Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zoete of bittere sinaasschillen  (gelezen 6845 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline maarten897

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zoete of bittere sinaasschillen
« Gepost op: 29-05-2012 22:43 u »
Ik wil een Thomas Coopers witbier van 23 liter maken. Wat past beter bij witbier, zoete of bittere sinaasschillen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #1 Gepost op: 29-05-2012 23:05 u »
Ik wil een Thomas Coopers witbier van 23 liter maken. Wat past beter bij witbier, zoete of bittere sinaasschillen?

Zoete.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #2 Gepost op: 29-05-2012 23:18 u »
Altijd bitter

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #3 Gepost op: 29-05-2012 23:29 u »
Altijd bitter

De bittere smaak van de schillen past niet bij de lage bitterheid van een witbier.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.052
  • Land: nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #4 Gepost op: 29-05-2012 23:30 u »
Lekker zulke antwoorden.  :stom:

Met motivatie heeft Maarten er denk ik meer aan.

edit: Jacques, je was me net voor.

Offline TreinJan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 128
  • Land: nl
    • Bier en Trein
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #5 Gepost op: 30-05-2012 12:00 u »
De traditionele toevoeging aan een witbier is (naast koriander) curacao-sinaasappelschil (gedroogd). Dat is een bittere soort.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #6 Gepost op: 30-05-2012 12:51 u »
De traditionele toevoeging aan een witbier is (naast koriander) curacao-sinaasappelschil (gedroogd). Dat is een bittere soort.

Kunnen die er in zijn geheel in of fijn maken in een vijzel?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.404
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #7 Gepost op: 30-05-2012 13:01 u »
Ik wist niet dat er een bittere en een zoete variant bestaat. Is dat gekoppeld aan een bepaald ras of zo?
HansH

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl

Offline nembrionic

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 626
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #9 Gepost op: 30-05-2012 13:40 u »
De bittere schillen noemt men ook wel curacaoschillen. De naam geeft de oorsprong al weg.

Hier iets meer info:

http://www.brouwwereld.nl/kruiden/curaao-schillen-heel-50-gram-p-2016.html

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #10 Gepost op: 30-05-2012 20:39 u »
De traditionele toevoeging aan een witbier is (naast koriander) curacao-sinaasappelschil (gedroogd). Dat is een bittere soort.

Klopt. Echter zoete schillen worden door mij als iets prettiger ervaren.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #11 Gepost op: 30-05-2012 21:36 u »
Klopt. Echter zoete schillen worden door mij als iets prettiger ervaren.

Mee eens, dus Like.


Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #12 Gepost op: 30-05-2012 22:31 u »
Bitter in de curacaoschil geeft juist de balans in het witbier om het niet een zoet en zuur meelsmaakje te geven, maar een tegensmaak.
Met zoete sinaasappelschillen versterk je het zoetbekgehalte alleen maar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #13 Gepost op: 30-05-2012 23:32 u »
Bitter in de curacaoschil geeft juist de balans in het witbier om het niet een zoet en zuur meelsmaakje te geven, maar een tegensmaak.
Met zoete sinaasappelschillen versterk je het zoetbekgehalte alleen maar.

Dit is een kwestie van smaak. Het bittere van sinaasappelschil is wrang. Niet echt aangenaam vind ik.

Offline jpt

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #14 Gepost op: 30-05-2012 23:42 u »
Dit is een kwestie van smaak. Het bittere van sinaasappelschil is wrang. Niet echt aangenaam vind ik.
Het is wel wat wrang ja, dat is wellicht de droogbeleving die het witbier een zomerdrankje maakt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.498
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #15 Gepost op: 31-05-2012 00:10 u »
Het is wel wat wrang ja, dat is wellicht de droogbeleving die het witbier een zomerdrankje maakt.

Ik denk dat dat meer komt door het lage stamwortgehalte en de hoge vergistingsgraad van de commerciŽle witbiertjes.
Van collega hobbybrouwers krijg ik wel eens wat zoetere witbiertjes te drinken en het valt mij op dat deze minder verfrissend zijn.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.404
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #16 Gepost op: 31-05-2012 09:20 u »

Offline maarten897

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #17 Gepost op: 23-08-2012 23:07 u »
Uiteindelijk voor de bittere gegaan. 30 gram bittere schillen en 10 gram koriander mee gekookt. Het resultaat mag er zijn! Het smaakt nu echt als witbier. Dank voor de adviezen.

Offline David Steeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 423
  • Land: be
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #18 Gepost op: 24-08-2012 08:06 u »
De bittere schillen noemt men ook wel curacaoschillen. De naam geeft de oorsprong al weg.
Hoe spreek je dat eigenlijk uit: curaSao of curaKao? Volgens mij curaSao want er hangt zo'n Frans dingetje onder de laatste c te bengelen, maar iemand van de gilde spreek het anders uit. Wel grappige gesprekken, "Heb je nu curaKao gebruikt?" -"Ja, ik heb er 32g curaSao bijgedaan." -"En, valt de smaakinvloed van de curaKao wat mee?" -"Die curaSao maakt het bier echt wrang bitter" We vertikken het allebei :-)

Dit is een kwestie van smaak. Het bittere van sinaasappelschil is wrang. Niet echt aangenaam vind ik.
Ik heb dezelfde beleving. Mijn eerste bier was een tripel waar 1g/L curacao in meegekookt was (10min), man wat had die een wrange bitterheid. Nog net drinkbaar. Had ik maar het advies gevolgd dat hier ook regelmatig gegeven wordt: blijf als beginnende brouwer van de kruiden af.

Maar het heeft me wel geleerd hoe ik de marketing van mijn bier moet aanpakken; als ik hem aanbood als een tripel vond iedereen hem slecht, als ik zei dat het een bitter was dan vond iedereen het een geslaagd interessant experiment :-)

Uiteindelijk voor de bittere gegaan. 30 gram bittere schillen en 10 gram koriander mee gekookt. Het resultaat mag er zijn! Het smaakt nu echt als witbier.
Dus jij hebt 1,3 g/L gebruikt en hij smaakt prima? Bizar, ik dacht altijd dat ik met 1 g/L teveel curacao gebruikt had. Er is misschien een verschil in het bitterheidsaandeel van de hoppen.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.057
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!

Offline maarten897

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #20 Gepost op: 24-08-2012 22:26 u »
Ik heb het een paar minuten meegekookt en eruit geschept.

Ik heb ook een keer een kit van Brupaks gemaakt en daar de kruiden veel langer laten wellen, 2 maal 10 ŗ 15 minuten. Dat bier was erg zuur uiteindelijk, leek wel wat op Vedett. Maar dat doe ik dus niet meer, paar minuten is prima.


Offline George81

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 791
  • Land: nl
Re: Zoete of bittere sinaasschillen
« Reactie #21 Gepost op: 26-08-2012 23:11 u »
Ik heb voor een witbier 2 gram zoete sinasappelschillen (vdkooy) schillen gebruikt op 17 liter en 10 minuten meegekookt.

Is perfect geworden, sinaasappel duidelijk herkenbaar maar niks overdreven.

Tags: