Kaam infectie?

Gestart door DenUil, 06-05-2012 20:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

DenUil

Citaat van: Jacques op 07-05-2012  22:04 uOmdat je dan, zoals ik al schreef, meer actieve gistcellen toevoegt die vol zitten met de reservestof glycogeen en ook voldoende sterolen hebben. Deze gist kan meteen aan de slag met de vergisting. Bij vloeibare gist heb je in de regel minder gistcellen en wil je een verdere vermeerdering van het aantal gistcellen. Ook wil je dat de hoeveelheid sterolen toeneemt.
Voor beginnende brouwers is dit informatie die verder gaat dan je nodig hebt om te beginnen met brouwen.

Wat ik vooral wil meegeven is dat je door te beluchten niet meer kans hebt op een kaaminfectie. De gist verbruikt de toegevoegde zuurstof heel snel waarna de zuurstof niet meer gebruikt kan worden door andere micro-organismen.

Aah ik dacht ooit gelezen gehad dat het anders om was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?

Jacques

Citaat van: DenUil op 07-05-2012  22:10 uAah ik dacht ooit gelezen gehad dat het andersom was. Maar ik denk dat jij het beter zal weten dan ik :)

Beluchten hoe lang duurt dat ongeveer? 5 minuten? 10 minuten?

Wat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

EBC

Citaat van: DenUil op 07-05-2012  21:19 uEn na een uur hop koken is dit een echte noodzaak?

Nee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

DenUil

Zo een Wyeast pakketje voor 20 liter bier zonder starter is dat genoeg voor 15-16 liter te starten dan zelfs al heeft het een uur gekookt?

Jacques

Citaat van: EBC op 07-05-2012  22:52 uNee. Ik belucht mijn wort nooit. Ik gebruik altijd vloeibare gist. Ik gebruik wel veel gist van een goede starter.

Je vergeet er denk ik bij te vertellen dat je je starter wel belucht. Op die manier zorg voor voldoende actieve gist. En dat is natuurlijk ook een mogelijkheid.

DenUil

Citaat van: Jacques op 07-05-2012  22:21 uWat was er volgens jou anders?

De duur van beluchten hoort afgestemd te zijn op de hoeveelheid en zwaarte van het wort. 10 minuten kan. Bij een zware wort kun je langer beluchten. Het beste is om dit met tussenpozen te doen. 10 minuten beluchten, 10 minuten pauzeren en dan weer 10 minuten beluchten. Op die manier beperk je de kans het oxideren van het wort. De gist kan de toegevoegde zuurstof in de pauze opnemen.

Ik dacht ooit gelezen te hebben dat vloeibare gist veel meer actieve gistculturen bevat dan droge korrrels. Plus dat werken met vloeibare gist ook veel beter is voor het vermijden van infecties. Maar zoals ik al zei, ik denk dat jij het beter zal weten dan ik  :groots:

DenUil

Dus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?


Jacques

Citaat van: DenUil op 08-05-2012  08:15 uDus om het gesprek over wortbeluchting even samen te vatten.
 Voor ik start met een Brewferm moutextractpakket Brewferm FURIOSO, zal ik ook een wortbeluchtingssysteem moeten aanschaffen?

Dat is niet per se noodzakelijk. Als je met de Wyeast eerst een starter maakt en die starter belucht door intensief te schudden (doe dit een in gesloten fles om niet te knoeien, haal de stop even van de fles en schud opnieuw) heb je geen beluchtingsset nodig. Maar je hebt dan wel moutextract en een grote fles nodig voor het maken van een starter.

DenUil

En hoeveel gist starter moet dat dan zijn? Een liter?
Is er een ratio voor hoeveel moutextract ik daar voor moet gebruiken?

hansm

Kijk eens bij de tags Gistmanagement/gist opkweken en Giststarter.

Een schat aan informatie!  :proost:

DenUil

Super interesant. Weer bijkomende lectuur voor de komende dagen/weken :)

pieterwannes

Ik heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?
Mijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de foto's van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Het is een IPA met dryhopping.
k vraag mij wel af hoe steriel dryhopping eigenlijk wel is. Mijn hop komt rechtstreeks uit de vriezer maar wordt uiteraard niet gekookt. Dit doe ik wel met suiker alvorens hergisting op fles toe te passen. Die infectie op fles, kan dat kaam zijn. Ziet er exact hetzelfde uit en wat kan ik er eventueel mee doen? Is dit voer voor de gootsteen?

John

Heb ik ook ooit gedacht: bleek achteraf bovengist te zijn van de hergisting op fles. Biertjes waren prima!

Oscar

Citaat van: pieterwannes op 30-05-2012  08:15 uIk heb volgens mij kaaminfectie opgelopen bij het bottelen. Kan dat?

Ongetwijfeld... Maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Citaat van: pieterwannes op 30-05-2012  08:15 uMijn flesjes hebben bovenaan een laagje liggen die lijkt op de fotos van kaaminfectie. Dit is dus enkel op een minimale oppervlakte gezien dit zich in de flessenhals bevindt.

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

Citaat van: pieterwannes op 30-05-2012  08:15 uis dit voer voor de gootsteen?

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(

Raymond293

Ik zou eerst meer eens een flesje opentrekken, ruiken en proeven en dan je eigen conclusie trekken :)

pieterwannes

Citaat van: Oscar op 30-05-2012  08:43 uOngetwijfeld, maar dan zou ik voor de zekerheid even naar de dokter gaan.  ;D

Je bier zal nog prima te drinken zijn. Je zult het wellicht niet eens proeven na het inschenken. Kaam vermindert de body van je bier.

Als jij dat wilt, gewoon doen! Wel zonde van al dat werk... :(
Maar zorgt dus wel voor van die rare schimmelachtige bolletjes bovenop de fles?
Zal dus volledig voor eigen gebruik zijn en niet voor gasten...:)

DenUil

Hoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

William

Citaat van: DenUil op 02-06-2012  18:25 uHoe doe je dat eigenlijk het beste, steriel werken tijdens het drooghoppen? Gewoon invriezen?

Dat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriƫle eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

DenUil

Citaat van: William op 02-06-2012  21:51 uDat is eigenlijk niet nodig. Het bier waar je het hop aan toevoegt bevat alcohol en steriliseert al een beetje. Daarnaast heeft hop zelf anti-bacteriĆ«le eigenschappen.
Je kunt de hop dus rustig met schone handen in een fles stoppen.

Aahh ok super, Dank je wel. Goed om te weten :-)

RobinB

Daarnaast is invriezen zeker geen steriliserende actie. Een groot deel van de microorganismen op hop (of waar dan ook) zal dat gewoon overleven.
Wat wel zou werken is de hop ca. 5 min in drinkbare alcohol van ca. 70% weken en dan alles in je gistvat doen. Goedkope neutrale doppelkorn oid doet het ook wel.

Maar echt nodig is het niet. :)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.