070 g/l
Berekende kleur8 EBC (Morey)
Berekende bitterheid35 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement74%
Totaal brouwwater35.0 liter
Beslagdikte4.98 l/kg
Maischwater28.0 liter
Spoelwater7.0 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 33755.081
Kristalsuiker0171.152
Tarwemout380.542

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Temperature Step 14501084.98

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen907035
Fuggles4Hopbellen1240
Saaz3.8Pellets1240
Fuggles4HopbellenDry150
Saaz3.8HopbellenDry150

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDupont
GistvormOpgekweekt
Volume starter (l)2.3
Beluchtingstijd (uur)
Temperatuur starter (gr. C)

Gist
Omschrijving   Waarde
Gistsoort   Opgekweekte Dupont gist

Eind SG was 1004

Waterbehandeling:
Ca2+ Mg2+ Na+ HCO3- SO42- Cl-
mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l
Behandeld water 283 9 12 115 519 97
Doelwater 52 17 35 350 107 20

Hierbij de temperatuur en de koolzuurproductiecurves van dit bier.

Allereerst het maischen en koken:


Van 45 naar 72 ºC met 0,25 ºC stijging per minuut.
De x-as is in seconden.
De kooktijd was ongeveer 90 minuten.




Gestart op 28 ºC, hierna met 1 ºC per 8 uur naar 34 ºC en hier 24 uur op gehouden en daarna met 1 ºC per 8 uur naar 25 ºC tot aan de tiende dag. Daarna naar de 21 ºC gegaan voor de koudhop het het nagisten.
De x-as is in minuten.
De vergistingspiek van 28 liter koolzuur per uur is de hoogste die ik ooit gemeten heb in de afgelopen jaren.

Jacques

Herman,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

RobinB

En dat met de opgekweekte gist!
:)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.