Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: pH corrigeren  (gelezen 21430 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline BBG

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
Re: pH corrigeren
« Reactie #50 Gepost op: 20-12-2008 08:03 u »
Bijvoorbeeld via e-bay zou je goedkoop een elektronische pH-meter kunnen kopen en daarmee de pH-waarde kunnen bepalen. Die pH-meter komt wel meer van pas bij het brouwen om eventueel de pH te corrigeren.

Bij deze aanbieding zit meteen buffervloeistoffen om de meter te ijken. Als de prijs de pan uit rijst doe je er goed aan na een week opnieuw te kijken op e-bay. Voor koopjes op e-bay moet je geduldig zijn...

Heeft iemand ervaring met deze meters? ik zie dat deze specifiek "maar" éénpunts ijking hebben en ook geen temperatuurcorrectie hebben. Als student technische natuurkunde heb ik zeker wel enige ervaring met meetapparatuur en correcties en dergelijke, maar pH meters heb ik eigenlijk mijn hoofd nog nooit over gebogen. Ook faalt mijn theoretische kennis van zuren, als het meer is dan [H] = 10^-pH en omrekenen.

Dus mijn vraag is: moet ik voor deze goedkope gaan of is de iets duurdere pH meter (zonder ijkvloeistoffen toch een beter keus?

Het alternatief van Brouwland (013.130.0) is kosten technisch met 160 euro helaas geen optie.

Alvast bedankt voor reacties en aanbevelingen


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: pH corrigeren
« Reactie #51 Gepost op: 20-12-2008 09:18 u »
Ik denk dat het erg handig is om die ijkvloeistoffen erbij te hebben. En een resolutie van 0,1 pH is voldoende. Ik zou gewoon voor die goedkope gaan.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.079
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: pH corrigeren
« Reactie #52 Gepost op: 20-12-2008 09:46 u »
Ik zou voor de iets duurdere gaan. Herman (Henielma) heeft wel gelijk als hij stelt dat een nauwkeurigheid van 0,1 voldoende is. De goedkope meter heeft een nauwkeurigheid bij het meten van 0,2 en de duurdere 0,1.
De juist pH is toch wel balngrijk heb ik in de loop der jaren gemerkt.

Overigens heb ik er een met een verwisselbare elektrode. Vorige maand heb ik hem vervangen. Een compleet nieuwe via e-bay is zeker zo goedkoop...

SiriS

  • Gast
Re: pH corrigeren
« Reactie #53 Gepost op: 20-12-2008 16:14 u »
Cees,

Ongeacht de begintemperatuur van het wort bij aanvang van het maischen zou je direct nadat je de geschrote mout hebt gestort en het wort goed geroerd hebt (alle lucht en klonten mout zijn weg) kunnen beginnen met het meten van de pH en het toevoegen van een zuur. Zelf gebruik ik het liefst zoutzuur of zwavelzuur, beide 5% oplossing zodat het doseren niet zo kritisch wordt (druppeltje meer of minder). Als je de pH wilt corrigeren met brouwzouten kun je deze op hetzelfde tijdstip toevoegen maar dan duurt het langer voordat de pH stabiel wordt in het wort. Met het toevoegen van melkzuur heb ik geen ervaring.

Van een bekende welke bij werkt op de R&D afdeling van Jupiler heb ik gehoord dat ze in deze brouwerij autobanden in het wort hangen omdat deze ook veel zink bevatten; dat doe ik dus ook zonder daar verder over na te denken... Laatst heb ik nog een stuk vangrail gevonden naast de snelweg en ben nu nog op zoek naar een brouwerij die dit gebruikt in het maischproces, zodat ik dit tijdens het maischen in de pan kan leggen.

Groet, SiriS

Online Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.123
  • Land: nl
Re: pH corrigeren
« Reactie #54 Gepost op: 20-12-2008 18:16 u »

Van een bekende welke bij werkt op de R&D afdeling van Jupiler heb ik gehoort dat ze in deze brouwerij autobanden in het wort hangen omdat deze ook veel zink bevatten; dat doe ik dus ook zonder daar verder over na te denken

Als de banden veel silica bevatten, zou je ze misschien ook tijdens het koken kunnen gebruiken om het wort wat te klaren.

Hopbier

Tags: aanzuren